Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σε... ξένα χέρια

Σε... ξένα χέρια
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 - 21:49

Για πρώτη φορά στα 86 χρόνιας ζωής του Θρύλου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρχει Έλληνας πορτιέρο στην πρώτη τριάδα. Η επόμενη μέρα μετά τον Αντώνη και τον Πάρντο.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης κρέμασε τα γάντια του και έτσι έχει κλείσει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Ούρκο Πάρντο αναγκάζει τους πρωταθλητές να βρίσκονται σε αναζήτηση δύο γκολκίπερ ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση η εύρεση καλού τερματοφύλακα, αφού πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μία πολύ σημαντική θέση. Οι μεγάλες ομάδες, άλλωστε ξεκινούν από τον γκολκίπερ.

Για τον αντικαταστάτη του Πάρντο και του Νικοπολίδη έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά ονόματα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν έρθει στο προσκήνιο και έτοιμοι για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Πειραιά είναι ξένοι. Υπάρχουν και Έλληνες τερματοφύλακες στην λίστα όπως ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος και ο Μιχάλης Σηφάκης. Οι πιθανότητες, όμως, είναι με το μέρος των ξένων πορτιέρο και φαίνεται ότι στην τριάδα των γκολκίπερ δεν θα υπάρχουν Έλληνες.

Αν τελικά συμβεί αυτό που φαίνεται πλέον και το πιθανότερο ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν θα έχει στην πρώτη τριάδα των πορτιέρο κανέναν Έλληνα. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά αυτό στα 86 χρόνια ζωής του Θρύλου και είμαστε πολύ κοντά να γίνει για πρώτη φορά. Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχει ήδη ο Μπάλας Μέγιερι και περιμένουν τις δύο μεταγραφές για να ολοκληρωθεί η τριάδα των τερματοφυλάκων. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια μπορεί όντως να έχει πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του, αλλά κάτω από τα δοκάρια οι Έλληνες τα έχουν πάει πολύ καλά.

Είναι μία θέση στην οποία δεν έχουν πιάσει ξένοι γκολκίπερ. Μία θέση στην οποία αγωνίστηκε για πρώτη φορά ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Αυτός ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Ολυμπιακού και συνεχίστηκε μία παράδοση με τους Έλληνες τερματοφύλακες να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι ξένοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν με επιτυχία την «ερυθρόλευκη» εστία και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Φέτος, όμως, πάμε σε ένα μοναδικό ρεκόρ εκτός αν κάποιος Έλληνας καταφέρει και κάνει την έκπληξη και φορέσει την φανέλα με τον Δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος.

Ο Στρακόσια είναι ο ξένος με τις περισσότερες συμμετοχές

Την εστία του Ολυμπιακού έχουν υπερασπιστεί μεγάλες μορφές, αλλά το ελληνικό στοιχείο είναι αυτό που κυριαρχεί στην ιστορία της ομάδας. Δεν κατάφεραν να σταθούν με επιτυχία κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Πειραιά οι ξένοι και τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται τον Γιάτσε Καζιμιέρσκι, ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα του Πειραιά την σεζόν 1987-1988. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έκανε μόλις δέκα συμμετοχές. Πέντε χρόνια μετά είδαμε ξανά ξένο πορτιέρο κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Πολλοί έβλεπαν σαν Ελληνα τον Φώτη Στρακόσια, αλλά ήταν αλβανικής υπηκοότητας. Ο Αλβανός πορτιέρο έμεινε στον Πειραιά από το 1993 μέχρι το 1997. Είναι ο πιο επιτυχημένος ξένος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε με τον Δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Όλα αυτά είναι στοιχεία από το 1959 και μετά.

Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο Ρέντη έκανε 44 συμμετοχές με την φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι λίγες για έναν ποδοσφαιριστή που επί μία τετραετία έμεινε σε μία ομάδα. Σε σύγκριση, όμως, με τους υπόλοιπους ξένους που ήρθαν στον Πειραιά θεωρείται ο πιο επιτυχημένος ξένος τερματοφύλακας. Μετά τον Στρακόσια ο επόμενος ξένος ήταν ο Γιουράι Μπούτσεκ, ο οποίος ήρθε στον Ολυμπιακό το 2003 από την Ξάνθη. Τότε που κατηφόρισε στο μεγάλο Λιμάνι έγινε μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομα του, αλλά και αυτός αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Εφυγε το 2005 από τον Θρύλο έχοντας κάνει μόλις επτά συμμετοχές.

Σε δύο χρόνια ούτε συμμετοχή

Το καλοκαίρι του 2005 ο Ολυμπιακός απέκτησε από την Εσπανιόλ τον Ερβιν Λέμενς. Ο Βέλγος ήρθε στον Πειραιά έχοντας γεμάτες χρονιές με την ομάδα της Βαρκελώνης, αλλά έμεινε στην σκιά του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος είχε πιάσει Λιμάνι ένα χρόνο πριν. Τον Λέμενς, λοιπόν, ο κόσμος τον θυμάται περισσότερο για το μαλλί του παρά για όλα τα άλλα. Έφυγε από τον Θρύλο το 2005 χωρίς μάλιστα να κάνει ούτε μία επίσημη συμμετοχή με τον Δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Από τον Λέμενς περάσαμε στον Μπούτινα που έμεινε από το 2006 έως το 2008 και έπαιξε με τον Θρύλο σε τέσσερα ματς.

Δεν είχε καμία τύχη

Το 2008 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Πάβελ Κόβατς που είχε φύγει από τον Απόλλων Καλαμαριάς. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας ήρθε στον Πειραιά ως δεύτερος πίσω από τον Νικοπολίδη. Εφυγε από το μεγάλο Λιμάνι έχοντας παίξει μόλις σε τέσσερα παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Διαβάστε επίσης

Η μαγκιά του Θρύλου!

Η μαγκιά του Θρύλου!

Οι επιτυχίες και οι τίτλοι του Ολυμπιακού σε ποδόσφαιρο, βόλεϊ και πόλο γυναικών έχουν μεγαλύτερο νόημα με μία δεύτερη ανάγνωση!

Αχτύπητο «δίδυμο»!

Αχτύπητο «δίδυμο»!

Ιμπαγάσα και Πιζάρο μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα στο χώρο του κέντρου...

Υπέρβαση για Πιζάρο

Υπέρβαση για Πιζάρο

Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να κάνει την υπέρβαση για να φέρει τον Πιζάρο στο Λιμάνι.