Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο αρχοντικός Νόιμαν

Ο αρχοντικός Νόιμαν
Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012 - 17:59

Ο Χέρμπερτ Νόιμαν ήταν ο πρώτος Γερμανός παίκτης που φόρεσε την ερυθρόλευκη και ριγωτή. Ο άλλοτε άσος της Κολωνίας γεννήθηκε το 1953 και ήταν ένας πραγματικός ηγέτης στην μεσαία γραμμή. Αργησε να δείξει το ταλέντο του ή μάλλον άργησαν οι «ειδικοί» να τον πάρουν χαμπάρι. Ο Νόιμαν ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του από την Κολωνία και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70’ ήταν τρόπον τινά στην αφάνεια.

Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο μέσο με σπάνιες ικανότητες, αλλά οι συνεχείς εναλλαγές θέσεων στην ενδεκάδα δεν τον άφησαν να καθιερωθεί και να… ζυμωθεί εκεί που θα απέδιδε καλύτερα. Παρά τις κριτικές όμως και την ταμπέλα του «αιώνιου ταλέντου» ο Νόιμαν κατάφερε να αποδείξει ότι ήταν πραγματικά ένας μεγάλος παίκτης. Στην Κολωνία έμεινε μέχρι το 1980 κι έπειτα μετακόμισε στην Ιταλία για την Ουντινέζε και μετέπειτα στην Μπολόνια προτού επιστρέψει ξανά στην Κολωνία.

Ήταν το 1983 όταν εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Ο Σταύρος Νταϊφάς ήθελε έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά στην μεσαία γραμμή και παρά το γεγονός ότι ο παίκτης είχε κάποιους τραυματισμούς στα γόνατα αποφάσισε να τον ντύσει στα «ερυθρόλευκα» αφού πρωτίστως συμφώνησε και με τον τεχνικό του Ολυμπιακού Χάιντς Χέερ. Ετσι, το καλοκαιράκι του 1983 ο άρχοντας Νόιμαν κατηφόρισε στο ομορφότερο Λιμάνι του κόσμου, τον Πειραιά, για χάρη του Ολυμπιακού. Η υποδοχή δεν ήταν ανάλογη της καριέρας του καθώς λόγω των τραυματισμών του πολλοί δυσπιστούσαν ότι μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Αντίθετα όμως, όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα αλλά έβγαζε τρία ημίχρονα συνεχόμενα.

Πραγματοποίησε φοβερή εμφάνιση κόντρα στον Άγιαξ όπου ο Ολυμπιακός τον απέκλεισε με νίκη 2-0 στην παράταση στο ΟΑΚΑ και παραλίγο να γίνει ήρωας στον επόμενο γύρο στις αναμετρήσεις με την Μπενφίκα. Νίκη του Θρύλου 1-0 στο πρώτο ματς στην Ελλάδα, ένα από τα πιο άδικα αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού, όπου ο Αναστόπουλος είχε χάσει και πέναλτι και άδικη -βάσει απόδοσης των δύο ομάδων- ήττα με 3-0 στην Πορτογαλία. Ενώ το σκορ ήταν στο 2-0 ένα ξερό σουτ του Νόιμαν έξω από την περιοχή σταμάτησε στο δοκάρι του Μπέντο και δεν έκανε το χατίρι στον Ολυμπιακό. Μετά τον αποκλεισμό, τα πράγματα γενικά δεν εξελίχτηκαν καλά στον Θρύλο, και λίγο καιρό αργότερα απολύθηκε ο Χέερ και ήρθε στη θέση του ο Νίκος Αλέφαντος. Η ομάδα δεν βελτιώθηκε και γρήγορα αντικαταστάθηκε και ο «Αλέφα». Η περίοδος εκείνη δεν ήταν και η καλύτερη χρονικά με τις αλλαγές προπονητών και σε συνδυασμό με κάποια προσωπικά προβλήματα, έφεραν τον Γερμανό στην πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι του 1984. Εμεινε μόλις έναν χρόνο αλλά αναμφίβολα ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες και πιο αναγνωρίσιμους που έχουν περάσει από την Ελλάδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ…
Σαν παίκτης είχε αρχοντικό στιλ, ήταν ηγέτης, με καλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική σέντρα και διορατικότητα. Ο Χέρμπερτ Νόιμαν άργησε να βρει τον ποδοσφαιρικό του δρόμο αφού δεν κατάφερε στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του να πάρει φανέλα βασικού στην Κολωνία. Παρ’ όλα αυτά με την επιμονή του και κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να κάνει μια αρκετά αξιοζήλευτη καριέρα, η οποία ενδεχομένως να ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχε τόσους πολλούς τραυματισμούς.

