Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επένδυσε «χρυσάφι» και φέρνει νέα διαμάντια στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επένδυσε «χρυσάφι» και φέρνει νέα διαμάντια στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024 - 12:19

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίου

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία περίπου 13 χρόνια, πλησιάζοντας στο 14ο που βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο «τιμόνι» της ομάδας έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην Ακαδημία και στις Σχολές του, με τα αποτελέσματα να μιλούν από μόνα τους. Η επένδυση του Βαγγέλη Μαρινάκη στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα που έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει δεν είναι τυχαία όλα αυτά τα χρόνια επί της εποχής του.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Η αγάπη του για την Ακαδημία, τα νέα παιδιά και το όνειρο του να δει παιδιά της να είναι πρωταγωνιστές στην πρώτη ομάδα και αυτό έχει γίνει και θέλει να συνεχιστεί. Aυτό είναι το όραμα του, το οποίο όμως δεν έγινε εν μια νυκτί. Χρειάστηκε χρόνο, σωστό πλάνο, υπομονή, δουλειά, στήριξη και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις και το βασικότερο χρήματα, όπως προαναφέραμε.

Είναι σαν την χαρά του γεωργού που βλέπει την σοδειά που ο ίδιος έσπειρε, πότισε, μάζεψε να αποδίδει καρπούς. Η γεύση, η γλύκα ενός καρπού που ο ίδιος έχεις παραγάγει είναι πάντα διαφορετική από αυτόν που παίρνεις έτοιμο και αυτό απολαμβάνει τώρα ο ηγέτης του Ολυμπιακού και φυσικά όλος ο κόσμος της ομάδας.

Μόνο που όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, για ποδόσφαιρο υψηλού πρωταθλητισμού και για παραγωγική διαδικασία μέσω ακαδημιών τις περισσότερες φορές υπάρχει φύρα. Μπορεί να υπάρξουν σοδειές που δεν θα αποφέρουν τίποτα. Μπορεί η ξηρασία να διαρκέσει χρόνια. Δεν έχουν όλες οι ομάδες την υπομονή, το κουράγιο, τους υλικούς πόρους να επιμείνουν στωικά στην ίδια διαδικασία.

Είναι ένα ακριβό σπορ. Μια ιδιαίτερη πολυτέλεια. Ο Ολυμπιακός χρυσοπληρώνει κάθε χρόνο από τον ετήσιο προϋπολογισμό του για να συντηρήσει αυτές που σήμερα αποκαλούνται κορυφαίες και πιο άρτιες ποδοσφαιρικές ακαδημίες της χώρας. Δεν το κάνει μόνο φέτος. Το κάνει με συνέπεια, με συνέχεια από την πρώτη ημέρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλαξε σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Σε αρκετές άλλες ελληνικές ομάδες το έξοδο της ακαδημίας ήταν το πρώτο που κόπηκε μαχαίρι όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα. Για κάποια χρόνια η ΑΕΚ ανέστειλε την λειτουργία όλων των τμημάτων υποδομής! Ο Παναθηναϊκός επί σειρά ετών ελαχιστοποίησε το κονδύλι του για αυτές. Σημεία των καιρών.

Είναι μία δύσκολη, επίπονη και ανηφορική διαδικασία που απαιτεί μεράκι, υπομονή και τεχνογνωσία. Ο Θρύλος έφτασε να απασχολεί / βιοπορίζει έναν τεράστιο αριθμό καταρτισμένων επαγγελματιών για να στελεχώσει όλα τα ηλικιακά γκρουπ και να παρέχει στους μικρούς την καλύτερη υποστήριξη σε όλους τους τομείς.

Πρώτα απ’ όλα, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Δεν είναι μόνο οι χώροι της πρώτης ομάδας που βελτιώνονται συνεχώς, αλλά και για την ακαδημία έχουν γίνει επενδύσεις στις εγκαταστάσεις. Οι μικροί έχουν το δικό τους γυμναστήριο, τους δικούς τους ξενώνες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και νέα γήπεδα για να προπονούνται τα τμήματα ακαδημίας.

Το πιο ωραίο, όμως, είναι πώς μέσα στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Ακαδημία υπάρχουν φωτογραφίες και τοιχογραφίες από μεγάλους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού στο παρελθόν. Ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης που έχουν τιμήσει την ερυθρόλευκη και ριγωτή. Παίκτες-ινδάλματα για τη νέα γενιά. Βλέποντάς τους γαλουχούνται και οι νέες γενιές ποδοσφαιριστών.

