Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αν η «επιτυχία» είναι οι «16» του Conference, τότε δικαίως ο Θρύλος τους βλέπει «νάνους»

Αν η «επιτυχία» είναι οι «16» του Conference, τότε δικαίως ο Θρύλος τους βλέπει «νάνους»
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022 - 15:11

Έχουν μεγάλη πλάκα. Κάποτε ο σοφός λαός έφτιαξε τη φράση «καβάλησα το καλάμι» χωρίς να έχει ζήσει αυτά που ζούμε εμείς τώρα, με τον «ευρωπαίο» ΠΑΟΚ. Που να τα είχε ζήσει κιόλας, τι θα έβγαζε, ο σοφός λαός.

Έχουν μεγάλη πλάκα, γιατί κάνουν μεγάλο αγώνα να δώσουν διαστάσεις… μυθικές, στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παίζει στην τρίτη τη τάξει, νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση, η οποία φτιάχτηκε για να… χωρέσουν και οι «πιο κάτω» να παίζουν κάνα ματς παραπάνω, πέρα από πρωτάθλημα-Κύπελλο.

Έχουν μεγάλη πλάκα γιατί παίζοντας σε αυτή τη διοργάνωση και έχοντας πάει στους «16», θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να… ξεπεράσουν ό,τι καλό έχει κάνει μόνο ο Ολυμπιακός, για τον εαυτό του και το ελληνικό ποδόσφαιρο, εδώ και μια δεκαετία και βάλε. Βλέπετε, όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε στους ομίλους του Champions League και περνούσε τους γύρους, ή συνέχιζε στο Europa League, κάνοντας νίκες και προκρίσεις, ο ΠΑΟΚ πετύχαινε… τον ένα αποκλεισμό μετά τον άλλο, έχοντας κάνει διάσημα όλα τα χωριά της Ευρώπης, στα προκριματικά του καλοκαιριού. Τότε, βλέπετε, η Ευρώπη… δεν απασχολούσε. Ήταν δευτερεύουσα, μπροστά στο να προσπαθήσει ο ΠΑΟΚ να πάρει κάνα πρωτάθλημα στην Ελλάδα και να σβήσει τη ρετσινιά του να τον περνάει ο Άρης σε τίτλους… Ε, πήγε 2019 και τα κατάφερε. Τον έφτασε τον Άρη.

Από τότε έβαλε στόχο το να… παίξει Champions League. Δεν τα κατάφερε. Ποτέ. Είπε να… συμβιβαστεί με το Europa League. Δεν τα κατάφερε, ποτέ. Ούτε εκεί. Κάποιες φορές δεν έμπαινε καν, βολευόταν με την «Εξυγίανση Λιγκ». Και μέχρι φέτος, δεν είχε δυνατότητα… Για πιο κάτω εννοούμε. Από φέτος, όμως, έχει! Φτιάχτηκε και ακόμη πιο χαμηλή ευρωπαϊκή διοργάνωση, ειδικά για εκείνους που δεν τα καταφέρνουν, θα έλεγε κανείς. Δεν θέλουμε να υποτιμούμε. Υπάρχουν ομάδες στο Conference που μια «Α» ευρωπαϊκή παρουσία την έχουν. Δεν είναι όλοι σαν τον ΠΑΟΚ, χωρισμένοι με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το ευρωπαϊκό στάτους.

Και εκεί, ο ΠΑΟΚ… καβάλησε το καλάμι. Πέρασε τον όμιλο του Conference League, παίζοντας απέναντι σε κάτι ημιερασιτέχνες, δίπλα σε ένα αεροδρόμιο, κάπου στο Γιβραλτάρ. Και με κάτι ομάδες, τις οποίες ο Ολυμπιακός πετούσε εκτός προκριματικών το καλοκαίρι, όταν άρχιζε από νωρίς την προσπάθειά του να πάει Champions League. Κατάσταση στην οποία τον έφερε, φυσικά, η ανυπαρξία του ΠΑΟΚ και των άλλων «εξυγιαντών» στην Ευρώπη. Οι οποίοι κάποτε έκαναν ροτέισον στα ματς τους μεσοβδόμαδα, για να είναι φρέσκοι να νικάνε τη Λαμία. Λες και δεν πέρναγαν με «εξυγίανση» από τη Λαμία και την κάθε Λαμία, έπρεπε να έχουν και… φρεσκάδα.

