Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Γκοντίνιο και το φάλτσο υπέρ του ΠΑΟΚ

Ο Γκοντίνιο και το φάλτσο υπέρ του ΠΑΟΚ
Τρίτη, 3 Μαΐου 2022 - 12:22
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για τρίτη φορά έρχεται στην Ελλάδα ο 36χρονος διεθνής ρέφερι Λουίς Μιγκέλ Μπράνκο Γκοντίνιο. Ο 36χρονος διαιτητής της δεύτερης κατηγορίας έχει εμπειρία από παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, καθώς σφύριξε αυτό της 20ής αγωνιστικής της κανονικής περιόδου (1-1). Μπορεί σε αυτό να μην έδωσε δικαιώματα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και με το Αρης-ΠΑΟΚ 1-0 για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ.

Κάποιες φάσεις από το ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 είναι οι εξής:

57': Επρεπε να σφυρίξει φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν ο αμυντικός του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε το χέρι του στο πρόσωπο του Ρεαμτσουκ, επίσης στην συνέχεια της φάσης έγινε ξανά φάουλ στον Τικίνιο που και πάλι δεν το σφύριξε.

90': Υπήρξε παίξιμο της μπάλας με το χέρι από τον Σίντκλεϊ, όμως έκρινε ότι δεν υπήρχε πρόθεση. Η μπάλα πήγε στο χέρι του Σίντκλεϊ μετά από εκτροπή, αφού πρώτα χτύπησε στο πόδι του μετά από σέντρα του Αγκιμπού Καμαρά. Η φάση είναι παρόμοια με το πέναλτι που έδωσε ο Φωτιάς στον ΠΑΟΚ, στο ματς με τον ΟΦΗ, όπου το 0-1 έγινε 1-0! Αν ήταν για τον ΠΑΟΚ, μπορεί να φώναζε ως... αδικημένος!

Όπως αναφέραμε ο Γκοντίνιο έδωσε αφορμή για σχόλια στο ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ 1-0, όπου δεν απέβαλε τον Μιχάι στο 37' για ανακοπή υποσχόμενης επίθεσης, επειδή στέρησε προφανή ευκαιρία για γκολ, με φάουλ στον Καμαρά. Βέβαια, ο αμυντικός του ΠΑΟΚ δεν γλίτωσε την αποβολή καθώς, σωστά, τον απέβαλε στο 71' με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Μιχάι του ΠΑΟΚ για αντιαθλητική συμπεριφορά, καθώς κράτησε τον Καμαρά.

Κατά στην Ευρώπη, ο Γκοντίνιο δεν έχει διαιτητεύσει παιχνίδι ελληνικής ομάδας, με εξαίρεση ένα παιχνίδι Κ 17 Εθνικών ομάδων Ελλάδας-Σερβίας 2-3 στις 24/10/17. Να προσθέσουμε ότι ήταν AVAR στον αγώνα Αϊντραχτ-Ολυμπιακός 3-1 για την τρίτη αγωνιστική του Europa League. Το ματς έγινε στις 21/10/21. Διαιτητής ήταν ο συμπατριώτης του Τιάγκο Μαρτίνς και VAR ο Πινέιρο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αποβλήθηκε ο Γιάκιτς στο 37' και δεν δόθηκαν δυο πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών υπέρ των Ελ Αραμπί και Ρέαμπτσιουκ.

Ο Γκοντίνιο έγινε διεθνής από το 2017, ωστόσο το μοναδικό ματς ομίλων διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης που σφύριξε είναι το Ζόρια-Ρόμα 0-3, στις 30/9/21, για το Confence League. Παράλληλα, έχει σφυρίξει ένα ματς των προκριματικών του Champions League, τέσσερα των αντίστοιχων του Europa League και ένα του Conference League.

Ο Γκοντίνιο ανέβηκε το 2015 στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας και από τότε διαιτήτευσε 118 συνολικά παιχνίδια. Την τρέχουσα σεζόν ορίστηκε σε 19, έδειξε 110 κίτρινες, έκανε έξι αποβολές με δεύτερη κίτρινη, καμία με κόκκινη και επίσης καταλόγισε συνολικά επτά πέναλτι.

Οι απειλές για τη ζωή του

Πριν από 14 μήνες, συγκεκριμένα μετά το ματς του πρώτου ημιτελικού κυπέλλου Μπράγκα-Πόρτο 1-1, στις 10/2/21, όπως ανακοίνωσε μια μέρα μετά το συμβούλιο διαιτητών της Πορτογαλίας ο Γκοντίνιο είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του.

Ο Γκοντίνιο απέβαλλε τους Λουίς Ντίας και Ματέους Ουρίμπε της Πόρτο. Στο συγκεκριμένο ματς προκάλεσε αίσθηση ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή της Μπράγκα, Νταβίντ Κάρμο και υπήρξε διακοπή μεγάλης διάρκειας, λόγω βλάβης του ασθενοφόρου, και για να μεταφερθεί εκτός του αγωνιστικού χώρου χρειάστηκε η βοήθεια των παικτών. Αυτό έγινε στο 70', με αποτέλεσμα την αποβολή του Ντίας, ενώ ο Ουρίμπε αποβλήθηκε στο 7'.

«Οι απειλές εξετάστηκαν και αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικά σοβαρές. Τις τελευταίες ώρες, αριθμοί τηλεφώνων των ρέφερι έχουν δημοσιευτεί στα social media, γεγονός που αποτελεί υποκίνηση βίας και αφόρητη επίθεση στην ιδιωτική τους ζωή» ανέφερε η ανακοίνωση του συμβουλίου των διαιτητών της Πορτογαλίας.

Επίσης έξω από τα γραφεία της Λίγκας, στο Οπόρτο, γράφτηκαν συνθήματα όπως: «Πρέπει να σκοτώσουμε έναν;».

Διεθνής στο VAR

Ο 45χρονος Ούγκο Μιγκέλ, ο οποίος ορίστηκε στο VAR του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ήταν και στο προηγούμενο ματς του Γκοντίνιο στην Τούμπα αλλά όχι στο «Κλεάνθης Βικελίδης), δεν είναι πλέον διεθνής διαιτητής (σ.σ. είχε γίνει το 2013), όμως παρέμεινε διεθνής στο VAR. Την τρέχουσα σεζόν διαιτήτευσε εννέα ματς του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, όπου είναι διαιτητής από το 2006 και σφύριξε συνολικά 212 αγώνες.

Διαβάστε επίσης

Ό,τι ακριβώς δικαιούται!

Ό,τι ακριβώς δικαιούται!

Στην προσπάθεια να μπει ξανά στο Champions League, ο Ολυμπιακός χρειάζεται, εκτός από μεταγραφική ενίσχυση και ανακατατάξεις, απαραίτητη ξεκούραση. Και όλα δείχνουν ότι θα την έχει.