Απ’ αυτές τις κινήσεις φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Ολυμπιακός δίνει μεγάλη σημασία στην ακαδημία του και δίνει τα πάντα στους μικρούς προκειμένου να δουλέψουν, να βελτιωθούν και να παρουσιαστούν όπως πρέπει στην πορεία της καριέρας τους.

Εργοστάσιο ταλέντων, μετάδοσης του «ερυθρόλευκου» DNA και ρεκόρ πωλήσεων

Ο Θρύλος σε αυτά τα χρόνια έχει πανηγυρίσει πάρα πολλούς τίτλους, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές, μερικοί εκ των οποίων πρωταγωνιστούν στα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη ή ακόμα έχουν πραγματοποιήσει αξιόλογες καριέρες στα ελληνικά πρωταθλήματα. Μερικοί από αυτούς, αυτών είναι οι Τσιμίκας, Ρέτσος, Λυκογιάννης, Νικολάου, Φετφατζίδης, Λάτσι, Σιώπης, Βέργος, Ιωαννίδης, Διαμαντάκος, Βρουσάι, Ανδρούτσος, Σάλιακας και άλλα πολλά «διαμάντια» που έκαναν το ξεπέταγμα τους μέσω του Ολυμπιακού, εκ των οποίων με πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι μεταγραφές των Ρέτσου και Τσιμίκα σε Μπάγερ Λεβερκούζεν και Λίβερπουλ, με του διεθνή στόπερ να αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ πώλησης για Έλληνα ποδοσφαιριστή σε ομάδα της Ευρώπης. Όπως μπορείτε να δείτε όλα αυτά τα παιδιά είχαν ένα όνειρο και μέσω του Ολυμπιακού το πραγματοποίησαν και ταυτίστηκαν με το ήθος και τις αξίες του μεγαλύτερου Συλλόγου της Ελλάδας..

«Φτιάχνει» και προπονητές εκπαιδευτές

Εκτός από τους πρωταγωνιστές στον αγωνιστικό χώρο που εκτοξεύουν την καριέρα τους στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια, αναδεικνύονται και προπονητές μέσα από τις επιτυχίες της ακαδημίας τους. Ο Βασίλης Βούζας είναι τώρα προπονητής στην Κύπρο και στην ακαδημία του Ολυμπιακού ανέβασε απότομα το επίπεδο με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα που κατέκτησε με την ομάδα Νέων, αλλά και τις μεγάλες νίκες που έκαναν οι Πειραιώτες στο Youth League.

Τώρα είναι ο Αριέλ Ιμπαγάσα στη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού, όπου οι υπό άλλαες συνθήκες θα ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Όπως φυσικά και ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στους ερυθρόλευκους, έπειτα από εξαετή παρουσία στον αιώνιο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Η δουλειά του αυτά τα χρόνια αποτυπώνεται, είτε με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών, είτε με αποτελέσματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος έχει τον σημαίνοντα ρόλο του Διευθυντή της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Την περσινή σεζόν, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στην κορυφή, κατακτώντας το πρωτάθλημα Κ19, έπειτα από έξι χρόνια, με τον 44χρονο προπονητή στο τιμόνι και πήραν την πρόκριση στους «16» του Youth League. Παράλληλα, στα χέρια του Συλαϊδόπουλου έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές, τους οποίους αξίζει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά παρακάτω.

Φουρνιά από χρυσάφι και το άμεσο μέλλον του Ολυμπιακού

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν κλέψει τώρα οι Νέοι του Ολυμπιακού, μετά την πρόκριση που πέτυχαν επί της Ίντερ, στους «16» του Youth League. Το απόγευμα της Τετάρτης (7/2) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης έγραψε ιστορία. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 6-5 της Ίντερ στα πέναλτι, με την κανονική διάρκεια να έχει λήξει 0-0. Οι Πειραιώτες αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 73ο λεπτό, ωστόσο δεν λύγισαν σε καμία περίπτωση και πέταξαν εκτός ένα από τα μεγαθήρια της διοργάνωσης.

