Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Διπλός... χείμαρρος κατά των Δημητρίου, Φιλιππούση

Διπλός... χείμαρρος κατά των Δημητρίου, Φιλιππούση
Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021 - 17:25
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Καζάνι που βράζει είναι η ΕΠΟ, μετά το νέο οργανόγραμμα, το οποίο δεν εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας. Μια απόδειξη για την κατάσταση που επικρατεί στην ομοσπονδία είναι τα εξώδικα του πρώην διευθυντή αδειοδότησης, Γιώργου Δημητρίου και της πρώην διευθύντριας σε προγράμματα ανάπτυξης των FIFA, UEFA, Δέσποινας Κοξένογλου. Και οι δυο διαμαρτύρονται με εξώδικα προς την ομοσπονδία και το εκτελεστικό γραμματέα Ιάκωβο Φιλιππούση, με κοινοποίηση προς τον αναπληρωτή πρόεδρο Παναγιώτη Δημητρίου και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, ο Γιώργος Δημητρίου και προς τον Αυγενάκη για την υποβάθμισή τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Δημητρίου αναφέρει πως ο Φιλιππούσης «αναρμοδίως, κατά παράβαση του Καταστατικού και του κανονιστικού πλαισίου της πρώτης από εσάς (σ.σ. της ΕΠΟ) και δίχως να διαθέτει τη σχετική εξουσία και αρμοδιότητα, ανακοίνωσε σε όλο το προσωπικό και τα Στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το "νέο" Οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος του Τμήματος Αδειοδότησης ο κ. Βασίλειος Σαράκης, υποβιβάζοντας εμένα μετά από σχεδόν 20 έτη εργασίας μου σε απλό υπάλληλο και πράττοντας σε βάρος μου μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης που με συνδέει με την πρώτη από εσάς».

Και προσθέτει: «Η ενέργειά αυτή συνιστά ευθεία παραβίαση της σύμβασης που έχω καταρτίσει με την πρώτη από εσάς ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αδειοδότησης και για τον λόγο αυτό σας δηλώνω ρητά την αντίθεσή μου προς την σε βάρος μου μεταβολή των όρων εργασίας μου, η οποία προκαλεί την υπηρεσιακή μου υποβάθμιση, την προσβολή της προσωπικότητάς μου και την ηθική μου βλάβη, επιπλέον δε είναι παράνομη και καταχρηστική, ενδεικτικά για τους λόγους που περιγράφονται ανωτέρω και για άλλους που εν καιρώ επιφυλάσσομαι να προσθέσω. Επιφυλάσσομαι δε για την οποιαδήποτε υλική βλάβη έχω ή θα υποστώ εξαιτίας της παράνομης και αντισυμβατικής απόφασης και την αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημίας μου από αυτήν».

Ιδιαίτερα «κομβικό» είναι ότι ο Γιώργος Δημητρίου αναφέρει ότι το 2003 προσλήφθηκε με σύμβαση αορίστου χρόνου ως διευθυντής αδειοδότησης, τονίζοντας ότι προκύπτει «βλαπτική μεταβολή των όρων της ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συμβάσεως εργασίας υπάρχει όταν ο εργοδότης, χωρίς δικαίωμα από το νόμο ή τη σύμβαση ή κατά κατάχρηση του δικαιώματος αυτού μεταβάλλει μονομερώς τους όρους της σύμβασης εργασίας, με συνέπεια να επέρχεται άμεση ή έμμεση υλική ή ηθική βλάβη στο μισθωτό, όπως εν προκειμένω ο υποβιβασμός, η τοποθέτηση σε υποδεέστερη θέση, η ανάθεση κατωτέρων εργασιών ή εργασιών χαμηλότερης θέσεως, η απογύμνωση από αρμοδιότητες».

Παράλληλα, ρίχνει και τη... βόμβα: «Επειδή οι λόγοι της ως άνω υποβάθμισής μου είναι άλλοι, τους οποίους επιφυλάσσομαι να αναφέρω ενώπιον των αρμοδίων Αρχών, θεσμικών και δικαστικών όταν κληθώ προς τούτο».

Ως επίλογο ζητεί τα εξής: «ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Όπως εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από τη παραλαβή της παρούσας, να ανακληθεί η ως άνω Εγκύκλιος του Εκτελεστικού Γραμματέα, καθώς και κάθε παρεπόμενη πράξη αυτής διοικητική ή υλική, η οποία με υποτιμά ως εργαζόμενο και θίγει ανυπολόγιστα την προσωπικότητά μου, επαναφέροντάς με στα καθήκοντα που είχα αναλάβει με την ανωτέρω σύμβαση εργασίας μου.

