Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έξι «καυτά» ερωτήματα του Καραπαπά για το VAR!

Έξι «καυτά» ερωτήματα του Καραπαπά για το VAR!
Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 - 12:51

Σήμερα (4/3) συνεδρίασε η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και ο αντιπροεδρος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, ο οποίος είναι πάντα ενημερωμένος για όλα, ξέσπασε για θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του VAR, αλλά και τις υποσχέσεις της ΚΕΔ! Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, έθεσε στην ΕΠΟ και στην ΚΕΔ έξι «καυτά» ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του VAR, ενώ αμφισβήτησε την αξιοπιστία του, τονίζοντας ότι το χειρίζονται ανίκανοι και θύμησε πως η ΚΕΔ ξέχασε να σχολιάσει τις «επίμαχες» φάσεις. Ποιος θα απαντήσει στα έξι «καυτά» ερωτήματα, αφού τους βολεύει το VAR να είναι υπό την... επίβλεψή τους; Για αυτό η ΚΕΔ «έθαψε» και την απόφαση για σχολιασμό των επίμαχων φάσεων...

Μάλιστα, ο Κώστας Καραπαπάς τόνισε ότι: «Κάποιοι πληρωμένοι παπαγάλοι με είχαν ειρωνευτεί και έλεγαν ''τώρα ο Ολυμπιακός και ο Καραπαπάς αμφισβητούν και την τεχνολογία''. Βεβαίως και την αμφισβητούμε όταν τη διαχειρίζεται κάποιος που είναι ανίκανος ή έχει πρόθεση να αλλοιώσει.

Πρέπει να μπει στην κουβέντα μας σαν ποδόσφαιρο το αν έχει βοηθήσει το VAR όσο περιμέναμε ή όχι». Επίσης, ο Καραπαπάς έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Α. Στη σύνθεση της σημερινής ΚΕΔ ποιος είναι υπεύθυνος για τους διαιτητές VAR, τι είδους πιστοποίηση διαθέτει και από ποιον φορέα (εγχώριο ή διεθνή). Επίσης, αν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔ είναι πιστοποιημένος για VAR ή όχι.
Β. Εάν ο εμφανιζόμενος ως Υπεύθυνος VAR (Λίντμπεργκ) δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση πως και με ποιες νόμιμες διαδικασίες προσελήφθη από την ΕΠΟ και πληρώνεται;
Στην ίδια περίπτωση, τότε τους διαιτητές VAR ποιος τους εκπαιδεύει, ποιος τους αξιολογεί, ποιος τους βαθμολογεί, ποιος τους πιστοποιεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Γ. Εάν ο Υπεύθυνος VAR της ΚΕΔ (ακόμη και νόμιμα πιστοποιημένος και με την ανώτερη πιστοποίηση) δικαιούται να γυροφέρνει τις ώρες των αγώνων στο κτήριο λειτουργίας του VAR και να παρεμβαίνει στο έργο των διαιτητών ( π.χ. στην χάραξη των γραμμών οφσάϊντ, στην υπόδειξη στον διαιτητή αγώνα να «κοιτάξει» ή να μην «κοιτάξει» κάποια φάση για πιθανό πέναλτι κ.λ.π.) και από ποιον Κανονισμό της FIFA προκύπτει τέτοιο δικαίωμα.
Δ. Αν η ΕΠΟ έχει δημοσιοποιήσει το κανονικό εγχειρίδιο λειτουργίας του VAR (είναι 75+ σελίδες) στην ιστοσελίδα της (όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει) ή το διατηρεί κρυφό «για δική της χρήση»...
Ε. Ποιος θα αναλάβει το κόστος της νέας σύμβασης, με ποιες διαδικασίες θα επιλεγεί ανάδοχος και ποιος θα αποφασίσει τελικά για την επιλογή, η ΕΠΟ ή η Super League; Είναι οι ΠΑΕ διατεθειμένες να πληρώσουν για την λειτουργία και τη διαχείριση του VAR μακριά από κάθε κυβερνητική παρέμβαση;
Στ. Αν στη νέα Σύμβαση θα ενσωματωθεί λειτουργικά και η Goal Line Technology για να διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική απόφαση του διαιτητή σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις.
Τέλος: Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ (ΕΕΠ/ΕΠΟ) στη συνεδρίαση της με αριθμό 15/11.12.2023 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ( ως μέτρα προστασίας των διαιτητών) την «Επαναφορά του σχολιασμού των επίμαχων φάσεων από την ΚΕΔ κάθε αγωνιστικής, με τη δημοσιοποίηση των σχετικών βίντεο».
Η απόφαση της ΕΕΠ/ΕΠΟ κοινοποιήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στις 12.01.2024 (συνεδρίαση Νο 61) όπου και επικυρώθηκε (Θέμα Ημερήσιας Διάταξης Νο 05).
Έκτοτε, η υλοποίηση της απόφασης αυτής αγνοείται παντελώς, χωρίς να έχει υπάρξει από την ΕΠΟ ή την ΚΕΔ κάποια δικαιολογία».

Διαβάστε επίσης