Η παρέα του Χαράλαμπου Κωστούλα, του Χρήστου Μουζακίτη, του Ισίδωρου Κουτσίδη και των άλλων μικρών μπόρεσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της πρωτοπόρου της φετινής Primavera. Δεν ήταν το μοναδικό τους κατόρθωμα, καθώς κατάφεραν να προσελκύσουν στο Καραϊσκάκη περίπου 4.000 κόσμο, όπου στο φινάλε του ματς έγιναν ΕΝΑ για να πανηγυρίσουν την σπουδαία πρόκριση.

Όλο αυτό δεν χτίστηκε σε ένα μικρό διάστημα. Αυτή η ομάδα, δουλεύεται στο Ρέντη εδώ και δύο χρόνια από τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο και τους συνεργάτες του. Αυτό το οποίο είδε ο κόσμος στον αγωνιστικό χώρο είναι ένας συνδυασμός δουλειάς και ταλέντου.

Ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει να «δέσει» τους ποδοσφαιριστές του τμήματος των Νέων, επιβραβεύοντας έτσι τα παιδιά για τη δουλειά τους και παράλληλα αναγνωρίζοντας την εξέλιξη που έχουν. Πάμε σιγά σιγά να σας αναφέρουμε μερικά παιδιά, τα οποία δεν αποκλείεται να τα δούμε κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα.

Τα αδέρφια Κωστούλα, με τον Μπάμπη να πραγματοποιεί σπουδαία πράγματα αυτήν τη στιγμή αφού είναι επιθετικός και φαίνεται περισσότερο, ενώ είναι μόλις 17 ετών, αναγκάζοντας συχνά πυκνά τους σκάουτερ των κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης να επισκέπτονται το Ρέντη και να παρακολουθούν αγώνες του. Επίσης, ο συνομήλικος του Χρήστος Μουζακίτης, ο οποίος κάνει τη διαφορά στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Είναι ο κεντρικός αμυντικός Κουτσίδης, ο μεσοεπιθετικός Παπακανέλλος που παίζουν παράλληλα και με την β’ ομάδα του Ολυμπιακού.

Στη β' ομάδα του Ολυμπιακού όπου διευθυντής είναι ο Γιάννης Μανιάτης. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τ' αποδυτήρια του Θρύλου, αφού υπήρξε επί σειρά ετών παίκτης του Ολυμπιακού και μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, κάτι το οποίο σημαίνει πως ξέρει και τι χρειάζεται να έχει ο κάθε παίκτης για να φτάσει να αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας των Πειραιωτών και σίγουρα είναι από τους ανθρώπους μέσα στο Ρέντη που ξέρει και μπορεί να κρίνει πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να κάνει το άλμα. Κάτι το οποίο φυσικά ισχύει και για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι στην ακαδημία του Ολυμπιακού και επίσης έχει διατελέσει αρχηγός του Θρύλου και ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις.

Ακόμη, ο τερματοφύλακας Σίνα που έδειξε την αξία του κόντρα στην Ίντερ, ο αρχηγός των Νέων Κουτσογούλας κι όλα τα υπόλοιπα «λιοντάρια», τα οποία πέρασαν από τα χέρια των Δημήτρη Μαυρογενίδη και Τάσου Πάντου στην Κ17 και Κ15 αντίστοιχα.

Όλη αυτή η κληρονομιά που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν κάνει τον απλό φίλαθλο του Ολυμπιακού να χαίρεται; Όλοι μας -ας το παραδεχθούμε- δεν έχουμε πει τόσες φορές πώς θέλουμε να δούμε την ομάδα με περισσότερους Έλληνες και μάλιστα νέους! Να την δούμε να βασίζεται στο ελληνικό στοιχείο! Με τον ελληνικό «κορμό» να είναι αυτός που θα αποτελεί τη βάση της ομάδας. Συνεπώς όλα αυτά που βλέπουμε δεν είναι και στην τελική αυτά που γουστάρουμε; Ναι έτσι είναι τα πράγματα και θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας Σύλλογος πρότυπο, σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση. Εάν το καταλάβουν αυτό οι άλλες ελληνικές ομάδες, μπορεί και να προοδεύσουν. Όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υ.Γ. Όταν μια ομάδα παρέχει τα πάντα σε έναν αθλητή, έχει δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον, τις ιδανικές συνθήκες για να κάνει εκείνος τη δουλειά του, αυτός οφείλει να ξεπερνά πάντα τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης