Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ολυμπιακός σα να λέμε… Αργεντινή! Από τον Άλτσιμπαρ στον Φρέιρε!

Ολυμπιακός σα να λέμε… Αργεντινή! Από τον Άλτσιμπαρ στον Φρέιρε!
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 - 10:00

Του Αντώνη Αντώνιου

Αργεντινή, μία χώρα με πλουσιότατη ποδοσφαιρική παράδοση... Με την οποία έχει ταυτιστεί όσο ο Ολυμπιακός, όσον αφορά την επιλογή ποδοσφαιριστών! Από εκεί προέρχεται το 3ο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού, ο Νικολάς Φρέιρε! Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε από την Πούμας, προκειμένου να συμπληρώσει την αμυντική γραμμή και να αποτελέσει «κολώνα» της άμυνας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ο Φρέιρε είναι ο 24ος Αργεντινός ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιουργούνται λόγω της καταγωγής του. Όπως, συνέβη στο παρελθόν με τους Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, Λουτσιάνο Γκαλέτι, Τσόρι Ντομίνγκες, Αριέλ Ιμπαγάσα και Εστεμπάν Καμπιάσο, οι οποίοι έχουν μείνει χαραγμένοι στις μνήμες των ΓΑΥΡΩΝ.

Το gavros.gr κάνει μία αναδρομή στους «γκαούτσος» και θυμάται όλους τους Αργεντινούς που πέρασαν από το ρόστερ των Πειραιώτων.

Αντόνιο Χούστο Άλτσιμπαρ


Ο Αλτσίμπαρ αποτέλεσε τον πρώτο Αργεντινό άσο που φόρεσε τα «ερυθρόλευκα». Ο 28χρονος τότε επιθετικός από την Κόρντομπα, αποκτήθηκε το 1972 από τους «ερυθρόλευκους», αλλά δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τον «θόρυβο» που έγινε γύρω απ΄το όνομα του. Έπαιξε μόνο σε 7 ματς πρωταθλήματος, χωρίς να σκοράρει και τα μοναδικά του τέρματα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα ήταν στον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναργειακό, όπου πέτυχε 2 γκολ, στη δύσκολη νίκη με σκορ 3-2.

Μιγκέλ Νικολάου

Ο Μιχάλης «Μιγκέλ» Νικολάου ήρθε παρέα με τον Αλτσιμπαρ ως το μεγάλο όνομα που προκάλεσε πάταγο στον Πειραιά. Αποκτήθηκε από τη Μπόκα Τζούνιορς και ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια του φιλικού με τη Σίτι, στο οποίο αγωνίζεται ο Άλτισμπαρ.

Ο σοβαρότατος τραυματισμός του σε ένα από τα καλοκαιρινά φιλικά που ήταν στο χειρουργείο και πέρα από τη σεζόν μπήκε τέλος ουσιαστικά και στην καριέρα του. Γύρισε στα γήπεδα ενάμιση χρόνο μετά, μέτρησε συνολικά τρεις επίσημες συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, όμως ουδέποτε κατάφερε να «επιστρέψει» πραγματικά.

Αλμπέρτο Πολέτι

Ο τρίτος της τότε παρέας, ο «τιτάνας» Αλμπέρτο Πολέτι. Ο μύθος έλεγε ότι ο Πολέτι ήταν κουτσός (ότι το ένα πόδι είχε διαφορά 1,5 πόντο με το άλλο!), αλλά η ουσία ήταν πως επρόκειτο για γκολκίπερ με βεβαρημένο… ποινικό μητρώο στα γήπεδα και χωρίς μεγάλες δυνατότητες. Ο Πολέτι δεν αγωνίστηκε σε κανένα επίσημο ματς του Ολυμπιακού.

Αλφάρο Πένια

Ο Πένια αποκτήθηκε το 1974 από τη γαλλική Ρεμς κι έπαιξε δύο χρόνια στον Ολυμπιακό. Ένα παίκτης που έμεινε στο μυαλό των ΓΑΥΡΩΝ για το γκολ που σημείωσε στη Λεωφόρο τον Μάρτιο του 1975 κόντρα στον Παναθηναικό (1-1).

Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες

Ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες ή αλλιώς ο «βούβαλος του Σαν Λουίς», όπως ήταν και το παρατσούκλι του, αποτέλεσε τον πρώτο Αργεντινό ποδοσφαιριστή που λατρεύτηκε όσο ποτέ από τους φίλους του Ολυμπιακού

Ο Αργεντινός επιθετικός ήταν πάρα πολύ δυνατός, δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν οι αντίπαλοί του! Αυτό το χαρακτηριστικό του, η δύναμη, ήταν που τον χαρακτήρισε σε όλη την καριέρα του. Ήρθε στον Ολυμπιακό το 1988 (σ.σ.: τον Ιανουάριο) από την Ρίβερ Πλέιτ και σε 29 ματς πρωταθλήματος πέτυχε 10 γκολ!

Εντυπωσίασε με την άψογη τεχνική αλλά και για την εκτελεστική του δεινότητα. Αγαπήθηκε από τους φιλάθλους και για τις θεαματικές ντρίμπλες και πάσες. Δυστυχώς, έχασε τη ζωή του λόγω των καρδιακών προβλημάτων στις 11 Ιανουαρίου 1992 σε ηλικία μόλις 29 ετών

Μάλιστα, το στάδιο της γενέτειράς του, Σαν Λουίς, της Αργεντινής ονομάστηκε προς τιμήν του «Στάδιο Φούνες».

Γκάμπριελ Σούρερ

Ο Γκάμπριελ Σούρερ ήρθε στον Ολυμπιακό έχοντας ένα σωρό περγαμηνές. Ήταν 14 φορές διεθνής με την εθνική Αργεντινής, πρωταθλητής στην Ισπανία με τη Λα Κορούνια (2000) και δευτεραθλητής με τη Σοσιεδάδ (2003) με την οποία, μία σεζόν πριν έρθει στο μεγάλο λιμάνι, σκόραρε εις βάρος των ερυθρόλευκων. Και στον Ολυμπιακό ωστόσο μόνο άσχημα δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα, κέρδισε δύο νταμπλ στις ισάριθμες σεζόν του στην Ελλάδα.

Ήταν ένα αμυντικός–κομπιούτερ, αριστεροπόδαρος, εγκεφαλικός, που γνώριζε και… πολλά κιλά μπάλα. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι είχε θητεύσει για πολλά χρόνια στην Πριμέρα Ντιβισιόν και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

Στις δυο σεζόν που έμεινε (2004-2006) και έπαιξε σε 59 ματς ενώ έβαλε ένα γκολ. Επίσης πήρε 11 κίτρινες και 1 κόκκινη. Καθόλου άσχημα... Στο τέλος έφυγε με ένα παράπονο, αφού ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιο του για άλλα δυο χρόνια.

Τη σεζόν 2007-08, το «Καραϊσκάκης» έγινε... αργεντίνικη αποικία, με πέντε παίκτες να φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Κριστιάν Λεντέσμα

Ο Λεντέσμα ήρθε το καλοκαίρι του 2007 στο Λιμάνι και ενώ είχε γεμάτη σεζόν με την Σαν Λορέντζο με την οποία πήρε πρωτάθλημα. Στα δυόμιση χρόνια που έμεινε, ενδιάμεσα πήγε δανεικός στην Σαν Λορέντζο και κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Αργεντιντής(!), έκανε 54 εμφανίσεις και πήρε 10 κίτρινες.

Λουτσιάνο Γκαλέτι

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγαπήθηκαν αρκετά από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ωστόσο και ο ίδιος αγάπησε τον θρύλο. Ο «Λούτσι» έδωσε άλλη ποιότητα στα άκρα του Θρύλου, προσφέροντας και εκείνος πάρα πολλά στον Ολυμπιακό στην τριετία που βρέθηκε στο Λιμάνι (2007-2010).

Πραγματοποίησε 93 συμμετοχές με 26 γκολ. Πήρε επίσης 18 κίτρινες και μία κόκκινη. Τεράστια η κλάση του και η προσφορά του στο σύλλογο, όμως σταμάτησε την καριέρα του λόγω ενός προβλήματος υγείας.

Ροντρίγκο Αρτσούμπι

Τον Αύγουστο του 2007 και τρίτος Αργεντίνος έφτασε στο Λιμάνι Ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι από τη Λανούς, με ελληνικό διαβατήριο και καταγωγή από την Χίο, αλλά κανείς δεν θυμάται την πεντάμηνη παρουσία του…

Φερνάντο Μπελούτσι

Από τους πλέον αγαπημένους των οπαδών του Ολυμπιακού, έφθασε στη χώρα μας τον Γενάρη του 2007 από την Ρίβερ Πλέιτ στην οποία αγωνίστηκε 2 χρόνια.

Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2009, έχοντας αγωνιστεί σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Europa League αλλά και Champions League, πραγματοποιώντας κατά διαστήματα πολύ καλές εμφανίσεις (52 εμφανίσεις, 9 γκολ, 7 ασίστ) και προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων, με εντονότερο αυτό της Πόρτο, η οποία και τον απέκτησε έπειτα από πρόταση ύψους 5.000.000 ευρώ.

Λιονέλ Νούνιες

Σέντερ φορ που αποκτήθηκε το 2007 από τους Αργεντίνος Τζούνιορς κι αγωνίστηκε μόλις σε 18 ματς στο πρωτάθλημα (2 γκολ). Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε.

Ωστόσο, οι ΓΑΥΡΟΙ θα έχουν να τον θυμούνται για την γκολάρα με ψαλιδάκι, κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, στην τεσσάρα στο Ναό..

Σεμπαστιάν Λέτο

Τον Ιούνιο του 2008 ο Ολυμπιακός τον δανεικό από την Λίβερπουλ με ρήτρα για το καλοκαίρι 3.5 εκ. ευρώ, έδειξε τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά βρέθηκε σε ρήξεις με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και δεν συνέχισε στον Θρύλο. Μάλιστα, οι όποιες σχέσεις του με τον κόσμο του Ολυμπιακού έληξαν άμεσα, από την στιγμή που επέλεξε την επόμενη σεζόν να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Χεσούς Ντάτολο

Και αυτός δανεικός από τη Νάπολι όμως αυτή τη φορά. Ήρθε τον Γενάρη του 2010 και έπαιξε μόλις σε 10 ματς αγώνες. Δεν σκόραρε όμως πήρε 3 κίτρινες και 1 κόκκινη! Στο τέλος της σεζόν έφυγε κακήν κακώς.

Αριέλ Ιμπαγάσα

Ο «Ελ Κάνιο» ήταν από τους εκλεκτούς της ερυθρόλευκης εξέδρας. Ταλαντούχος, μπαλαδάρος, μαέστρος. Αποτέλεσε το πρώτο όνομα Αργεντινού που αποκτάται επί εποχής Μαρινάκη (2010/11). Με μια τεράστια καριέρα πίσω του, ακόμη και στα... 30φεύγα, ο «Κάνιο» όχι απλά πρόσφερε τα μέγιστα στον Ολυμπιακό όσο άντεχαν τα πόδια του, αλλά ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσ' στο γάλα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Έμεινε για 4 σεζόν, «φτιάχνοντας» 32 γκολ για τους συμπαίκτες του (σ.σ. έβαλε και 3 ο ίδιος) σε 96 αγώνες. Πλέον, ο τεράστιος Ιμπαγάσα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Β’ομάδας του Ολυμπιακού.

Φράνκο Κοστάντσο

Στην λίστα των πιο αποτυχημένων μεταγραφών της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού βρίσκεται ο Κοστάντσο, ο Αργεντινός κίπερ έμεινε ανεξίτηλος στις μνήμες των οπαδών για τις άστοχες εξόδους του και εν γένει τα λάθη του, που κόστισαν πολλές φορές στην ομάδα.

Βιθέντε Μόνχε

Ήταν ο «εκλεκτός» της «χρυσής» φουρνιάς του Ολυμπιακού Βόλου, με τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό να «πιάνει» Λιμάνι το καλοκαίρι του 2011. Ωστόσο, πέρασε και δεν… ακούμπησε. Μέτρησε μόλις 11 συμμετοχές, έχοντας τρεις ασίστ και έφυγε για την Τουρκία.

Τσόρι Ντομίνγκες

Τίμησε τη φανέλα του Ολυμπιακού! Πανηγύρισε τίτλους, πρωταθλήματα, μεγάλες νίκες, τεράστιες επιτυχίες συνολικά! Ο Ολυμπιακός κέρδισε πολλά από την παρουσία του Αλεχάντρο (Τσόρι) Ντομίνγκες και ο ίδιος κέρδισε πολλά από την παρουσία του στον Ολυμπιακό.

Ήταν κι αυτός από τους τύπους που κουβαλούσαν τα «χαρίσματα» του Αργεντινού που έγινε λόγος πιο πάνω. Φόρεσε την ερυθρόλευκη 126 φορές, έβαλε 40 γκολ και μοίρασε 29 ασίστ.

Χαβιέρ Σαβιόλα

Ήρθε την ίδια σεζόν με τον Τσόρι στο Λιμάνι, ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων δύο δεκαετιών έχοντας, αγωνιστεί σε Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα και Μπενφίκα!

Ο «κούνελος» βεβαίως δεν ήταν ο παίκτης που οργίασε με τη Μπαρτσελόνα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά μεταγραφικά «μπαμ». 'Εμεινε μόνο για μια σεζόν και σε 35 ματς είχε 14 γκολ και 4 ασίστ.

Τόμας Ντε Βινσέτι

Το απόλυτο μηδέν. Στην κυριολεξία. Μηδέν συμμετοχές πριν κουνήσει μαντήλι.

Νίκο Μαρτίνες

Αν υπάρχει ένα βήμα πριν το απόλυτο μηδέν, είναι η περίπτωση του Μαρτίνες, αφού το δικό του 0-0/0 σε εμφανίσεις-γκολ/ασίστ επεκτείνεται σε βάθος 3 σεζόν.

Εστεμπάν Καμπιάσο

Ο σπουδαίος Αργεντινός μέσος που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό τη διετία 2015-17, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στην Ελλάδα και τα προσέθεσε στην πλούσια συλλογή του με τίτλους. Δεν είναι δα και λίγοι.

Ο «Κούτσου» έχει σηκώσει τίτλους τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με την εθνική ομάδα Κ20 της πατρίδας του. Εκτός από τον Ολυμπιακό έχει τρόπαια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την Ίντερ, αλλά και με την Ρίβερ Πλέιτ στην αρχή της καριέρας του και πριν περάσει τον Ατλαντικό για να έρθει στην Ευρώπη.

Όπως και να έχει, στην καριέρα του πέτυχε πάρα πολλά και την ολοκλήρωσε με τον Ολυμπιακό. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τον ίδιο, αλλά και για τους «ερυθρόλευκους».

Φράνκο Χάρα

Ήρθε στο Λιμάνι τον Ιανουάριο του 2015 από την Μπενφίκα κι έμεινε στο Λιμάνι μόνο ένα εξάμηνο. Ο Αργεντινός φορ, παρότι το μικρό διάστημα στον Θρύλο κατάφερε να γίνει αγαπητός στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Ο λόγος για το τέρμα του στο 88ο λεπτό του δεύτερου αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ στου ΟΑΚΑ, που έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Φράνκο Σολδάνο

Ο Φράνκο Σολδάνο ήρθε στον Ολυμπιακό με τις γνωστές αποθεώσεις και όλο το πανηγυρτζίδικο περιτύλιγμα, αλλά τελικά δεν έπιασε ολκής και η επένδυση των Πειραιωτών με τα 3.000.000 ευρώ που πλήρωσαν στην Ουνιόν Σάντε Φε για να τον αποκτήσουν πήγε στράφι.

Έμεινε ένα εξάμηνο στον Θρύλο, πήρε ελάχιστες ευκαιρίες από τον Πέδρο Μαρτίνς και εν τέλει δόθηκε δανεικός προ διετίας στη Μπόκα Τζούνιορς όπου και εκεί δεν έκανε τίποτα ιδιαίτερο με αποτέλεσμα να μην πληρώνει η ομάδα του Μπουένος Άιρες τη ρήτρα αγοράς και να επιστρέφει στον Ολυμπιακό, όπου τον Φλεβάρη του 2022 να αποχωρεί οριστικά από το Λιμάνι και να πηγαίνει στην Χιμνάσια Λα Πλάτα.

Πλέον, ελπίζουμε ανάμεσα στους παραπάνω παίκτες του Ολυμπιακού από την Αργεντινή, να προσθέσουμε και τον Νικολάς Φρέιρε, με την ελπίδα και εκείνος να αφήσει το στίγμα του στους «ερυθρόλευκους».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Aντώνης Αντωνίου

Διαβάστε επίσης