Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Μία αδελφική αγάπη που ανθίζει εδώ και 38 χρόνια!

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Μία αδελφική αγάπη που ανθίζει εδώ και 38 χρόνια!
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 - 12:35
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ίδιο χρώμα, ίδιες αντιλήψεις και μια οπαδική φιλία, η οποία αναζωπυρώνεται αντί να εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων, είναι αυτά που συνδέουν στενά τους δύο συλλόγους. Η κοινή πορεία τους ξεκινά 38 χρόνια πριν (1986), από έναν ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αγώνα του Ερυθρού Αστέρα απέναντι στον “αιώνιο” αντίπαλο του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκό.

Έκτοτε ο πυρήνας των φανατικών φιλάθλων των “ερυθρολεύκων” του Πειραιά (θύρα 7) αδελφοποιήθηκε με τον αντίστοιχο της ομάδας του Βελιγραδίου (Delije), με αποτέλεσμα οι άριστες σχέσεις να επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα των δύο συλλόγων. Μάλιστα η φιλία τους γιγαντώθηκε, όταν ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Σερβία (12/11/1994) εν μέσω πολέμου για να δώσει φιλικό αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, δείχνοντας πως ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς.

Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο!

Όλη αυτή επισημοποιήθηκε με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές στις 18 Ιουνίου στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου.

Μάλιστα, ο Ολυμπιακός είχε πάντα... αδυναμία στους Σέρβους και ειδικά σ' εκείνους που έχουν φορέσει και τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα.

Στην ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκαν πολλοί παίκτες από την Σερβία και ειδικά από τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, αγαπήθηκαν με πάθος από τον κόσμο του Ολυμπιακού και πρόσφεραν πολλά στα χρόνια της παρουσίας τους. Ο Τζόρτζεβιτς, ο Κοβάσεβιτς, ο Πάντελιτς, ο Σέστιτς, ο Μιλιβόγεβιτς και πάει λέγοντας…

Mάλιστα, το εντελώς οξύμωρο ότι διαχρονικά όταν οι Πειραιώτες στρεφόντουσαν στην σερβική αγορά, πάντα επέλεγαν μόνο παίκτες από το κέντρο και μπροστά.
O Στάμενιτς είναι μόνο η αρχή...

Με αφορμή, λοιπόν, την μεταγραφή του Στάμενιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, ας θυμηθούμε όλους του Σέρβους και μη ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη ριγωτή του Ολυμπιακού, αλλά και τα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα, με ειδική αναφορά τα χρόνια του στο Λιμάνι.

Μίλος Σέστιτς (1984-87)

Αποτέλεσε την απάντηση του Σταύρου Νταϊφά στον Παναθηναϊκό ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εντάξει στο δυναμικό του τον Κροάτη (αλλά γιουγκοσλάβο τότε) Βέλιμιρ Ζάετς. Ο βραχύσωμος ακραίος χαφ του Ερυθρού Αστέρα, με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1987.

Ίλια Ίβιτς (1994-99)

Πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι τον επόμενο. Η απόκτηση του Ιλια Ιβιτς έκανε πάταγο καθώς επρόκειτο για έναν από τους πλέον ανερχόμενους ποδοσφαιριστές της σέρβικης σχολής. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα με τον Θρύλο με κορυφαία σεζόν το 1997-98 όταν σημείωσε 26 γκολ σε 32 αγώνες.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (1996-2009)

Περιττές οι συστάσεις όταν οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους για έναν εκ των κορυφαίων ξένων παικτών που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα! Πήρε 12 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια καριέρας στον Πειραιά και ήταν επί σειρά ετών ο αρχηγός και ο μεγάλος ηγέτης του Ολυμπιακού σε όλες τις σπουδαίες ελληνικές και ευρωπαϊκές στιγμές του. Το κενό του Τζόλε δεν έχει αναπληρωθεί και το φάντασμά του πλανάται ακόμα…

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (1996-98)

Μόλις μία σεζόν έμεινε στο Λιμάνι ο δεξιός μπακ που αποκτήθηκε από τον Πανηλειακό, αλλά δεν έπεισε. Mάλιστα, για ένα διάστημα διετέλεσε σκάουτερ και πρώτος προπονητής αντικαθιστώντας αρχικά τον Τιμούρ Κετσπάγια και μετέπειτα τον Βραζιλιάνο Ζίκο.

Ρεφίκ Σαμπανάτζοβιτς (1996-1998)

Το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια-Πειραιάς ακολούθησε το καλοκαίρι το 1996, όπως ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ελλάδα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, παρότι οι σχέσεις τους έφτασαν να μην είναι οι καλύτερες (και επιβαρύνθηκαν περισσότερο στην κοινή τους θητεία στα «ερυθρόλευκα»).

Στα μόλις δύο χρόνια του στον Ολυμπιακό πήρε συνολικά μόλις δυο ντουζίνες παιχνίδια, επηρεασμένος από τραυματισμούς αλλά και την περίπλοκη καθημερινότητά του με τον Μπάγεβιτς.

Με τον Ερυθρό Αστέρα ο Σαμπανάτζοβιτς πραγματοποίησε 62 συμμετοχές, πέτυχε 2 γκολ ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1991.

Ντάρκο Κοβάσεβιτς (2007-09)

Αρκετά και σημαντικά τα γκολ του Σέρβου φορ ο οποίος αποκτήθηκε από τους πρωταθλητές Ελλάδας στη Δύση της καριέρας του. Ο «Ντάρκο-γκολ» αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την ερυθρόλευκη εξέδρα διότι τα τέρματα που σημείωνε συνήθως έβγαζαν την ομάδα από δύσκολες καταστάσεις και χάριζαν σημαντικούς βαθμούς, αλλά ότι ήταν «δικός» τους, λόγω του Ερυθρού Αστέρα. Ολα αυτά ως το χειμώνα του 2009 όταν διαγνώστηκαν καρδιακά προβλήματα τα οποία τον ανάγκασαν να βάλει τέλος στη σπουδαία καριέρα του.

Mίρνες Σίσιτς (2008-2009)

«Τελευταίος ο Σίσιτς...»

Αγωνίστηκε στη χώρα μας για δώδεκα χρόνια με ένα διάλειμμα λίγων μηνών, όταν και φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα. Mε τον Θρύλο αγωνίστηκε για μια σεζόν καταγράφοντας 18 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας 2 ασίστ και φυσικά κατέκτησε το νταμπλ.

Μάρκο Πάντελιτς (2010 –13)

Αποκτήθηκε για να μπει στα παπούτσια του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και απέδειξε ότι δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του γκολ. Ο Μάρκο έπαιζε για την εξέδρα ήταν ένας από τα πολυαγαπημένα παιδιά της Θύρας 7. Δεινός σκόρερ και αγάπησε τον Θρύλο, από την πρώτη μέρα που φόρεσε την ερυθρόλευκη ριγωτή. Έμεινε για τρία χρόνια στο Λιμάνι και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, ενώ σε 51 συμμετοχές σημείωσε 27 γκολ.

Aλεξάνταρ Κατάι (2011-15)

Ήρθε ως ένας 21χρονος φέρελπις μεσοεπιθετικός στο Λιμάνι, αλλά δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία του και δόθηκε δανεικός σε Πλατανιά, ΟΦΗ, Βοϊβοντίνα, Ερυθρό Αστέρα, αντίστοιχα, προτού παραμείνει οριστικά στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου. Μετά από χρόνια, αποτελεί ηγέτης και σήμα κατατεθέν του Ερυθρού Αστέρα, γράφοντας την δική του ιστορία.

Λούκα Mιλιβόγεβιτς (2014-17)

Το σύνθημα «Λουκά ψυχάρα, Ολυμπιακάρα», ακουγόταν συχνά από τους οπαδούς του Θρύλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» και όχι μόνο. Σπουδαίος αμυντικός χαφ με θητεία στη Ραντ και στον Ερυθρό Αστέρα έφτασε στον Ολυμπιακό ως δανεικός το 2014 από το Βέλγιο και την Άντερλεχτ. Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε σύντομα και παρέμεινε για 2,5 σεζόν στην ομάδα καθώς τον χειμώνα του 2017 θα πάρει μεταγραφή στην Κρίσταλ Πάλας και θα ξεκινήσει μια νεά σελίδα στην καριέρα του στην Premier League.

Παίκτης με προσωπικότητα. Σκληρός και συνάμα έξυπνος. Κατάπινε... χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι στο γήπεδο και ανέβαζε μέσω του Champions League συνεχώς την... αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 94 παιχνίδια και πέτυχε 15 γκολ. Δυο από αυτά τα σημείωσε απέναντι στον ΠΑΟΚ, ένα στο "Γ. Καραϊσκάκης" και ένα στην Τούμπα. Σκόραρε και στο Κύπελλο σε προημιτελικό με την ΑΕΚ. Στο Λιμάνι κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδος.

Mάρκο Μάριν (2016-18)

Η ενίσχυση από τα άκρα!

Άγκυρα στο λιμάνι του Πειραιά έριξε τον Αύγουστο του 2016 με τους ερυθρόλευκους να δίνουν 3 εκατ.ευρώ στην Τσέλσι για να πάρουν τα δικαιώματά του. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες αλλά, όπως φάνηκε, μεγάλη ήταν και η απογοήτευση. Μερικές εκλάμψεις μόνο και τίποτα περισσότερο από έναν παίκτη με βαρύ όνομα αλλά πολύ… ελαφρύ στο γήπεδο. Πραγματοποίησε 59 συμμετοχές, έβαλε 12 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και έφυγε το καλοκαίρι του 2018 για τον Ερυθρό Αστέρα.

Γιάγκος Βούκοβιτς (2017-19)

Γέννημα-θρέμα παιδί του Ερυθρού Αστέρα, ήρθε στο Λιμάνι το 2017, δεν έμεινε για πολύ καιρό, δεν «έδεσε», δεν έπιασε που λένε. Μπορεί η θητεία του στον Ολυμπιακό να μην εξελίχθηκε όπως θα ήθελε και ο ίδιος και όπως θα ήθελε τότε και η ίδια ομάδα, όμως αυτά συμβαίνουν. «Μάτωνε» την φανέλα και τα έδινε όλα και όταν στον Ολυμπιακό το κάνεις αυτό υπάρχει ένας «Χ» σεβασμός στο πρόσωπο σου.

Ελ Φαρντού Μπεν (2015-18)

Με… «Big Ben» υποδέχεται τον Μπεν ο Ερυθρός Αστέρας (pic)

Ο Μπεν ήρθε στο Λιμάνι το 2015, έκανε στον Ολυμπιακό όλες κι όλες δέκα συμμετοχές, ενώ σημείωσε δύο γκολ στα προκριματικά του Champions League 2017, στο 1-3 επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι. Στην Ελλάδα έχει περάσει ακόμα από Λεβαδειακό, Βέροια και Πανιώνιο.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Ερυθρός Αστέρας αγόρασε από τον Ολυμπιακό τον Μοχάμεντ Μπεν αντί 500.000 ευρώ. Ο επιθετικός από τις Κομόρες υπέγραφε συμβόλαιο 2,5 ετών και από την αρχή φρόντισε να γίνει αναπόσπαστο στέλεχος της σερβικής ομάδας.

Ίνμπομ Χουάνγκ (2022-23)

Χουάνγκ: «Γνώρισα πολλή αγάπη στον Ολυμπιακό»

Ήρθε στο Λιμάνι τον Αύγουστο του 2022 και μας έβαλε… τα γυαλιά με το καλημέρα. Ήταν από τους διακριθέντες της περσινής προβληματικής σεζόν, πραγματοποιώντας 40 αναμετρήσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα, μετρώντας πέντε γκολ, αλλά και τέσσερις ασίστ. Ωστόσο, αθέτησε τους όρους του συμβολαίου του (δύο ακόμα χρόνια) και ζήτησε την άμεση αποχώρησή του από την ομάδα του Πειραιά, παραμονή του ματς με την Γκενκ. Εν τέλει, βρέθηκε ο Ερυθρός Αστέρας να τον κάνει δικό του με 5.5 εκατ., ώστε να γλιτώσει τις νομικές συνέπειες.

*Bonus: Σίνισα Γκόγκιτς (1997-2000) – βοηθός προπονητή Ερυθρού Αστέρα (2008-2009)

Αποκτήθηκε Ιανουάριο μήνα και ήταν ήδη 33 ετών όταν αφίχθη στην Ελλάδα από την Κύπρο και οι μουρμούρες που συνόδευσαν τη μεταγραφή του ευλόγως πολλές, ωστόσο αν και άργησε, όταν πήρε μπροστά έγινε ο αγαπημένος «παππούς» της ερυθρόλευκης εξέδρας. Αργότερα εργάστηκε και ως προπονητής στον Θρύλο και στον Ερυθρό Αστέρα.

Διαβάστε επίσης