Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μεγάλη... κηλίδα για την ΕΠΟ

Μεγάλη... κηλίδα για την ΕΠΟ
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 - 21:53
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στη... σέντρα βγήκε η ΕΠΟ, μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Αλέξη Κούγια, ακυρώνοντας την απόφαση-έκτρωμα της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ομοσπονδίας που κατάργησε τις αδειοδοτήσεις για 11 ομάδες της Super League 2. Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου και ο ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης, που πλειοψήφησαν στην ΕΕΘ, όπως και όλη η διοίκηση της Ομοσπονδίας που επικύρωσε το... έκτρωμα βρίσκονται στη... δαγκάνα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Εκτεθειμένος είναι και ο νομικός σύμβουλος που έκανε την εισήγηση. Ας μην ξεχνάμε και την ομολογία, εκ των νομικών συμβούλων της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρώτα πήραν την απόφαση και μετά τους είπαν να τη δικαιολογήσουν.

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, είναι κηλίδα για τη διοίκηση της ΕΠΟ, υπάρχει κι άλλη παράμετρος. Φαίνεται ότι η ΕΠΟ έχει ακατάλληλη διοίκηση και πρέπει Κυβέρνηση, FIFA, UEFA να συνεργαστούν για την επιβολή διοικούσας επιτροπής.

Παραβίαση καταστατικού και έκπτωση

Η ακαταλληλότητα της ΕΠΟ επιβεβαιώνεται και από το σκεπτικό της απόφασης. Σύμφωνα με αυτό υπάρχει παραβίαση του άρθρου 35 ζ του καταστατικού της ΕΠΟ, καθώς απαγορεύεται να αλλάζουν οι κανονισμοί μεσούσης της περιόδου και η... ποινή είναι έκπτωση αυτών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Το πρόβλημα για την ΕΠΟ είναι τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι ο νομικός της σύμβουλος παραδέχθηκε, με ανοιχτά μικρόφωνα στην ΕΕ, ότι πρώτα πήραν την απόφαση και μετά τους ζήτησαν να τη δικαιολογήσουν χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας διαθέτει ερευνητικό τμήμα, άρα μπορεί να παρέμβει και για αυτό το θέμα, πέραν της έκπτωσης του προεδρείου της ΕΠΟ.

Εδώ να τονίσουμε ότι επειδή πρόκειται για το προεδρείο, το οποίο έκανε... κουρέλι το καταστατικό, δείχνει ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να διοικηθεί. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, στη συνεδρίασή της στο τέλος Σεπτεμβρίου, επικύρωσε την απόφαση των Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρη.

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Επιτροπή Δεοντολογίας νομιμοποιείται, ή αν προτιμάτε επιβάλλεται (και έχει πολλούς λόγους, τους οποίους αναλύουμε), ώστε να παρέμβει αυτεπάγγελτα και ως πρώτη κίνηση να ζητήσει το σκεπτικό της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου που εκθέτει την ακατάλληλη ομοσπονδία. Πρόκειται για κηλίδα στη θητεία της και επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει, δηλαδή να καταργούν «με το έτσι θέλω» τον κανονισμό αδειοδότησης δεν αποτελεί η υπερβολή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος, Πρόεδρος Πρωτοδικών να δώσει εντολή για να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Άλλωστε, υπάρχει προηγούμενο της παρέμβασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, άσχετα αν τώρα είναι υπό νέα σύνθεση. Με την απόφασή της η ακατάλληλη ΕΠΟ, κι αυτό δικαιολογεί την παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, τίναξε στον αέρα ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, όπως αυτή της Super League 2. Για αυτό και οι παράγοντές της θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί μόνοι τους.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Όπως είπε και ο Κούγιας, στην ακροαματική διαδικασία της εξέτασης της προσφυγής του στο Διαιτητικό Δικαστήριο, θα ήταν παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που πήγαν να κάνουν, δηλαδή η συμμετοχή ομάδων σε πρωτάθλημα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε διαδικασία αδειοδότησης. Συν τοις άλλοις, ο Κούγιας απέδειξε ότι άνοιξαν φάκελο και δεν πήραν άδεια από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που στελεχώνεται από Αρεοπαγίτες, με πρόεδρο τον Γεώργιο Χριστοδούλου και μέλη τους Χρήστο Κατσιάνη και Ιωάννα Μαργέλλου – Μπουλταδάκη έκανε το καθήκον του και έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πελατειακές σχέσεις στο ποδόσφαιρο, πάνω από όλους και όλα είναι οι κανονισμοί. Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας και όλες οι δικαστικές επιτροπές, μετά τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη που γελούσε το σύμπαν, πλέον δεν εκλέγονται από τη ΓΣ της ΕΠΟ, παρά επικυρώνει τη λίστα που στέλνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης