Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «ακτινογραφία» του Μακέλι

Η «ακτινογραφία» του Μακέλι
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 - 15:40
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Επιλογή από το πάνω ράφι είναι ο Ολλανδός Ντάνι Μακέλι ο οποίος ορίστηκε να σφυρίξει τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, το Σάββατο (22/05) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο διαιτητής του περσινού τελικού του Europa League Σεβίλλη-Ιντερ 3-2 (στην παράταση), ο οποίος είχε επιλέξει ως τέταρτο τον Σιδηρόπουλο, έχει ξανάρθει άλλες τρεις φορές για να σφυρίξει αγώνες σε εγχώριες διοργανώσεις, η μια ήταν για παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου 2020 σφύριξε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 για τα πλέι οφ της περσινής περιόδου της Superleague και στις 3 Ιανουαρίου 2021 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 για την 14η αγωνιστική της τρέχουσας σεζόν, όπου είχε μια καλή διαιτησία. Επίσης, ο Μακέλι διαιτήτευσε και τον περσινό ημιτελικό Κυπέλλου Αρης-ΑΕΚ 2-2.

Ο Μακέλι έχει σφυρίξει πέντε ματς του Ολυμπιακού στην Ευρώπη! Το τελευταίο ήταν Ολυμπιακός-Ομόνοια 2-0, στις 23/09/20, για τα πλέι οφ του Champions League. Μπορεί να έδωσε πέναλτι μαρς στον Ραντζέλοβιτς στο 68', όμως έχει προηγηθεί ένα ακόμη του Παπουλή στον Ελ Αραμπί στο 60', ενώ στο στο 88' υπάρχει αποβολή του Λούφτενερ, ο οποίος με τις τάπες χτύπησε τον Ελ Αραμπί στο γόνατο, μια παράβαση που είναι ο ορισμός της κόκκινης κάρτας. Πάντως, και κίτρινη να έβλεπε από τον Ολλανδό Μακέλι, είχε ήδη μια από το 41'.

Στις 23/10/19 ο 38χρονος Ολλανδός διαιτητής είχε σφυρίξει Ολυμπιακός-Μπάγερν 2-3 για τη φάση των ομίλων του Champions League.

Επίσης:

-Στις 22/08/17 ο Μακέλι είχε σφυρίξει Ριέκα-Ολυμπιακός 0-1 για τα πλέι οφ του Champions League. Τότε είχε ανεχθεί τα σκληρά μαρκάρισματα και κανείς δεν κατάλαβε τι σφύριξε στο 45' όταν συγκρούστηκαν ο γκολκίπερ Σλούγκα με τον Εζέλ, ενώ η μπάλα κυλούσε στο χορτάρι, όμως ο ρέφερι διέκοψε το ματς.

-Στις 9 Μαρτίου 2017, στο ματς για τους «16» του Europa League, ο Μακέλι απέφυγε το σοβαρό λάθος. Στο Ολυμπιακός-Μπεσίκτας 1-1 επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι των Τούρκων, ιδιαίτερα ο Αρσλάν θα έπρεπε να αποβληθεί μόλις στο 22'. Πήρε την πρώτη κίτρινη κάρτα στο 15' για φάουλ στον Μανθάτη, ενώ επτά λεπτά αργότερα ανέκοψε αντικανονικά τον ίδιο ποδοσφαιριστή σε αντεπίθεση, όμως ο Ολλανδός δεν υπέδειξε ούτε φάουλ!

-Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 ο Μακέλι είχε διαιτητεύσει το εντός έδρας παιχνίδι με την Ντνίπρο (2-2) για τους «32» του Europa League. Η διαιτησία του ήταν κακή, κάνοντας λάθη σε βάρος των Πειραιωτών. Χωρίς υπερβολή έπαιξε 70-30.

Στο 51' απέβαλε τον Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος ανέκοψε επίθεση του Ματέους, μια αποβολή που με το γράμμα ήταν σωστή, όμως δεν έκανε το ίδιο σε άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν στους φιλοξενούμενους, καθώς μπορεί να έδωσε φάουλ σε χέρι του Κανκάβα στο 69', όμως όχι κίτρινη που θα ήταν η δεύτερη, καθώς είχε δει και στο 42'. Επίσης, στο 82' ο Φέντουρτσουκ έκανε φράγμα στον Φορτούνη και είχε μια κίτρινη από το 50', ενώ στο 84' τον έβγαλε ο προπονητής του. Πάντως, στο 89' έδωσε το πέναλτι σε ανατροπή του Ντομίνγκες από τον Φεντέτσκι.

Ο Μακέλι είναι ο δεύτερος Ολλανδός που θα σφυρίξει τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι στον προηγούμενο (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1) είχε έρθει ο Κάιπερς.

Απόδειξη ότι είναι ρέφερι που υπολογίζει η UEFA αποτελούν και οι φετινοί ορισμοί του. Ο Μακέλι σφύριξε στον ημιτελικό του Champions League Ρεάλ-Τσέλσι 1-1 αλλά και τον προημιτελικό του Europa League Βιγιαρεάλ-Διναμό Ζάγκρεμπ 2-1.

Διαβάστε επίσης