Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ποδοσφαιρική λογική και συναίσθημα συνυπάρχουν

Ποδοσφαιρική λογική και συναίσθημα συνυπάρχουν
Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022 - 13:53
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Ο Ολυμπιακός πέρασε την αγωνιστική περίοδο 2017-18 παίρνοντας ένα μάθημα. Πρώτος ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναγνώρισε την ανάγκη η ομάδα του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και να παρουσιαστεί αλλιώτικη, την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο. Να εμφανιστεί όπως έπρεπε, για να επανέλθει στην κορυφή. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Λέμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί η «εξυγίανση» του πήρε εκείνο το πρωτάθλημα, της σεζόν 2018-19… μέσα από τα χέρια, για να το δώσει στον ΠΑΟΚ. Συμβαίνουν και αυτά.

Ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε. Παρά την «εξυγίανση», η οποία παρέμενε σε πλήρη εξέλιξη και παραμένει ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, εξελίχθηκε και εκείνος. Και εξελίχθηκε τόσο πολύ, ώστε πλέον δεν μπορεί ούτε η «εξυγίανση» να τον βλάψει. Δεν μπορεί ούτε η «εξυγίανση» να τον αντιμετωπίσει και να του ανακόψει τον δρόμο προς τον τίτλο. Φάνηκε πρόπερσι. Πέρσι. Φέτος. Φαίνεται ακόμη και τώρα, από τη βαθμολογία των «συμμάχων», οι οποίοι είναι σε απόσταση… για κιάλια, από τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός όμως, όχι απλώς δεν πτοήθηκε. Κατάλαβε ότι παραμένοντας σοβαρός και πιστός στην ποδοσφαιρική λογική του, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το παιχνίδι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν πεπεισμένος πως μένοντας πιστός στον σεβασμό του προς το άθλημα και ακολουθώντας πιστά τη λογική του ποδοσφαίρου, δεν υπήρχε περίπτωση να δει τον Ολυμπιακό πουθενά αλλού, πέρα από την πρώτη θέση. Έτσι και συνέχισε. Πιστός σε αυτό το πλάνο. Πιστός στο έργο του Μαρτίνς, τον οποίο έφερε, τον οποίο πίστεψε και τον οποίο στήριξε. Και στηρίζει.

Η ποδοσφαιρική λογική του Ολυμπιακού είναι εκείνη η οποία τον κράτησε και τον κρατά στην κορυφή του πρωταθλήματος. Τον κρατά μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο, το οποίο έχει αυτός ο Σύλλογος. Έχει πάθος. Το οποίο πηγάζει πρώτα από όλα, από τον ίδιο τον Πρόεδρό του. Γουστάρει αυτό που κάνει. Γουστάρει την ομάδα. Γουστάρει να πανηγυρίζει και να χαίρεται μαζί με τον κόσμο. Είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Δεν είναι απλά Πρόεδρος. Δεν διοικεί απλώς μια… εταιρεία. Δεν είναι μόνο ισολογισμοί, πωλήσεις, αγορές, ο Ολυμπιακός. Είναι συναίσθημα. Συναίσθημα το οποίο έχουμε δει τόσες και τόσες φορές να πηγάζει από τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Φυσικά, για να τα λέμε και όλα όπως πρέπει, το συναίσθημα μόνο δεν θα αρκούσε. Και δεν αρκεί. Χρειάζονται και τα δύο στοιχεία να συνυπάρχουν, ισόποσα, ή μία να επικρατεί το ένα και μία το άλλο. Ανάλογα την περίπτωση. Αλλά και αυτά δεν θα είχαν μεγάλη σημασία, αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη… Το βάζει και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Διαβάστε επίσης