Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα βρόμικα σχέδια της «συμμαχίας» κατέστρεψαν και το Κύπελλο!

Τα βρόμικα σχέδια της «συμμαχίας» κατέστρεψαν και το Κύπελλο!
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 - 15:14

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ( ΠΡΩΗΝ ) ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΕΣΤΑΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΚΗ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ / «ΓΙΑΝΝΑΚΗ» ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙ' ΑΛΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΡ ΑΕΚ ;

*** Την επόμενη εβδομάδα, αρχίζει ουσιαστικά η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος 2022 – 2023. Τυπικά έχει ξεκινήσει από τις 31 Αυγούστου, με τη συμμετοχή ομάδων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Και ακριβώς απ' αυτό το χρονικό σημείο ξεκινάει η πρωτοφανής και ανεπανάληπτη απαξίωση του θεσμού, πού ήδη βρίσκεται στην 5η φάση του, χωρίς κανείς να έχει δώσει σημασία στις ... προηγούμενες τέσσερις.

*** Οι ομάδες πού έχουν προκριθεί, ή συμμετέχουν βάση του αρχικού σχεδιασμού σ' αυτή τη φάση, σχηματίζουν ένα ποικιλόμορφο παζλ, από την Σούπερ Λίγκα, έως το τοπικό ερασιτεχνικό, είναι δώδεκα. Στην κλήρωση πού έγινε προ ημερών, αναδείχθηκαν έξι ζευγάρια, εκ των οποίων το μοναδικό πού παρουσιάζει κάποιο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, είναι το Αεκ - ΠΑΣ Γιάννινα.

*** Ομιλώ πάντα για το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, το οποίο πρακτικά, αφορά το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών καναλιών να αποκτήσουν τα δικαιώματα μεταδόσεων των αγώνων. Και αυτό το ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής είτε δεν υπάρχει, είτε κρίνεται ασύμφορο για την διοργανώτρια Επο. Η πιο πρόσφατη προσφορά πού έφτασε στην Ομοσπονδία, ήταν αυτή της COSMOTE, η οποία σχεδόν μονοπωλεί τις μεταδόσεις αυτής της διοργάνωσης.

*** Η προσφορά της COSMOTE αυτή τη φορά, ήταν «μόλις» 950 εκατομμύρια ευρό. Και πολύ σωστά κρίθηκε ασύμφορη, αν ληφθούν υπ' όψιν τα ποσά πού κέρδιζε η Ομοσπονδία πριν από λίγα χρόνια, την εποχή της ... «γκρανκάσας» και των διοικήσεων Πιλάβιου, Γκαγκάτση ( Βασίλη ), Σαρρή, πριν ξεκινήσει ο ΔΙΩΓΜΟΣ από τους συριζανέλ, προκειμένου να επικρατήσει η βολική για τον τότε κυβερνητικό σχηματισμό «εξυγίανση».

*** Λίγο πριν αναλάβει η πρώτη διοίκηση της «συμμαχίας των τριών» στην Επο, η προηγούμενη είχε κλείσει ΤΡΙΕΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τον τηλεοπτικό πάροχο αντί ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ το χρόνο, δηλαδή ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ συνολικά. Χρήματα πού ΒΡΗΚΑΝ ΕΤΟΙΜΑ και βεβαίως ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ οι ... «εξυγιαντές», διάδοχοι των οποίων είναι οι σημερινοί διοικούντες.

*** Από εκείνο το χρονικό σημείο, η κατηφόρα απαξίωσης του Κυπέλλου ήταν ραγδαία. Μαζί της και η ραγδαία πτώση του τηλεοπτικού ενδιαφέροντος, πού έφτασε στα περσινά 1.250.000 και έχει καταλήξει στα φετινά 950 χιλιάρικα, πού σωστά απορρίφθηκαν. Και πού μέχρι την ώρα πού γράφονται αυτές οι αράδες, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, σε επίπεδο προσφοράς. Με το μέλλον των τηλεοπτικών μεταδόσεων των αγώνων Κυπέλλου αβέβαιο.

