Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ερνάνι Γκόμες: «Ο Ολυμπιακός είναι ένας θρύλος»

Ερνάνι Γκόμες: «Ο Ολυμπιακός είναι ένας θρύλος»
Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022 - 14:50

Όλοι οι συνεργάτες του Πέδρο Μαρτίνς έχουν τον δικό τους ρόλο, στο επιτελείο του. Και κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικός. ΟΛΟΙ συνεισφέρουν. Φυσικά και ο διατροφολόγος, ο οποίος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, στο πως εμφανίζονται συνολικά, αλλά και μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες του Μαρτίνς. Ο Ερνάνι Γκόμες έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, για την εικόνα της ομάδας, αλλά και μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της, ως διατροφολόγος. Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του Θρύλου, μέσω της επιμέλειας της διατροφής των παικτών, μίλησε στο match programme ενόψει Αστέρα Τρίπολης.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η σημασία της διατροφής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»

Με ποιόν τρόπο επηρεάζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις το πρόγραμμα διατροφής;

«Οι αγώνες συνεπάγονται μια απαιτητική προσπάθεια στην οποία οι παίκτες μπορούν να τρέξουν μέχρι και 13 χιλιόμετρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ένταση στην οποία παίζεται το παιχνίδι έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, αλλαγές κατεύθυνσης που οδηγούν σε σημαντικό μυϊκό πόνο ή ζημιά. Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για τον αγώνα και να αναρρώνουμε πλήρως και γρήγορα, καθώς παίζουμε τις περισσότερες φορές κάθε τρεις μέρες.

Κύριοι λόγοι κούρασης στο τελευταίο μέρος του παιχνιδιού (τελευταία 15 λεπτά) είναι η εξάντληση ενέργειας σε ορισμένες μυϊκές ίνες και η αφυδάτωση. Έτσι όταν ο αγώνας πλησιάζει (MD-2 έως MD) είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένα επαρκές επίπεδο αποθεμάτων ενέργειας του σώματος, αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε υδατάνθρακες (δηλαδή ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί).

Είναι επίσης σημαντικό ο αθλητής να ξεκινά το παιχνίδι πλήρως ενυδατωμένος. Μερικές ώρες πριν από κάθε αγώνα αξιολογούμε την ωσμωτικότητα των ούρων όλων των παικτών για να έχουμε πρόσβαση εάν έχουν πιεί αρκετά ή αν πρέπει να πιούν περισσότερο πριν από την έναρξη του ματς. Την ημέρα του παιχνιδιού, συνιστάται επίσης να συμπεριλάβουν επιπλέον αλάτι στη διατροφή τους, καθώς αυξάνει τη δίψα, προάγει την απορρόφηση (και κατακράτηση) νερού και αντισταθμίζει τις αυξημένες απώλειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ματς στον ιδρώτα, συμβάλλοντας πιθανότατα στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών.

Την ημέρα του αγώνα, ορισμένα συμπληρώματα δίνονται ως λεπτομέρεια πριν από το παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του, ή αμέσως μετά το παιχνίδι για να ξεκινήσει η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό. Αυτά περιλαμβάνουν καφεΐνη, νιτρικά άλατα, χυμό τουρσιών, ηλεκτρολύτες, ροφήματα με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, κρεατίνη, βήτα/αλατίνη».

Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείται πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής επαγγελματιών αθλητών με το πλήθος των ταξιδιών και υποχρεώσεων που έχουν;

«Τα ταξίδια, είτε με λεωφορείο, είτε με αεροπλάνο αποτελούν αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα (συχνά με πολλές ευκαιρίες για φαγητό). Οι μεγάλες πτήσεις μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς ο αέρας στην καμπίνα έχει χαμηλή υγρασία (σχετικά ξηρός). Το άγχος των επερχόμενων γεγονότων καθώς και τα ίδια τα ταξίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχών του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ωστόσο, οι παίκτες μας είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις και επίσης ελέγχουμε κάθε στιγμή τα μενού (ξενοδοχεία, αεροπλάνο, λεωφορείο) ώστε να εκπληρώσουν τους διατροφικούς τους στόχους».

Σε τι επίπεδο θα συνεργαστεί ο διατροφολόγος με τον προπονητή;

«Είμαστε σε επαφή καθημερινά, καθώς του παρέχω ενημερώσεις για το βάρος και τη σύνθεση του σώματος των παικτών. αντιμετωπίζουμε επίσης θέματα όπως το επίπεδο κούρασης των παικτών ή την αποθεραπεία τους από τους αγώνες».

Στην εποχή του κορωνοϊού πόσο έχει ενισχυθεί ο ρόλος της σωστής διατροφής των αθλητών;

«Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημασία έχει να μην έχουμε ενεργειακό έλλειμα ή διατροφικές ελλείψεις, δηλαδή πρωτεΐνες, ή ορισμένα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά.

Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, ψευδαργύρου, και βιταμινών Α, Ε, Β6, Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχει άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνεται κανένα συμπλήρωμα με μεγάλες δόσεις θρεπτικών συστατικών.

Καθημερινά έχουμε πρωινό και μεσημεριανό στο προπονητικό μας κέντρο. Σε ορισμένες περιόδους καραντίνας/απομόνωσης, οι παίκτες υποστηρίχτηκαν με γεύματα (και συμπληρώματα σε περίπτωση ανάγκης) που παρασκευάζονταν στο προπονητικό μας κέντρο και παραδίδονταν στο σπίτι. Κάνουμε επίσης εξετάσεις αίματος και παρέχουμε συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες».

Σε τι βαθμό βοηθάει η διατροφή έναν αθλητή που επιστρέφει από κορωνοϊό ούτως ώστε να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα στο πρότερο επίπεδο;

«Εκτός από τον ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας σε ότι αφορά τη σύνθεση του σώματος. Εάν ένας παίκτης βρίσκεται σε καραντίνα, ακόμα και αν δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, η ημερήσια ενεργειακή του δαπάνη μειώνεται λόγω του ότι δεν προπονείται με την ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσοχή στη διατροφή, ιδιαίτερα ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης (και πρωτεΐνης), θα επιτρέψει να μην αποκτήσει επιπλέον βάρος/λίπος, και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια μυϊκής μάζας».

Γιατί είναι καλό μια ομάδα να συνεργάζεται με διατροφολόγο;

«Στο πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα επιτρέψει τη βελτίωση (και τη διατήρηση) του βάρους και της σύστασης του σώματος. Θα προωθήσει την ταχύτερη και συνολική αποκατάσταση από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Θα συμβάλει στην αποφυγή τραυματισμών. Ο απώτερος στόχος είναι να μεγιστοποιήσει την απόδοση, ενώ παραμένει υγιής».

Ακολούθησες τον Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και είσαι πλέον στην ομάδα, αλλά και στη χώρα τέσσερα χρόνια σχεδόν. Περίμενες ότι το 2022 θα είσαι ακόμα εδώ;

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας θρύλος. ενώ η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού (και πανέμορφη!). Το να δουλέψεις σε αυτόν τον σύλλογο και να ζήσεις σε αυτή τη χώρα είναι μια ευκαιρία ζωής. Στην αρχή, περισσότερο από το να δημιουργώ κάθε είδους προσδοκία, επικεντρώθηκα στη δουλειά και δούλεψα πολύ σκληρά. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει το 100% μας σε αυτή τη νέα πρόκληση. Το επίπεδο δέσμευσης ήταν το υψηλότερο και πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται, συνεχίζω να εργάζομαι και να ονειρεύομαι.

Δείτε παρακάτω το match programme ενόψει Αστέρα Τρίπολη

Διαβάστε επίσης