Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτή η ΕΠΟ είναι τελειωμένη από τις ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ

Αυτή η ΕΠΟ είναι τελειωμένη από τις ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 - 22:59
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Όσο και αν στο Πάρκο Γουδή προσπαθούν να κρύψουν κάποια πράγματα, η κατάσταση φωνάζει από μακριά. Τι Σάββατο βράδυ, τι Κυριακή πρωί... Μπορεί να ανέβαλαν τις καταστατικές αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στις 25 Ιουνίου, ορίζοντας νέα έκτακτη καταστατική ΓΣ για τις 19 Ιουλίου, για να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, όμως η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη για το σύστημα της «εξυγίανσης».

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αποφάσισαν. Αυτή η ΕΠΟ είναι τελειωμένη και πρέπει να γίνει μια κανονική ομοσπονδία. Μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έκλεισε την κάνουλα της επιχορήγησης, η ομοσπονδία ήταν να πάρει σταδιακά έξι εκατ. ευρώ, δείχνοντας πόσο αποφασισμένες είναι οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές. Παράλληλα, η Ολιστική Μελέτη είναι «τα πάντα όλα» για τον Ζαγοράκη, καθώς είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή της, πριν ακόμη εκλεγεί. Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ, στη σημερινή (16/06) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υπέστη μια (ακόμη) ήττα, όμως μπορεί να πάρει τη... ρεβάνς. Η Ολιστική Μελέτη δεν πέρασε σήμερα, όμως ο δρόμος είναι ανοιχτός, από τη στιγμή που ορίστηκε νέα ΓΣ για τις 19 Ιουλίου, με μοναδικό θέμα το νέο καταστατικό, για να καταλάβουν όλοι ότι η ΕΠΟ δεν αλλάξει δομή, μέσω των καταστατικών αλλαγών, τότε η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θα επιβάλλουν «μπλακ άουτ», καμία σχέση με Grexit, και θα είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει.

Στο Πάρκο Γουδή έμειναν... κάγκελο με τη μείωση των εξουσιών της ΕΕ της ΕΠΟ καθώς, με το νέο καταστατικό, προβλέπεται ο διευθύνων σύμβουλος να τρέχει όλα τα σημαντικά θέματα της ομοσπονδίας και η Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης να ελέγχει όλες τις αποφάσεις της διοίκησης, αν είναι σύννομες. Ακόμη, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν θα μπορεί να αποφασίζει για θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απλά θα εγκρίνει τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Επίσης, οι διεθνείς ομοσπονδίες θέλουν ανακατανομές στην ΕΕ της ΕΠΟ και στη ΓΣ. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ζητούν υποχρεωτικά μια γυναίκα να είναι μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ, στη θέση ενός εκ των 11 προέδρων ΕΠΣ που εκλέγονται στην ΕΕ. Ακόμη, θέλουν εξ οφίτσιο στην ΕΕ να μετέχει μέλος της Ένωσης Διαιτητών η οποία πρέπει να δημιουργηθεί. Άρα, μείον δυο θέσεις στην ΕΕ για τους προέδρους των ΕΠΣ.

Ακόμη: Αν από την ΕΕ παραιτηθεί ή εκπέσει κάποιο μέλος, δεν θα παίρνει ο πρώτος αναπληρωματικός τη θέση του, αλλά υποχρεωτικά θα μπει μια γυναίκα. Αν παραιτηθεί ή εκπέσει και δεύτερος, τότε θα μπει κάποιος από την Ένωση Διαιτητών.

Εξίσου σημαντικό: Στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ, κάποιες Ενώσεις δεν θα έχουν μία, αλλά περισσότερες ψήφους! Αυτές είναι οι ενώσεις διαιτητών και προπονητών, επίσης περισσότερες ψήφους θα έχουν οι ΠΑΕ και η Σούπερ Λίγκα, ενώ η Σούπερ Λίγκα 2 θα έχει έξι!

Συμπέρασμα; Η ΕΠΟ πρέπει να αλλάξει σελίδα και να γίνει μια κανονική ομοσπονδία. Έφτασε πιο κάτω και από τον πάτο.

Διαβάστε επίσης