Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ομάρ στο gavros.gr: «Αγαπώ τον Ολυμπιακό, ευχαριστώ τον Μαρινάκη που εκπλήρωσε τα παιδικά μου όνειρα»

Ομάρ στο gavros.gr: «Αγαπώ τον Ολυμπιακό, ευχαριστώ τον Μαρινάκη που εκπλήρωσε τα παιδικά μου όνειρα»
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 - 21:04
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αποκλειστική συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνίου

Ήταν ο απόλυτος επαγγελματίας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2014 και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματος και ένα Κύπελλο. Σε αυτά τα έξι χρόνια έδωσε και τη ψυχή του για την ομάδα του Πειραιά και ποτέ δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον λαό του Θρύλου.

Ο Νορβηγός άσος είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν σχετικά με την ανεξίτηλη προσφορά του στον Σύλλογο και από τότε που έφυγε από το Λιμάνι, οι παίκτες στο δεξί άκρο της άμυνας δεν κατάφεραν να… μπουν στα παπούτσια του υπέροχου Νορβηγού. Πέρα από τον Ροντινέι και τον Ραφίνια εξάλλου, υπήρξαν και οι επίσης άστοχες επιλογές των Μοχάμεντ Ντρέγκερ και Μίχαλ Καρμπόβνικ.

Το gavros.gr επικοινώνησε μαζί του. Ο 32χρονος Νορβηγός δεξιός μπακ μίλησε χωρίς φόβο για την περιπέτεια με την όρασή του. Θυμήθηκε με χαρά το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό χαρακτηρίζοντας το, ως το καλύτερο στην καριέρα του. Μίλησε για τους συμπαίκτες του και έσταξε μέλι για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον κόσμο του Ολυμπιακού, ενώ, αναφέρει πως θα ήθελε να μείνει για πάντα στην ομάδα.

Καλησπέρα, Oμάρ. Που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

«Αυτή την στιγμή είμαι γυρίσει στη Νορβηγία και παίζω στην Μπόντο Γκλιμτ, την περασμένη σεζόν πήραμε και το πρωτάθλημα Νορβηγίας. και τώρα προετοιμαζόμαστε για μια νέα σεζόν. Όπως ίσως γνωρίζετε τα γήπεδα εδώ στη Νορβηγία είναι με τεχνητό χλοοτάπητα, οπότε δεν είναι ιδανικά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Ειδικά για μένα που έχω παίξει στο εξωτερικό όλη μου την καριέρα έτσι βρήκα κάποιες δυσκολίες σε αυτό καθώς το σώμα μου δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή αισθάνομαι πολύ καλά και θα πάρω το χρόνο μου σε αυτή την μίνι-προετοιμασία για να είμαι πραγματικά σε φόρμα και μετά να δω τι θα είναι το καλύτερο για μένα στο μέλλον»

Ας πάμε λίγο τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στη μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό. Τι θυμάσαι από εκείνο το καλοκαίρι;

«Είχα πραγματοποιήσει μόλις μια καλή σεζόν στην Μπουντεσλίγκα εκείνη τη χρονιά και θυμάμαι ότι είχα κάποιες προτάσεις να πάω σε άλλες ομάδες του πρωταθλήματος και μετά θυμάμαι τον Ολυμπιακό να δείχνει ενδιαφέρον, θυμάμαι ότι ο Μίτσελ που ήταν ο προπονητής εκείνη την εποχή ήθελε πολύ να έρθω και αυτό ήταν σημαντικό για μένα εκείνη τη στιγμή να ξέρω ότι με ήθελε και ο προπονητής».

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να δεχτείς την πρόταση του Ολυμπιακού;

«Πρώτα από όλα ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος σύλλογος, οπότε το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος σύλλογος δείχνει ενδιαφέρον μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι ήμουν πολύ επιθυμητός από τον προπονητή και από όλους τους εμπλεκόμενους που με προσέγγισαν για να έρθω, είχε παίξει επίσης τον ρόλο του. Αλλά ο κύριος λόγος ήταν ότι ήθελα να πάω σε ένα μέρος όπου θα μπορούσα να κερδίσω τρόπαια και να παίξω στο Champions League».

Τι θυμάσαι περισσότερο από τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα και τι σου λείπει περισσότερο από όλα αυτά;

«Θυμάμαι τα πάντα και πραγματικά μου λείπουν όλα! Ο Ολυμπιακός και η Ελλάδα είναι σαν το σπίτι του για μένα. Εννοώ ότι ακολουθώ την ομάδα στα social media έχω ακόμα βάλει ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό μου από τότε που έφυγα για να παρακολουθώ τι γίνεται. Βλέπω τα περισσότερα παιχνίδια και παρακολουθώ την ομάδα πολύ κοντά, καθώς σημαίνει τόσα πολλά για μένα. Μου λείπουν οι προπονήσεις στο Ρέντη, οι αγώνες στο Καραϊσκάκη. Να πανηγυρίζουμε όλοι μπροστά στους φιλάθλους μας και να κερδίσουμε παιχνίδια μαζί εκεί. Να βλέπεις τη χαρά στα πρόσωπα όλων είναι ανεκτίμητο. Παλιά μου άρεσε η πίεση του να είμαι παίκτης του Ολυμπιακού, εννοώ ότι οι απαιτήσεις είναι υψηλές και τα στάνταρ πρέπει να είναι πάντα πολύ υψηλά καθώς ο σύλλογος θέλει πάντα να βελτιώνεται και να πετυχαίνει όλο και περισσότερα και μου άρεσε. Νιώθω ότι παθιάζομαι πολύ όταν το σκέφτομαι».

Έφτασες στο σημείο να γίνεις και αρχηγός του Ολυμπιακού. Τι σημαίνει να φοράς το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού;

Τι είναι ο Ολυμπιακός για εσένα;

«Ο Ολυμπιακός σημαίνει τόσα πολλά για μένα, για να σου δώσω ένα παράδειγμα, όταν είχα το γνωστό άσχημο ατύχημά μου, νοστάλγησα τις αναμνήσεις μου με τον Ολυμπιακό. Μου έδινε δύναμη και ερχόντουσαν όμορφες στιγμές στο μυαλό μου. Είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο μέρος που έχω βρεθεί στην καριέρα μου και το κλαμπ που αγαπώ περισσότερο».

Μίλησέ μου λίγο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και την σχέση που έχεις με αυτούς; Μπορεί να έχεις λείψει χρόνια τώρα, αλλά σε αγαπούν.

«Έχω μόνο καλά πράγματα να πω για εκείνους, εννοώ ότι πάντα με υποστήριζαν και μου έδειχναν τόση αγάπη. Είναι παθιασμένοι και πολύ ειλικρινείς! Χαίρομαι που ακούω ότι με αγαπούν, γιατί κι εγώ τους αγαπώ πολύ».

Θα ήθελες να μείνεις στον Ολυμπιακό και αν ναι, τι πήγε στραβά στις διαπραγματεύσεις στο τέλος;

«Δεν νομίζω πως πρέπει να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά σίγουρα ήθελα πολύ να μείνω στην ομάδα».

Αν μπορούσες να διαλέξεις ένα ή δύο ματς στην καριέρα σου στον Ολυμπιακό, ποιο θα ήταν;

«Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς υπήρχαν τόσα πολλά καταπληκτικά με όμορφες αναμνήσεις. Είχαμε τόσες μεγάλες νίκες σε ντέρμπι και τόσες μαγικές ευρωπαϊκές νύχτες που είναι δύσκολο να διαλέξω».

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού;

«Νομίζω το γκολ με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη όταν κερδίσαμε 1-0, ήταν ένα από τα αγαπημένα μου».

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου προπονητής στον Ολυμπιακό και γιατί; (Μισέλ, Μάρκο Σίλβα, Πέδρο Μαρτίνς)

«Είχα μια πολύ καλή σχέση με τους περισσότερους προπονητές και ειδικά με αυτούς που μου ανέφερες. Δεν είναι εύκολο να πω μόνο έναν, καθώς όλοι έχουν τις ιδιότητές τους με τον τρόπο τους, αλλά θα έλεγα ότι αυτοί οι τρεις εκεί και επίσης ο Βίτορ Περέιρα με τον οποίο είχα μια πολύ στενή σχέση».

Ποια ήταν η σχέση σου με τον Πρόεδρο, Βαγγέλη Μαρινάκη; Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια γι' εκείνον.

«Ήταν πολύ καλή και νομίζω ότι έγινε ακόμα πιο δυνατή όσο περνούσαν τα χρόνια. Όπως όλοι γνωρίζουν έχει τόσο μεγάλο πάθος για την ομάδα έτσι κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να είναι η ομάδα εκεί που πρέπει να είναι. Και νομίζω ότι με εκτιμούσε πραγματικά ως παίκτη και ως άνθρωπο. Έδινα πάντα τα πάντα για την ομάδα και το ένιωθε αυτό. Γι' αυτό θα του είμαι πάντα ευγνώμων που μου επέτρεψε να πετύχω όλα όσα έκανα με τον Ολυμπιακό και να εκπληρώσω πολλά από τα παιδικά μου όνειρα».

