Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο αθέατος πόλεμος στη διαιτησία...

Ο αθέατος πόλεμος στη διαιτησία...
Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022 - 00:39
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η επαγγελματική διαιτησία έγινε νόμος του κράτους πέρασε μέσα από συμπληγάδες και ο πόλεμος καλά κρατεί ακόμη και τώρα που το σχέδιο του Κλάτενμπεργκ μπήκε στην τελική ευθεία. Υπάρχουν αντιρρήσεις στην ΕΠΟ, υπάρχουν μέχρι και αντιδράσεις μερίδας διαιτητών. Ο αθέατος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς πολλοί θα χαρούν αν το σχέδιο καταλήξει στα σκουπίδια, όμως «έχουν γνώση οι φύλακες».

Η επαγγελματική διαιτησία αποτελεί βήμα ανεξαρτησίας. Παρόλα αυτά η πρόοδος δεν αρέσει σε όλους.

Η ΕΠΟ έχει αντιρρήσεις επειδή χάνει την κυριαρχία της στον χώρο της διαιτησίας. Με το πρότζεκτ της επαγγελματικής οι ρέφερι δεν θα ανήκουν σε ενώσεις αλλά θα στελεχώνουν έναν πίνακα που θα ονομάζεται διαιτητές «ελίτ κατηγορίας». Θα ξεκινήσουν με δέκα ρέφερι και χρόνο με το χρόνο θα συμπληρώνεται. Αυτοί οι ρέφερι θα είναι συγκεντρωμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα κάνουν προπονήσεις και εκπαιδευτικά μαθήματα. Η διαιτησία θα είναι αποκλειστική τους απασχόληση και οι διαιτητές δεν θα διαμένουν στις έδρες των ενώσεων.

Η ΚΕΔ θα είναι αυτόνομη. Δεν θα έχει καμία σχέση με την ΕΠΟ. Θα έχει δικό της προϋπολογισμό, από αυτόν θα πληρώνονται, η ΚΕΔ, οι υπάλληλοί της και οι επαγγελματίες ρέφερι. Με άλλα λόγια η διαιτησία δεν θα έχει σχέση με την ΕΠΟ, η ομοσπονδία δεν θα έχει λόγο. Σταδιακά, η ΕΠΟ χάνει ένα ακόμη «κάστρο» αφού η FIFA και η UEFA της αφαίρεσαν τη δυνατότητα να επικυρώνει τους πίνακες διαιτητών ή τους κανονισμούς, παρά μόνον ενημερώνεται.

Οδηγός για την επαγγελματική διαιτησία είναι τα προηγμένα πρωταθλήματα όπως η Premier League. Ήδη οι ομάδες καταβάλουν στην ΕΠΟ όλες τις αμοιβές των διαιτητών όπως επίσης και μέρος της αμοιβής του Κλάτενμπεργκ. Δεν αποκλείεται η UEFA να βοηθήσει στην όλη οργάνωση αν και ο Άγγλος τα ξέρει καλά από την Premier League.

Ένας ακόμη λόγος που η ΕΠΟ δεν θέλει την επαγγελματική διαιτησία είναι επειδή, όπως συζητούν στο Πάρκο Γουδή αυτοί που βλέπουν μακριά, κινδυνεύει να χάσει κι άλλα έσοδα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο (ποσοστά από τις πωλήσεις παικτών, από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, από τα πρόστιμα των ΠΑΕ) αφού θα προσφέρει όλο και λιγότερες υπηρεσίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η επαγγελματική διαιτησία δέχεται πόλεμο και από τους ίδιους τους διαιτητές. Υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους που θεωρούν ότι δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα του Κλάτενμπεργκ είτε λόγω ηλικίας (σ.σ. τα συμβόλαια θα είναι τουλάχιστον τριετή) είτε λόγω επαγγέλματος που βιοπορίζονται. Πάντως, θα λυθεί το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης