Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Θιασώτης του 4-2-3-1 και του υψηλού πρέσιγνκ!

Θιασώτης του 4-2-3-1 και του υψηλού πρέσιγνκ!
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 - 18:01

Τον προπονητή με τον οποίο θα επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών έχει βρει ο Ολυμπιακός, με τον τεχνικό να ακούει στο όνομα Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ελ. Βενιζέλος το μεσημέρι της Τρίτης (20/6), προκειμένου να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους Πειραιώτες.

Και μια από τις ερωτήσεις που έχουν οι ΓΑΥΡΟΙ είναι γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην επιλογή του 42χρονου Ίβηρα τεχνικού.

Ο Mαρτίνεθ είναι θιασώτης του 4-2-3-1. Ενός συστήματος που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να παίζει κόρον και ο Ολυμπιακός. Και μάλιστα, έχει δουλέψει αρκετά πάνω σε αυτό με τις ομάδες που κοουτσάρισε. Κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι ακόμα. Ο Ισπανός έχει θετικό συντελεστή νικών στην καριέρα.

Με τη Σεβίλλη Β’, με την Οσασούνα και το μεγάλο «μπαπ» με την Γράναδα, είχε περισσότερες νίκες από ήττες όταν ήταν στον πάγκο τους. Στη Σεβίλλη Β’ ήταν την διετία 2012-14 με απολογισμό 43 νίκες και 33 ήττες. Στην Οσασούνα την μοναδική χρονιά 2014-15 είχε 17 νίκες και 11 ήττες. Τέλος, όσον αφορά στην Γρανάδα, όπου πέτυχε αρκετά στο Ισπανικό πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τους «8» του Europa League την τριετία 2018-21, η επίδοσή του ήταν 69 νίκες και 47 ήττες. Δεν αναφέρουμε τις ισοπαλίες γιατί δεν έχει σημασία.

Αυτό που μετράει είναι πώς σε τρεις διαφορετικές ομάδες που δούλεψε την τελευταία 8ετία, ομάδες με περιορισμένα οικονομικά και μπάτζετ, πάντα είχε παραπάνω νίκες από ήττες. Κι αυτό κάτι λέει.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τεχνικός, έχει γενικές αρχές, διακριτά στοιχειά, εννοείται πως υπάρχουν στη φιλοσοφία του. Δηλαδή, αμυντική δομή και ανασταλτική σοβαρότητα, συνοχή, πολύ τρέξιμο για την κάλυψη και αξιοποίηση των χώρων, ελευθερία στους (ποιοτικούς) μεσοεπιθετικούς, αλλά υποχρεωτικά επιθετικό πρέσινγκ και κυνήγι της μπάλας παντού.

Τέλος, ο Μαρτίνεθ εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του, γι’ αυτό και το βασικό του ζητούμενο είναι να χτιστούν καλά αποδυτήρια, με σεβασμό, επικοινωνία και καλή διάθεση, ώστε να πετύχει σπουδαία πράγματα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν, πως η επιλογή των ανθρώπων του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου

Διαβάστε επίσης