Ντουντούκα
Δεν καταλαβαίνουμε από προπαγάνδα εμείς! Θρύλος!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

«Είναι η πρώτη φορά για ΠΑΟΚ-Ξάνθη, πιο αναλογική η ποινή του προστίμου»! Καλό;

«Είναι η πρώτη φορά για ΠΑΟΚ-Ξάνθη, πιο αναλογική η ποινή του προστίμου»! Καλό;
Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020 - 23:20

«Η UEFA θέλει να απαγορεύσει να έχει ένας ιδιοκτήτες δύο ομάδες, δεν υπάρχει ο κανόνας αυτός για να καταστρέφει τις ομάδες. Αφού είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, πιο αναλογική είναι η ποινή του προστίμου». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο νομικός Γρηγόρης Ιωαννίδης, μιλώντας στον «Metropolis 95,5», για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Κοινώς, αφού δεν έχει πάει στο CAS άλλη τέτοια απόφαση, ας επιβάλλουν τη μικρότερη δυνατή ποινή. Αυτό λέει ο γνωστός νομικός.

Για να το λένε, έτσι θα είναι. Τι, όχι;

Δείτε όλη τη δήλωση του Γρηγόρη Ιωαννίδη. Εμείς δεν... σχολιάζουμε άλλο: «Είναι μία από τις κορυφαίες υποθέσεις που έχουν φτάσει στο CAS. Υπήρχαν και άλλες στο παρελθόν που απασχόλησαν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή είναι σημαντική και για την επιστήμη του αθλητικού δικαίου. Θα εξεταστεί για ποιον λόγο αφαιρέθηκε από το δίκαιο της ΕΠΟ η πολυιδιοκτησία και αν η έκθεση της ΕΕΑ μπορεί να υιοθετηθεί από την ΕΠΟ. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα.

Δεν είμαστε μέσα στην διαδικασία για να ξέρουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια τέτοια υπόθεση. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην ερμηνεία, ζητείται από το CAS να εξετάσει έναν δίκαιο αγώνων που δεν έχει κανόνα για πολυιδιοκτησία. Μόνο το πάνελ των δικαστών ξέρει, πάντως, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες το ενδεχόμενο να πει ότι είναι αναρμόδιο. Αυτό είναι και το επικίνδυνο σημείο για τον ΠΑΟΚ, αν και γίνεται η εξέταση μπορεί στο τέλος να πει δεν έχω δικαιοδοσία. Δεν μπορώ γιατί δεν υπάρχει αυτός ο κανόνας στο δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ. Εξαρτάται πως θα το θέσει η πλευρά του ΠΑΟΚ. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί.

Εφόσον δεχθεί ότι έχει δικαιοδοσία θα εξετάσει την ουσία και νομίζω την εξετάζει σήμερα. Δεν έχουμε άλλη απόφαση, πλην της επιτροπής, γιατί η ΕΠΟ, ουσιαστικά, δεν αποφάσισε. Εφόσον μπουν στην ουσία το σημαντικότερο είναι ποια στοιχεία υπάρχουν που να αποδεικνύουν την κατηγορία. Θα κοιτάξει τα στοιχεία και θα εξετάσει τους μάρτυρες. Αν δεχθεί το πόρισμα της Επιτροπής θα δει ότι έχουν παραλειφθεί κάποια στοιχεία. Δεν έχει δοθεί, για παράδειγμα, σημασία στο βάρος της απόδειξης.

Ο κανόνας για πολυιδιοικτησία της UEFA μιλάει για ένα συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών, θα κοιτάξει αν υπάρχει κυριαρχική επιρροή, έτσι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Η μετάφραση, βέβαια, αλλάζει στα αγγλικά και μπορεί να χαθούμε λίγο, έχει μία άλλη έννοια. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στην αναλογία που ορίζει τις ποινές. Αν έχει κοιτάξει τις ποινές σε σύγκριση με τον νόμιμο σκοπό που έχει ο νομοθέτης. Η UEFA θέλει να απαγορεύσει να έχει ένας ιδιοκτήτες δύο ομάδες, δεν υπάρχει ο κανόνας αυτός για να καταστρέφει τις ομάδες. Αφού είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, πιο αναλογική είναι η ποινή του προστίμου. Είναι διάτρητη η έκθεση της Επιτροπής, ενώ είναι εκτενέστατη. Υπάρχει παράλειψη βασικών αρχών του αθλητικού δικαίου».

Διαβάστε επίσης

«Ναυάγιο» συμμάχων στη λάσπη

«Ναυάγιο» συμμάχων στη λάσπη

Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Βρύζας, όπως και πιο πριν ο Φύσσας δεν παρουσίασαν αποδείξεις. Ξεκάθαρος και ο Βασάρας ότι δεν δέχθηκε παρεμβάσεις.