Και με το καλάμι καβαλημένο, ο ΠΑΟΚ και η προπαγάνδα, η οποία τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα, παρουσιάζει την παρουσία της ομάδας του Ιβάν στους «16» του «Χωριά Λιγκ», ως μεγάλη επιτυχία. Και τη συγκρίνε με όσα έχει κάνει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας πως είναι καλύτερα να πας ψηλά και να ξεχωρίσεις, παρά να… συμμετέχεις απλά.

Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή, για να καταλάβετε τι μας λέει αυτή τη στιγμή η παραμύθα, έχει… ξεχωρίσει, γιατί παίζει στους «16» του Conference League. Ενώ ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια, που έπαιζε με τη Γιουβέντους, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, της Μάντσεστερ Σίτι, την Πόρτο, τη Μίλαν, την Αϊντχόφεν, την Αταλάντα, την Μπάγερν Μονάχου, την Τότεναμ, την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Σάλκε, την Μπαρτσελόνα, αλλά και άλλες ομάδες ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι… ημιεπαγγλεματικές, απλώς… συμμετείχε!

Συμμετείχε για... την τιμή των όπλων και για να... διαφημίζει παίκτες. Είναι περίεργο, δηλαδή, που τους παίκτες του Ολυμπιακού οι ξένες ομάδες τους έβλεπαν στο Champions League και στο Europa League και όχι στις κλήσεις του... Φαντ Σιπ. ΟΚ... Όπως βολεύεται ο καθένας...

Χρειάζεται απάντηση σε αυτή τη «λογική»; Μπα… Είναι αρκετά αστεία από μόνη της, για να διακωμωδήσουμε εμείς εδώ… Απολαμβάνουμε απλώς, το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένα «εξυγιαντικό» Μέσο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και το προφίλ που υιοθέτησε, από την πρώτη ημέρα ύπαρξής του, μέχρι και σήμερα.

Για να το πούμε απλά και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ο Ολυμπιακός, ως μεγάλη ομάδα, ως μεγάλος οργανισμός, ως μεγάλος σύλλογος που είναι, δεν χρειάζεται να ρίχνει διαρκώς το επίπεδό του, για να καταφέρει να… ξεχωρίσει. Ούτε και θα… ξεχώριζε, αν έπαιζε στους «16» του «Χωριά Λιγκ» με ημιεπαγγελματίες. Με ημιεπαγγελματίες ο Ολυμπιακός δίνει τα καλοκαιρινά του φιλικά, στην Αυστρία και στην Πολωνία. Δεν παίζει προκρίσεις. Ακόμη και εκεί, πιο σοβαρές ομάδες αντιμετωπίζει. Αλλά όπως βολεύεται ο καθένας. Όπως έχουμε πει ξανά και ξανά, ας φτιάξουνε και ένα τοπικό Τούμπας, να καλέσουν 2-3 ημιεπαγγελματίες από την Ισλανδία, τα νησιά Φερόε, το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα και να… ξεχωρίζουν. Για αυτό, μια χαρά είναι.

Αν η «επιτυχία» είναι οι «16» του Conference, τότε δικαίως ο Θρύλος τους βλέπει «νάνους». Και αν η παραμύθα θεωρεί ότι… ξεχωρίζεις, με το να παίζεις κόντρα στα χωριά, ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Ας μείνουν με τα χωριά. Με γεια τους, με χαρά τους…

Διαβάστε επίσης