Ντουντούκα
Παραμένει ψηλά ο Θρύλος!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Μια είναι η λύση: Να γίνει νόμος η Ολιστική Μελέτη

Μια είναι η λύση: Να γίνει νόμος η Ολιστική Μελέτη
Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 - 00:21
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια πλευρά και από την άλλη ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τον τότε αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ υπέγραψαν ένα μνημόνιο για το ποδόσφαιρο, απόρροια του οποίου είναι η Ολιστική Μελέτη, η οποία εστάλη τον περασμένο Νοέμβριο στην Κυβέρνηση από τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές. Πρόκειται για ένα κείμενο που περιλαμβάνει προτάσεις για το ποδόσφαιρο, προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ΕΠΟ και κατ' επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει το μέρος της Ολιστικής Μελέτης που την αφορά, ήδη ο Αυγενάκης το έπραξε, και η απαξιωμένη και ακατάλληλη ΕΠΟ τα θέματα που θα άλλαζαν σελίδα στο ποδόσφαιρο, αλλάζοντας το καταστατικό της. Για τα περί δέσμευσης δεν τίθεται λόγος, απόδειξη η δήλωση του Πρωθυπουργού για την προαναφερόμενη συνάντηση: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας (σ.σ. αναφέρεται στους Τσέφεριν και Κλαρκ) να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας».

Η ΕΠΟ επρόκειτο να ψηφίσει τις αλλαγές στην καταστατική ΓΣ στις 19 Ιουλίου. Όμως, η Εκτελεστική Επιτροπή της, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (9/9) δεν ενέκρινε την Ολιστική Μελέτη. «Συζητήθηκαν και θα εισαχθούν, εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής, προς ψήφιση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της Ε.Π.Ο. (19 Ιουλίου), παρατηρήσεις-παρεμβάσεις επί του προτεινόμενου από την FIFA και την UEFA σχεδίου του νέου καταστατικού της Ομοσπονδίας», αναφέρει η απόφαση της. Υπενθυμίζουμε, για να διαπιστώσετε το δούλεμα, ότι κανονικά οι αλλαγές έπρεπε να περάσουν στην προηγούμενη ΓΣ (25/06).

Κατώτερος των περιστάσεων ο Ζαγοράκης
Με άλλα λόγια δουλεύουν τον κόσμο, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι κουμάντο στην ΕΠΟ κάνουν οι Μελισσανίδης, Σαββίδης. Η ομοσπονδία, λοιπόν, πήρε ...ψαλίδι και έφερε στα μέτρα της τις αλλαγές που θέλουν η Κυβέρνηση και οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές.

Στην ομοσπονδία, για το... καλό των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ που τους επέλεξαν, απέδειξαν ότι δεν υπολογίζουν τίποτα! Ενώ ο Ζαγοράκης παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων. Μπορεί να κατέβηκε ως πρόεδρος της ΕΠΟ με τη... σημαία της Ολιστικής Μελέτης, όμως στην ΕΕ ψήφιζε τα ίδια που ψήφιζαν και οι πρόεδροι των ΕΠΣ.

Επειδή στην ΕΠΟ δεν έλαβαν υπόψη ότι η Ολιστική Μελέτη είναι αποτέλεσμα της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο τότε αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, μια είναι η λύση για την Κυβέρνηση.

Είναι μονόδρομος να γίνει νόμος η Ολιστική Μελέτη. Να πάει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο των FIFA, UEFA. Θέμα παρέμβασης στο ποδόσφαιρο, θέμα Grexit, δεν υφίσταται. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα αποβάλει το ποδόσφαιρο επειδή η Κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει προτάσεις της; Πως θα γίνει αυτό;

Άφηναν Κοντονή, Βασιλειάδη
Άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι προτάσεις FIFA, UEFA απλά επικυρώνονταν τόσο από την ΕΕ της ΕΠΟ όσο και από τη ΓΣ επειδή ήταν ντιρεκτίβες. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές δεν δεχόταν διάλογο! Γιατί να δεχθούν τώρα, άλλαξε κάτι; Εδώ ο Κοντονής καθιέρωσε τους τακτικούς δικαστές, αν και η FIFA, UEFA, του ζήτησαν να τα πάρει πίσω, όριζε μέχρι και διαιτητές, ενώ ο Βασιλειάδης νομοθετούσε μέχρι και για αναδιάρθρωση των κατηγοριών και δεν ακουγόταν... κιχ.

Η ομοσπονδία έχει καταφέρει να κάνει... κωμωδία ένα κείμενο 110 σελίδων, μια σοβαρή προσπάθεια των υπεύθυνων των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών που έκαναν μήνες να στείλουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ήδη έπρεπε να είχαν περάσει καθώς η FIFA και η UEFA έθεταν χρονικά περιθώρια από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο! Είναι δυνατόν οι πρόεδροι των ΕΠΣ που είναι πλειοψηφία στην ΕΕ της ΕΠΟ να κρίνουν τους αξιωματούχους και στελέχη των FIFA, UEFA που εργάστηκαν για πολλές ώρες, μέχρι να καταλήξουν στην Ολιστική Μελέτη;

Τι αλλάζει η ΕΠΟ;
-Δεν είναι μόνο ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα διατηρήσει τον εισηγητικό χαρακτήρα της. Έτσι ήταν και την είχαν υποβαθμίσει. Σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη έχει δικαίωμα αποφάσεων και αυτές να επικυρώνονται από την ΕΕ της ΕΠΟ.

-Η ΕΠΟ «άναψε κόκκινο» στην ίδρυση της Ένωσης Διαιτητών, ενώ σύμφωνα με τις FIFA, UEFA πρέπει να εκπροσωπείται με δυο μέλη στην ΕΕ της ΕΠΟ και με δυο ψήφους στη ΓΣ. Αντίθετα, θα παίρνει μέρος μόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔ χωρίς δικαίωμα ψήφου, για να «ακούει» όταν τα χώνουν για τη διαιτησία ή για να του λένε να βγάζει διαιτητές από τους πίνακες, όπως δεν διαψεύστηκε ότι έγινε επί Γραμμένου.

-Κάθε ΕΠΣ θα έχει από μία ψήφο και αυτό ισχύει και για τις νέες που θα δημιουργηθούν (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ). Η Ολιστική Μελέτη προβλέπει να έχουν από δύο ψήφους.

-Η υποχρεωτική παρουσία γυναίκας συμβούλου στην Εκτελεστική Επιτροπή παίρνει παράταση για το 2024 και όχι άμεσα, όπως γράφεται στην Ολιστική Μελέτη.

-Τις αρμοδιότητες του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΠΟ θα τις καθορίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη πρέπει να έχει υπερεξουσίες.

Διαβάστε επίσης

Ημέρα Βάτσλικ: Έρχεται ο άσος!

Ημέρα Βάτσλικ: Έρχεται ο άσος!

Είναι γεγονός! Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να υποδεχθεί και να ανακοινώσει τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Euro! Έρχεται νωρίς το απόγευμα ο παιχταράς!