Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα πέντε βήματα για τη νέα σελίδα

Τα πέντε βήματα για τη νέα σελίδα
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023 - 22:06
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πριν από περίπου ένα χρόνο, συγκεκριμένα από τις 24/6/22, που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε την προεδρία της Super League, η υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας μπήκε σε πρώτο πλάνο. Από τότε, ήδη έχει ψηφιστεί και νόμος, έχουν γίνει πέντε σημαντικά βήματα, όλα είναι έτοιμα και πλέον μπορούμε να επισημάνουμε πως, με αφετηρία από πέρσι τον Αύγουστο, η επαγγελματική διαιτησία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το πρώτο βήμα ήταν η πρόσληψη του Μαρκ Κλάτενμπεργκ που, όπως ανακοινώθηκε είναι «υπεύθυνος για θέματα διαιτησίας της Super League, ο οποίος θα εφαρμόσει και θα υλοποιήσει το εγχείρημα της Επαγγελματικής Διαιτησίας».

Το δεύτερο βήμα, έγινε στις 6 Αυγούστου 2022, καθώς πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν η αναπληρώτρια πρόεδρος Κάτια Κοξένογλου, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ και ο Μαρκ Ρίλεϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League (PGMOL - Professional Game Match Officials Limited), της Αγγλίας. Θέμα συζήτησης ήταν ο τρόπος λειτουργίας της PGMOL, οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην επιλογή, την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των επαγγελματιών διαιτητών και εξετάστηκαν μέθοδοι θεσμικής συνεργασίας της Super League με την PGMOL, για την άρτια υλοποίηση και την έγκαιρη εφαρμογή του εγχειρήματος της επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα, με βάση τα διεθνή πρότυπα που έχει θεσπίσει η επιτροπή επαγγελματικής διαιτησίας της Premier League.

Ακολούθησε, στις 24 και 25 Αυγούστου 2022, το τρίτο βήμα. Η Super League, μέσω πρόσκλησης που του απέστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφερε στην Αθήνα τον τέως πρόεδρο της Premier League Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, μαζί με επιτελείο συνεργατών του με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ενημέρωση των ΠΑΕ για τις βέλτιστες πρακτικές, με έμφαση στη στήριξη της ανεξαρτησίας σε όλα τα επίπεδα των πρωταθλημάτων. Επίσης, αναλύθηκε η δομή του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας.

Το τέταρτο βήμα: Με τον τίτλο «στην τελική ευθεία η επαγγελματική Διαιτησία, στα πρότυπα της Premier League» η Super League, την Πέμπτη 29/9/22, ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση του οργανισμού «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που θα αναλάβει την επαγγελματική διαιτησία», «πάνω σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα».

Το πέμπτο βήμα: Ηδη, όλες οι ΠΑΕ είναι ενήμερες για το μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας. Το παρουσίασε ο Κλάτενμπεργκ στο ΔΣ που έγινε την 1η Νοεμβρίου.

Η τελική ευθεία: Ομόφωνα, η Super League, στο ΔΣ που έγινε στις 26/5, αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής που θα τη στελεχώσουν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης για το θέμα της Επαγγελματικής Διαιτησίας.

Διαβάστε επίσης