Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το ποδόσφαιρο βγήκε... οφσάιντ με την ΕΕΑ

Το ποδόσφαιρο βγήκε... οφσάιντ με την ΕΕΑ
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 - 00:33
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τι έχει η ΕΠΟ με την ΕΕΑ; Γιατί δεν θέλει να κάνει ελέγχους στις ΠΑΕ που κανένα άλλο όργανο δεν μπορεί; Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την ομοσπονδία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο Αυγενάκη, το οποίο σήμερα (17/06) ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και πλέον είναι νόμος του κράτους. Θεωρούν ότι δίνει υπερεξουσίες στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, προσθέτοντας δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους ελέγχους σε ΠΑΕ και ότι δεν μπορεί να αφαιρεί βαθμούς από ομάδες, επειδή «όλα αυτά είναι ασύμβατα και έρχονται σε αντίθεση με πληθώρα άλλων διατάξεων. Αγγίζει ποδοσφαιρικά ζητήματα και επιβάλει ποδοσφαιρικές ποινές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, επίσης στην ίδια συνεδρίαση, ανέφερε: «Υπάρχει ασάφεια για το ποιες παραβάσεις θεωρούνται σοβαρές και δεν χορηγείται πιστοποιητικό. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Επίσης, πολλά έγγραφα που εξετάζονται από την ΕΕΑ ήδη εξετάζονται από τα όργανα αδειοδότησης της ΕΠΟ. Να μην εξετάζονται για δεύτερη φορά. Η εγγυητική επιστολή των 150.000 είναι υπερβολική».

Κι όμως, είναι μύθος ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο. Και όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, για αυτό άλλωστε δεν ασχολήθηκαν με τις... κραυγές για το αυτοδιοίκητο, ενθαρρύνουν ελέγχους σε θέματα που έχουν σχέση με τα μετοχικά κεφάλια, τα πόθεν έσχες των παραγόντων, επειδή έτσι υπάρχει και υγιές ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει άλλο όργανο που μπορεί να κάνει τέτοιους ελέγχους, να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ας δούμε τι αλλάζει με την ΕΕΑ:

• Παραμένει ανεξάρτητη και μη υποκείμενη σε εποπτεία και οποιονδήποτε έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της Κυβέρνησης ή της ΓΓΑ.

• Τα μέλη της διορίζονται με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η σύνθεση της ΕΕΑ:

-Ο Πρόεδρος (και ο αναπληρωτής του) πρέπει να συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός.

Τα υπόλοιπα έξι μέλη (και οι αναπληρωτές τους) ως εξής:

-Καθηγητής εν ενεργεία ή ομότιμος ή αναπληρωτής ή επίκουρος ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της οργάνωσης και διαχείρισης αθλητικών οργανισμών ή οποιουδήποτε κλάδου του Εμπορικού Δικαίου.

-Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω με εμπειρία σε θέματα δικαίου εταιρειών.

-Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω με εμπειρία σε θέματα αθλητικού δικαίου.

-Πτυχιούχος ΑΕΙ, οικονομολόγος, με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

-Δύο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με επιστημονική κατάρτιση από τον χώρο του αθλητισμού.

• Η απόρριψη χορήγησης πιστοποιητικού ή η ανάκλησή του, εφόσον αφορά σε κωλύματα θα οδηγεί σε αποβολή της ομάδας από τις διοργανώσεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών.

• Τα δικαιολογητικά για χορήγηση πιστοποιητικού θα υποβάλλονται έως 30/06 τρέχοντος έτους και οι έλεγχοι θα ολοκληρώνονται έως 31/07.

Διαβάστε επίσης