Να αποδέχεστε τις υπηρεσίες μου και να με απασχολείτε με τους ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους απασχόλησης που ορίζονται στην από 1.5.2018 σύμβαση εργασίας μου ως Διευθυντή Αδειόδοτησης,

Σε αντίθετη περίπτωση,

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

Ότι θα προσφύγω κατά της πρώτης από εσάς και κατά του δεύτερου από εσάς υπό τη ιδιότητα του Εκτελεστικού Γραμματέα της πρώτης από εσάς, αλλά και ατομικά ενώπιον των αρμοδίων Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων και Εισαγγελικών Αρχών, απαιτώντας την αποκατάσταση της υπηρεσιακής μου κατάστασης όπως και κάθε ηθικής και υλικής ζημίας που υπέστην ή τυχόν θα υποστώ από την ανωτέρω αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά σας».

Από την πλευρά της, η πρώην διευθύντρια σε προγράμματα ανάπτυξης των FIFA, UEFA Δέσποινα Κοξένογλου, η οποία είναι υπάλληλος της ΕΠΟ από το 1999, στο δικό της εξώδικο αναφέρει κι αυτή ότι ο εκτελεστικός γραμματέας Ιάκωβος Φιλιππούσης «αναρμοδίως, κατά παράβαση του Καταστατικού και του κανονιστικού πλαισίου της πρώτης από εσάς (σ.σ. της ΕΠΟ) και δίχως να διαθέτει τη σχετική εξουσία και αρμοδιότητα, ανακοίνωσε σε όλο το προσωπικό και τα Στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το "νέο" Οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας».

Επίσης, υπογραμμίζει τα εξής: «Εργάστηκα στην Ε.Π.Ο. επί μακρόν κι επιτυχώς από Διευθυντικές θέσεις υψηλών απαιτήσεων, όπως από το έτος 2011 από τη θέση της Προϊσταμένης Διεθνών Σχέσεων, από το έτος 2015 από τη θέση της Διευθύντριας του Τμήματος Διεύθυνσης Διαιτησίας και Διεθνών Σχέσεων».

Παράλληλα τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση η ενέργειά αυτή συνεπάγεται την υπηρεσιακή μου υποβάθμιση, την προσβολή της προσωπικότητάς μου και την ηθική μου βλάβη, επιπλέον δε είναι παράνομη και καταχρηστική, ενδεικτικά για τους λόγους που περιγράφονται ανωτέρω και για άλλους που εν καιρώ επιφυλάσσομαι να προσθέσω».

Η Δέσποινα Κοξένογλου τονίζει ότι δεν αποδέχεται την βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της (σ.σ. την τοποθέτησαν απλή υπάλληλο στο τμήμα μάρκεντιγκ) και ζητεί από την ΕΠΟ:

«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντονότατα για την ανωτέρω απαράδεκτη, παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά σας σε βάρος μου και

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Όπως εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από τη παραλαβή της παρούσας, να ανακαλέσετε την ως άνω Εγκύκλιο του Εκτελεστικού Γραμματέα, καθώς και κάθε παρεπόμενη πράξη αυτής, η οποία με υποτιμά ως εργαζόμενη και θίγει ανυπολόγιστα την προσωπικότητά μου ή με θίγει υλικά, επαναφέροντάς με σε διευθυντικά καθήκοντα ανάλογα των γνώσεων μου, των σπουδών μου και της εμπειρίας μου και συναφή με αυτά που εκτελώ εδώ και δέκα και πλέον έτη.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

Ότι θα προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της ηθικής και υλικής ζημίας που υφίσταμαι από την παράνομη απόφασή σας και όσες θα ακολουθήσουν ως συνέχεια αυτής,

Ότι δεν αποδέχομαι την βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας μου και τον υποβιβασμό μου,

Ότι συνεχίζω να προσφέρω σε εσάς τις υπηρεσίες μου ως Διευθύντριας στην ίδια ή σε συναφή θέση με τις θέσεις που κατέχω με επιτυχία στην Ε.Π.Ο. εδώ και δέκα και πλέον έτη».