*** Μέχρι να φτάσουμε όμως στο σήμερα, υπάρχει ένα ιστορικό. Ιστορικό παρασκηνίου, πού έχει ξεκινήσει λίγους μήνες πριν, από την ημέρα πού ο Μπαλτάκος αποφάσισε να κάνει μία ... έρευνα ρωτώντας παλαιότερους παράγοντες, ( προ εξυγίανσης ) πού είχαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία πάνω σ΄ αυτό το θέμα, προκειμένου να ετοιμάσει την εισήγησή του για τη μορφή της νέας διοργάνωσης του θεσμού, προκειμένου να γίνει πιο θελκτικός για τους τηλεοπτικούς παρόχους.

*** Το σχέδιο το οποίο συμφώνησε να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Επο ο Μπαλτάκος, σε συνάντηση πού είχε με μέλος προηγούμενων διοικήσεων, προέβλεπε το ξεκίνημα των αγώνων από τον Σεπτέμβριο σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων, στους οποίους θα μετείχαν μία ομάδα Σούπερ Λίγκας, μία από τη Σούπερ Λίγκα 2 και δύο από τη Γ' Εθνική, από τον οποίο θα προκρίνονταν δύο για την επόμενη φάση.

*** Με αυτό τον τρόπο, θα περνάγαμε στην επόμενη φάση «καυτούς» αγώνες μεταξύ ισχυρών ομάδων, πού θα προσέλκυαν και το τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Η εισήγηση του Μπαλτάκου ( πού όπως είπαμε είχε άλλη ... «πατρότητα» ), δεν πέρασε από την Εκτελεστική Επιτροπή λόγω «βέτο» πού ασκήθηκε από τον εκπρόσωπο του Πάοκ Μάκη Γκαγκάτση.

*** Οι πληροφορίες μου μάλιστα λένε ότι υπήρξε και ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης Γκαγκάτση και ... Γιάννη Παπαδόπουλου της ΑΕΚ ( γνωστού και με το ... σκέτο «Γιαννάκης» ), κατά την οποία αποφασίστηκε να μην περάσει η εισήγηση Μπαλτάκου. Ενημερώθηκαν αυτοί πού έπρεπε για το τι έπρεπε να κάνουν και όπως ήταν φυσικό, δεν πέρασε. Με τον πρόεδρο Μπαλτάκο να αποδέχεται μοιρολατρικά την απόφαση των Γκαγκάτση – Γιαννάκη Παπαδόπουλου.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙ' ΑΛΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟ ΑΕΚ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ;

*** Αυτά, όσον αφορά το «μπακ γκράουντ» της περιπέτειας του θεσμού. Τι μέλει γενέσθαι όμως, από δω και πέρα ; Όπως προαναφέραμε, ο μοναδικός αγώνας στην τωρινή φάση πού πιθανότατα θα παρουσιάσει εμπορικό ενδιαφέρον, είναι το Αεκ – ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι πιθανότατο λοιπόν να υπάρξει πρόταση μετάδοσης αυτού και μόνο του αγώνα, η οποία βάση των κανονισμών θα πρέπει να υποβληθεί στη διοργανώτρια και όχι στην γηπεδούχο ΠΑΕ, εκτός ..

*** Εκτός αν η Επο ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ και δώσει τη συγκατάθεσή της στην γηπεδούχο, να διαπραγματευτεί και βεβαίως να καρπωθεί το τίμημα της αμοιβής πού θα συμφωνηθεί. Αν δηλαδή η (π.χ.) COSMOTE θελήσει να μεταδώσει τον αγώνα, θα πρέπει να μιλήσει, είτε με την Επο, είτε με την Αεκ, κατόπιν εγκρίσεως της Επο. Όπως όμως και να γίνει και αν υπάρξει τελικά μεμονωμένη τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα της Αεκ, θα έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» πού θα αφορά τις άλλες ομάδες πού μετέχουν στο Κύπελλο και δεν θα έχουν έσοδα από την τηλεοπτική κάλυψη, αν δεν ... τους δώσει άδεια η Επο !

*** Φυσικά, όλα αυτά ανήκουν σε υποθετικό σενάριο. Αν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει νέα προσφορά την οποία θα δεχθεί ( με τη λογική του «απ' το ... ολότελα ...» ) η Επο, δεν θα ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Κάτι όμως πού μοιάζει να είναι αρκετά «χλωμό», αφού ούτε η ΕΡΤ έχει δείξει ως τώρα ενδιαφέρον ( παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στον Γεραπετρίτη από ανθρώπους των «εξυγιαντών» ) ούτε κάποιο άλλο κανάλι έχει δείξει να ενδιαφέρεται.

Διαβάστε επίσης