Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ετσι γκρεμίζουν την ΕΠΟ της... εξυγίανσης FIFA, UEFA

Ετσι γκρεμίζουν την ΕΠΟ της... εξυγίανσης FIFA, UEFA
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 - 00:28
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

FIFA, UEFA χτύπησαν εδώ και μήνες τις καμπάνες για την ακατάλληλη ΕΠΟ της «εξυγίανσης». Οι υπερκείμενες αρχές έχουν αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο με αυτή την ΕΠΟ και με το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει... άρωμα σαπίλας, σε σημείο που μέσω της Ολιστικής Μελέτης να «δείχνουν» το... γκρέμισμα της ομοσπονδίας, καθώς θέλουν αλλαγές σε πολλούς τομείς. Εξίσου σημαντικό ότι όλα αυτά τα «δείχνουν» στην Κυβέρνηση που έχει στα χέρια της ολόκληρο φάκελο για το τι πρέπει να αλλάξει στην ΕΠΟ.

Οι διεθνείς ομοσπονδίες εισηγούνται μέχρι και αρχές καλής διακυβέρνησης, δείγμα του πόσο μπάχαλο τα έχει κάνει η παρούσα κατάσταση, της δήθεν εξυγίανσης, εισηγούνται επίσης προσθήκη νέων στελεχών στο οργανόγραμμα, «απεμπλοκή» της ΕΕ από τις ΕΠΣ, εκπροσώπηση περισσότερων φορέων, κατάργηση επιτροπών και διοικητικό απολογισμό ανά τρίμηνο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

-Μεταξύ των αρχών καλής διακυβέρνησης περιλαμβάνονται Στρατηγικό Πλάνο 1-5 ετών δημοσιευμένο, για να αξιολογούνται ετησίως ο Πρόεδρος και η ΕΕ της ΕΠΟ με μετρήσιμους δείκτες, Αναλογική Συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων, Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, Ηθικές Αξίες, ανεξαρτησία όσων απαρτίζουν τα διάφορα όργανα.

-Εκτός του ότι θέλουν η ΕΠΟ να εκσυγχρονιστεί, θεωρούν απαραίτητο, για να συμβεί αυτό, να αλλάξει και το οργανόγραμμα, με το να προσληφθεί Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής».

-Να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους της ΕΕ και προέδρου ΕΠΣ.

-Να συσταθούν νέες ποδοσφαιρικές ενώσεις (= φορείς) όπως Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, Ποδόσφαιρο Γυναικών, Διαιτητές, Προπονητές, Ποδόσφαιρο Άμμου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

-Να καταργηθούν πολλές επιτροπές, πλην 4-5 (όπως επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, διοργανώσεων, πειθαρχικές κτλ). Επίσης, όσες επιτροπές παραμείνουν να δουλεύουν σε επαγγελματικά πρότυπα.

- Ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής να έχει σχέση με το να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου χωρίς παρεμβάσεις.

-Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές θέλουν η διοίκηση να προβαίνει σε τακτικό απολογισμό των πεπραγμένων, π.χ. ανά τρίμηνο, για λόγους διαφάνειας και καλύτερου ελέγχου.

-Ένα άλλο ζητούμενο για τις FIFA, UEFA είναι να υπάρχει διαφάνεια στις προσλήψεις στελεχών και υπαλληλικού προσωπικού της ΕΠΟ.

- Ακόμη δεν παραβλέπουν ότι πρέπει να υπάρχουν ηθικές Αξίες, ανεξαρτησία όσων απαρτίζουν τα διάφορα όργανα (και στην ΕΕ).

Διαβάστε επίσης