Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αντίστροφη μέτρηση για την επαγγελματική διαιτησία

Αντίστροφη μέτρηση για την επαγγελματική διαιτησία
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 - 15:21

Βήμα ανεξαρτησίας της διαιτησίας αποτελεί η κατάθεση της τροπολογίας για την επαγγελματική διαιτησία στη Βουλή. Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, συζητήθηκε (1/6) σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και εισάγεται την Πέμπτη (2/6) προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

-Η ΚΕΔ θα καταρτίσει τον κανονισμό διαιτησίας και θα γίνει έλεγχος νομιμότητας από το υφυπουργείο.

-Η ΚΕΔ θα είναι πλήρως ανεξάρτητη, με χωριστό προϋπολογισμό και από αυτόν θα πληρώνονται οι παράγοντες της ΚΕΔ, οι υπάλληλοί της και οι επαγγελματίες ρέφερι.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε τη θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας ως «βαθιά τομή στα θεμέλια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει», ενώ πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα γενναίο βήμα διότι η δημοφιλία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, αλλά και η καχυποψία τους απέναντι στο υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου οφείλεται μεταξύ άλλων και στις παθογένειες της διαιτησίας».

Ο κ. Αυγενάκης, επιπλέον, τόνισε πως πρέπει «να παραδειγματιστούμε από καλές διεθνείς πρακτικές, από προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου, όπως η Αγγλία. Ένα περιβάλλον, που έχει καθιερώσει την επαγγελματική διαιτησία και προσφέρει κάθε χρόνο ένα εξαιρετικό θέαμα, βασισμένο εξ' ολοκλήρου στην αγωνιστική ποιότητα των ομάδων, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε δεύτερες σκέψεις και δικαίως κατατάσσεται στην κορυφή των πρωταθλημάτων παγκοσμίως.

Άλλωστε, σε έναν χώρο, όπου οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές είναι επαγγελματίες, επιβάλλεται να ακολουθήσουν και οι διαιτητές, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά τα καθήκοντά τους, χωρίς κάποια παράλληλη εξάσκηση άλλου επαγγέλματος, που θα τους αποσπάσει», επισημαίνοντας ότι «για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας, το σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας θα κατοχυρώνεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.)».

Διαβάστε επίσης