Έντονο άρωμα διάκρισης

Η Δέσποινα Κοξένογλου, στο εξώδικο που απέστειλε στην ΕΠΟ, κάνει αναδρομή στα προσόντα της και στις θέσεις που υπηρέτησε. Όπως αναφέρει έχει κάνει σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης και μεταπτυχιακά, ενώ προϊστάμενή της στο τμήμα μάρκετινγκ, που υπάγεται στη Διεύθυνση Εμπορικών Δικαιωμάτων και Χορηγιών «τοποθετήσατε υπάλληλο που προσλήφθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και έχει εργαστεί στην Ε.Π.Ο μόλις λίγους μήνες και έχει προσληφθεί επί διοικήσεως σας». Να προσθέσουμε, ότι η Μυρσίνη Ψαρροπούλου με μόνο πτυχίο από τα ΤΕΦΑΑ Ρουμανίας έγινε υπερ-διευθύντρια.

Αναλυτικά για την πορεία της στην ΕΠΟ, ενώ αφήνει και αιχμές, η Δέσποινα Κοξένογλου σημειώνει στο εξώδικό της:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε προσλήφθηκα στην Ε.Π.Ο το έτος 1999 δυνάμει σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Κατά την εικοσαετή και πλέον απασχόλησή μου στην Ε.Π.Ο εκτελούσα τα καθήκοντα που κατά καιρούς μου ανατέθηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και επιμέλεια και η Ε.Π.Ο. αναγνωρίζοντας την ευδόκιμη επαγγελματική μου απόδοση και την εμπειρία μου, αλλά και τις ικανότητές μου, μου ανέθετε από το έτος 2011 και μετά διευθυντικά καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψιν την εργατικότητά μου και τις ικανότητές μου, αλλά και την προσπάθεια διαρκούς επιμόρφωσής μου μέσω συνεχούς κατάρτισης και σπουδών ανώτατης και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Έτσι, έχοντας χαράξει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε θέσεις αυξημένης ευθύνης της Ε.Π.Ο. εργάστηκα στην Ε.Π.Ο. επί μακρόν κι επιτυχώς από Διευθυντικές θέσεις υψηλών απαιτήσεων, όπως από το έτος 2011 από τη θέση της Προϊσταμένης Διεθνών Σχέσεων, από το έτος 2015 από τη θέση της Διευθύντριας του Τμήματος Διεύθυνσης Διαιτησίας και Διεθνών Σχέσεων, έχοντας υπό την επίβλεψή μου μία ομάδα πέντε (5) ατόμων, με συνεχή επικοινωνία, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου, με το εξωτερικό, με FIFA και UEFA – Συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου με έδρα την Ελβετία -, υπεύθυνες για την οργάνωση και διεύθυνση του αθλήματος παγκοσμίως, και κατείχα τη θέση της υπεύθυνης για τη διοργάνωση των αγώνων «Champions League & Europa League» στην Ελλάδα. Από το έτος 2017 απασχολήθηκα ως Διευθύντρια της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και στη συνέχεια ορίστηκα ως Διευθύντρια των προγραμμάτων-Projects από την FIFA και την UEFA. Επιπλέον διατέλεσα κατά καιρούς μέλος Επιτροπών της Ε.Π.Ο και της UEFA, όπως όλως ενδεικτικώς μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ε.Π.Ο, της Οργανωτικής Επιτροπής Σταδίων UEFA κ.λ.π. Από το έτος 2017 είμαι UEFA Match Delegate, όπου ορίζομαι από την UEFA σε διεθνείς διοργανώσεις και αγώνες ποδοσφαίρου. Επίσης, διετέλεσα Διευθύντρια Κριτών Ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα κατόπιν εισήγησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου FIFA.

Παρ' όλα αυτά και άνευ οιασδήποτε προγενέστερης ενημέρωσής μου, με την ως άνω παράνομη «Εγκύκλιο» του Εκτελεστικού Γραμματέα, ο οποίος λειτούργησε καταχρηστικά, παράνομα και αντισυμβατικά, μετακινήθηκα από την θέση της Διευθύντριας σε προγράμματα (projects) από την FIFA και την UEFA, υποβιβαζόμενη ηθικά, επαγγελματικά και οικονομικά μετά από 10 έτη εργασίας σε θέσεις ευθύνης και διεύθυνσης στην Ε.Π.Ο., σε απλή υπάλληλο και δη στο Τμήμα «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Κοινωνικών Δράσεων & Εθελοντισμού», χωρίς περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας μου, υπαγόμενο στη «Διεύθυνση Εμπορικών Δικαιωμάτων και Χορηγιών», ενώ ως Διευθύντρια στη Διεύθυνση αυτή τοποθετήσατε υπάλληλο που προσλήφθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και έχει εργαστεί στην Ε.Π.Ο μόλις λίγους μήνες και έχει προσληφθεί επί διοικήσεως σας».

Διαβάστε επίσης