Πάμε τώρα σε κάτι εύκολο, περιέγραψε μου με μια λέξη τους: Tσιμίκα, Γκιγιέρμε, Ελ Αραμπί, Φορτούνης, Μαντί, Ποντένσε, Βαλμπουενά και Μασούρα.

Τσιμίκας: Πάθος

Γκιγιέρμε: Mαέστρος

Ελ Αραμπί: Aδερφός και κίλερ

Φορτούνης: Πλέι-μέικερ

Μαντί: Θηρίο

Ποντένσε: Mάγος

Βαλμπουενά: Mr. Assist

Μασούρας: Tα πάντα. Συχνά δεν παίρνει αρκετή αναγνώριση, αλλά είναι ένας καταπληκτικός ομαδικός παίκτης.

Πες μου μια ιδιαίτερη ή αστεία ιστορία από τα χρόνια σου στον Ολυμπιακό;

«Έχω πολλές, από τα αποδυτήρια, από τα δωμάτια που μοιραζόμασταν στις αποστολές στα παιχνίδια, με πολλούς αστείους χαρακτήρες, οπότε συνέβαιναν πολλά, όλη την ώρα και πρέπει να γραφτούν σε βιβλίο (Γέλια)».

Την τελευταία σου σεζόν στον Ολυμπιακό, κερδίσατε το νταμπλ και φτάσατε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ και όλα έμοιαζαν ότι θα περνούσατε τη Γουλβς, αλλά ήρθε ο Covid και διάφορες ατυχίες δεν τα καταφέρατε. Πες μου για αυτή τη σεζόν στην Ευρώπη.

«Ήταν μια καταπληκτική χρονιά και είχαμε μια φανταστική ομάδα με εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και νομίζω ότι αυτό ήταν το κλειδί για την επιτυχία μας. Ήμασταν όλοι τόσο αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στην νίκη και στο να κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί και την ίδια στιγμή πιθανότατα περάσαμε πολύ καλά και εκτός γηπέδου. Σίγουρα θα έπρεπε να είχαμε νικήσει την Γουλβς και πραγματικά πιστεύω ότι είχαμε την ομάδα για να συνεχίσουμε και να πάμε μέχρι τον τελικό».

Τώρα έχεις ελεύθερο χρόνο να παρακολουθείς τον Ολυμπιακό;

«Παρακολουθώ και ακολουθώ πολύ την ομάδα, καθώς είμαι οπαδός της. Για να καταλάβετε, μόλις είδα το ματς Κηφισιά-Ολυμπιακός, σήμερα (σ.σ. χθες) το βράδυ. Ο αδερφός μου, ο Ελ Αραμπί ήταν εκεί, οπότε εξασφαλίσαμε τους τρεις βαθμούς. Ήταν δύσκολο, αλλά πιστεύω, ότι η ομάδα έχει πολλούς καλούς παίκτες, υπάρχει πολλή ποιότητα στην ομάδα, όμως δεν αυτό έχει συνδυαστεί, δεν έχει δέσει εντελώς ως σύνολο. Υπάρχει ένας νέος προπονητής και αυτό είναι κάτι καινούργιο για τους παίκτες, θέλει χρόνο. Ποτέ δεν δίνω μεγάλη σημασία στους διαιτητές, καθώς πάντα πίστευα στο να κάνω σωστά τη δουλειά στο γήπεδο. Ωστόσο, νιώθω ότι υπάρχουν πολλές περίεργες αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού αυτή τη σεζόν».

Και τώρα είσαι στην Μπόντο Γκλιμτ. Τι το ξεχωριστό έχει η ομάδα;

«Είναι μια πολύ καλή ομάδα με πολύ καλή νοοτροπία προπόνησης. Έτσι η ομάδα είναι πάντα σε καλή φόρμα και παίζει καλό ποδόσφαιρο».

Πήρατε πρωτάθλημα με την Μποντό Γκλιμτ και συνεχίζετε στην Ευρώπη (Conference League). Θα ήθελες να βρείτε αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην διοργάνωση;

«Θα ήταν καταπληκτικό να παίξουμε με τον Ολυμπιακό και θα ήταν υπέροχο να επιστρέψω στην Αθήνα για να παίξω!»

Ας περάσουμε τώρα στα πιο προσωπικά...

Πες μου λίγα λόγια αν θέλεις, για την ατυχή σου στιγμή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2021. Μια στιγμή και θα είχες χάσει την όρασή σου για πάντα.

«Ήταν χωρίς αμφιβολία η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Και είμαι πολύ, πολύ τυχερός που μπορώ να κάθομαι εδώ με πλήρη και καλή υγεία και μπορώ και συνεχίζω την ζωή μου».

Πέρασες μια από τις χειρότερες φάσεις της ζωής σου όπως είπες, αλλά δεν τα παράτησες, αψήφησες ακόμα τις προβλέψεις των γιατρών για την υγεία σου, πες μου πώς τα κατάφερες; Κάποιος άλλος σε αυτή την κατάσταση δεν θα τα κατάφερνε, από ποιον πήρες δύναμη;

«Δεν ήταν εύκολο. Πιστεύω στον Θεό και πιστεύω ότι δεν θα μου έδινε μια δοκιμασία που δεν θα μπορούσα να περάσω. Έτσι προσπαθούσα να το δω θετικά όσο μπορούσα. Και ήθελα να είμαι δυνατός για τα παιδιά μου. Ήθελα να είμαι ο πατέρας που υποσχέθηκα να είμαι γι'αυτούς, έτσι απλά δεν μπορούσα να τα παρατήσω. Έτσι, έχω πολύ δύναμη να σκέφτομαι γι' αυτούς».

Πες μου και για το παιδί σου με σύνδρομο Down. Πώς είναι να είσαι ο πατέρας ενός παιδιού με αυτή την ιδιαιτερότητα. Στείλε ένα μήνυμα στον κόσμο γι' αυτό.

«Είναι η μεγαλύτερη ευλογία. Εννοώ ότι είναι σαν κάθε άλλο παιδί, μόνο με πολύ περισσότερη αγάπη. Είναι η καρδιά μου και είμαι πολύ ευλογημένος και τυχερός που τον έχω στη ζωή μου. Ξέρω ότι μερικοί άνθρωποι που δεν ξέρουν πολλά γι' αυτό μπορεί να φοβούνται και ούτω καθεξής αλλά τα παιδιά με σύνδρομο Down φέρνουν ένα διαφορετικό είδος καθαρού φωτός στη ζωή σου».

Όταν αποφασίσεις να τελειώσεις την ποδοσφαιρική σου καριέρα, πού θα ήθελες να ζήσεις και τι θα έκανες;

«Πιθανότατα θα γυρίσω στο Όσλο, αφού εκεί είναι το σπίτι μου. Όσο για το τι θα κάνω δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Έχω κάποιες σκέψεις, αλλά θα δούμε όταν έρθει η ώρα. Ακόμα νιώθω ότι έχω πολλή ενέργεια για να παίξω ποδόσφαιρο».

Ποιο είναι το όνειρό σου και αν έγινε πραγματικότητα;

«Είχα ένα όνειρο να παίξω ένα παιχνίδι στην Premier League, ένα όνειρο να παίξω για την εθνική ομάδα, ένα όνειρο να παίξω στο Champions League και ένα όνειρο να κερδίσω τρόπαια. Και όλα έγιναν πραγματικότητα. Είχα επίσης ένα όνειρο να παίξω στη Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό δεν έγινε πραγματικότητα (γέλια), αλλά παίξαμε εναντίον τους με τον Ολυμπιακό και ήταν μια ωραία εμπειρία».

Τέλος, ένα μήνυμα για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

«Σε όλους τους οπαδούς του Ολυμπιακού θέλω να ξέρετε πόσο σημαίνετε πολλά για μένα. Έκαναν τα χρόνια μου στην ομάδα ξεχωριστά. Με βοήθησαν και με υποστήριξαν και με έκαναν να νιώσω αγαπητός. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς πόσο σημαντικοί είναι για την ομάδα, καθώς δίνουν στην ομάδα τόση ενέργεια και δύναμη. Εύχομαι στην ομάδα και σε όλους, ευτυχία και πάρα πολλά τρόπαια. Και ελπίζω να σε ξαναδώ σύντομα».

Διαβάστε επίσης

Ξεφτιλίζουν μέχρι και το VAR

Ξεφτιλίζουν μέχρι και το VAR

Η πρόσληψη του Σουηδού Λίντμπεργκ, που δεν είναι πιστοποιημένος, δεν πέρασε ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ.