Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πέφτουν σε... τοίχο για ξένους ρέφερι

Πέφτουν σε... τοίχο για ξένους ρέφερι
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 - 22:10
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τίποτα μένει όρθιο στη διαιτησία. Ο «εξαφανισμένος» Πίτερ Φρόιντφελντ δείχνει κατώτερος των περιστάσεων και δεν μπορεί να βρει ικανούς ξένους διαιτητές, με τελευταία απόδειξη τον ορισμό του Δανού Κρογκ για το ματς της Κυριακής (21/1) Αρης-Ολυμπιακός. Μπορεί να προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο με την καραμέλα ότι οι αλλοδαποί δεν είναι καλύτεροι από τους Ελληνες, όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με τις επιλογές των διαιτητών που φέρνουν για να σφυρίξουν ντέρμπι.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι διαιτητές. Το πρόβλημα είναι οι παράγοντες της ΚΕΔ που δεν μπορούν να βρουν ρέφερι από το πάνω ράφι. Ο Φρόιντφελντ βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν έχει τις κατάλληλες δημόσιες σχέσεις για να μιλήσει με διαιτητές, ώστε να τους φέρνει στην Ελλάδα, όπως έκαναν οι Περέιρα και Κλάτενμπεργκ.

Ετσι το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν επιστολές στις ξένες ομοσπονδίες και όποια ανταποκριθεί. Είχαν βγάλει και ανακοίνωση, διαφημίζοντας την ανικανότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα στις 10/1 ανέφεραν:

«1.Η ΚΕΔ σε κάθε αγωνιστική που πρόκειται να οριστούν ξένοι αξιωματούχοι διαιτησίας ζητά τη συνδρομή πολλών ξένων ομοσπονδιών και το ίδιο έπραξε και για τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SL1, Άρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

2.Θετικά απάντησαν μόνο οι ομοσπονδίες Δανίας και Σλοβακίας.

3.Οι αξιωματούχοι διαιτησίας επιλέγονται από την αλλοδαπή ομοσπονδία και όχι από την ΚΕΔ».

Ο πιο άσχετος γνωρίζει ότι με επιστολές δεν πρόκειται να βρουν ξένους διαιτητές από το πάνω ράφι. Ούτε οι ξένες ομοσπονδίες έχουν υποχρέωση να τους διαθέτουν καθώς δεν υπάρχει έγκριση της UEFA και ο λόγος έχει να κάνει με την επιλογή του Φρόιντφελντ (και πιο πριν του Μπένετ) επειδή δεν προτάθηκαν από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Είναι σημαντικό ότι η UEFA δεν βοηθά, όπως και ότι ο Φρόιντφελντ δεν έχει περιθώρια να δώσει λύσεις. Ο Σουηδός αρχιδιαιτητής προέρχεται από ...σύνταξη, ο Μπαλτάκος τον επέλεξε με άγνωστα κριτήρια, τον ψήφισαν μόνο οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ενώ οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατάφερε να βρει ούτε ξένο παράγοντα της διαιτησίας, ώστε να αναλάβει υπεύθυνος στο VAR και κατέφυγαν στη λύση του συμπατριώτη του του Λίντμπεργκ που δεν έχει ιδέα και δεν είναι πιστοποιημένος από την UEFA (τώρα εξετάζουν και την περίπτωση Κουκουλάκη).

Μεγάλο πλήγμα ότι φαγώθηκε ο πρώην υπεύθυνος του VAR Ζοάο Καπέλα. Ο Πορτογάλος τους έδινε λύσεις, κυρίως από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τι θα γίνει αν όλες οι ομοσπονδίες τους βαρεθούν και απαντήσουν αρνητικά;

Διαβάστε επίσης