Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ΕΠΟ δίνει χαριστική βολή (και) στη διαιτησία

Η ΕΠΟ δίνει χαριστική βολή (και) στη διαιτησία
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 - 10:12
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στο... άβατο της διαιτησίας μπαίνει η ΕΠΟ με αφορμή την καταστατική ΓΣ της 19ης Ιουλίου. Ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν υπό την ομπρέλα των FIFA, UEFA, ενώ η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πρότεινε τον Κλάτενμπεργκ, ενώ η Ολιστική Μελέτη «διατάζει» η διαιτησία να είναι ανεξάρτητη, η ομοσπονδία προωθεί κανονισμό στο καταστατικό-έκτρωμα να ορίζει την ΚΕΔ και ταυτόχρονα να «υιοθετεί» ο Κλάτενμπεργκ τον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ!

Οι μάσκες έπεσαν. Το ερώτημα είναι αν οι FIFA και UEFA υπάρχουν. Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν ο Άγγλος θα τα ανεχθεί όλα αυτά. Το ένα άρθρο του καταστατικού γράφει ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας θα ορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σε συνέχεια της λήψης της συμφωνίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου». Το άλλο ότι «η Επιτροπή Διαιτησίας θα υιοθετήσει και εφαρμόζει τον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ, ο οποίος θα περιέχει διατάξεις για την κατάταξη, τον προβιβασμό, την εκπαίδευση, τον αποκλεισμό και την εκπαίδευση των διαιτητών».

Ακόμη, οι Κανόνες του Παιχνιδιού γράφουν ότι ο διαιτητής μπορεί να πάρει «μια απόφαση ότι η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ή του χώρου που τον περιβάλλει ή ότι οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός αγώνα» και «μια απόφαση διακοπής του αγώνα για οποιοδήποτε λόγο». Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για κανονισμό που ισχύει σε όλο τον κόσμο.

Όμως, η ΕΠΟ προκαλεί και με τον ΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, έβαλε άρθρο σύμφωνα με το οποίο εκτός από το διαιτητή και η διοργανώτρια μπορεί να αναβάλει έναν αγώνα. Η FIFA και η UEFA το... άφησαν, ενώ υποτίθεται ότι ελέγχουν τους κανονισμούς της ΕΠΟ για να αποφεύγονται τέτοιες προκλήσεις. «Η διοργανώτρια επιτρέπεται να αναβάλλει ένα αγώνα λόγω ακαταλληλότητας γηπέδου σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 6 του παρόντος κανονισμού ή σύμφωνα με άλλες ειδικότερες διατάξεις αυτού», είναι η διάταξη του ΚΑΠ.

Διαβάστε επίσης