Συνήθως, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, στην πλειονότητά τους, μετά την ημέρα που θα κρεμάσουν τα παπούτσια τους φροντίζουν και παραμένουν στον χώρο που μεγάλωσαν. Μαζί με τη στρογγυλή θεά, υπηρετώντας την όμως από διαφορετικό πόστο. Το ίδιο έπραξε και ο Νόιμαν, αμέσως μετά την τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής. Το 1984 μετακόμισε στην ελβετική Κιάσο και το 1986 έγινε παίκτης-προπονητής μέχρι το 1989. Την περίοδο 1989-90 ανέλαβε τη Ζυρίχη στην β’ κατηγορία της Ελβετίας και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να την προβιβάσει κατηγορία.

Αυτή του η επιτυχία τον οδήγησε στα γήπεδα της Ολλανδίας όπου ανέλαβε για τρία χρόνια (1993-1995) τη Φίτεσε. Επειτα από τη θητεία του εκεί, ανέλαβε για έναν χρόνο την Αντερλεχτ στο Βέλγιο και στη συνέχεια μετακόμισε στην Τουρκία για χάρη της Ιστανμπουλσπόρ. Στην Κωνσταντινούπολη έμεινε ενάμιση χρόνο και το 1997 επέστρεψε στην Ολλανδία για να αναλάβει τις τύχες της Μπρέντα. Επειτα μία σεζόν (1999-2000) στη Φίτεσε ξανά και μετά για πέντε χρόνια απείχε. Τελευταία του απόπειρα έγινε με τη Φένλο την περίοδο 2005-2006 κι έκτοτε τα… ίχνη του αγνοούνται.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΪΜΑΝ
**Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής της Πορζ, μιας ερασιτεχνικής ομάδας στην Κολωνία όπου εκεί τον ανακάλυψε ο υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ της Κολωνίας, Γιουπ Ρέριγκ.

**Στην ομάδα της Κολωνίας έμεινε για δέκα χρόνια. Από το 1970 μέχρι το 1980. Ενδιάμεσα έκανε τη μία και μοναδική του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας στη νίκη επί της Αγγλίας με σκορ 2-1 σε φιλική αναμέτρηση το 1978.

**Το 1977 κατέκτησε το Κύπελλο και την επόμενη σεζόν το νταμπλ για το πρωτάθλημα της τότε Δυτικής Γερμανίας με την Κολωνία.

**Το καλοκαίρι του 1980 η Ουντινέζε ξόδεψε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα για να τον κάνει δικό της. Ο Νόιμαν έκανε πολύ καλή σεζόν με 26 συμμετοχές και 1 γκολ και ψηφίστηκε ο πέμπτος κορυφαίος ξένος του ιταλικού πρωταθλήματος. Πράγμα πολύ δύσκολο τότε, μιας και όλη η αφρόκρεμα έπαιζε στο Καμπιονάτο λόγω του περιορισμού των ξένων.

**Ακολούθησε μια χρονιά στην Μπολόνια και επιστροφή στα πάτρια εδάφη και την Κολωνία. Το 1983 εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός και τον απέκτησε. Με την ερυθρόλευκη μέτρησε 23 συμμετοχές και τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα.

**Το 1984 αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, πήγε στην ελβετική Κιάσο όπου αγωνίστηκε μία πενταετία και έκλεισε εκεί την καριέρα του.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Αφιέρωμα από ιταλικό περιοδικό

Ο Χέρμπερτ Νόιμαν ήταν γνωστός στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Οταν ήρθε στον Ολυμπιακό είχε ήδη «χτίσει» το όνομά του. Μπορεί να μην είχε την απήχηση του Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, για παράδειγμα, αλλά επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή γνωστό σε όλη τη Δυτική Γερμανία και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού ήταν ο κύριος συντελεστής της Κολωνίας όταν κατέκτησε το νταμπλ το 1978.

Χαρακτηριστικό της αναγνωρισιμότητάς του ήταν το γεγονός ότι όταν πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό το ιταλικό περιοδικό «Γκουερίν Σπορτίβο» αφιέρωσε ένα δισέλιδο στο ελληνικό πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν επικεντρώνοντας στο νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού τον Χέρμπερτ Νόιμαν τον οποίο μάλιστα τον έχει και σε περίοπτη θέση στο κέντρο του δισέλιδου (όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτ.). Αλλωστε εκτός από τα επιτεύγματά του με την Κολωνία είχε πραγματοποιήσει και μία εξαιρετική χρονιά με την Ουντινέζε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Ήξερε πάρα πολλή μπάλα»
Ο επί χρόνια αρχηγός του Ολυμπιακού, Σταύρος Παπαδόπουλος, μίλησε στον «ΓΑΥΡΟ» για τον Γερμανό άσο Χέρμπερτ Νόιμαν.

«Αυτό που μου έχει μείνει από τον Νόιμαν είναι ότι ο άνθρωπος ήξερε πάρα πολλή μπάλα. Τον θυμάμαι, η τεχνική του κατάρτιση ήταν φοβερή. Μπορούσε να κάνει τα πάντα με την μπάλα και να σε αφήσει άναυδο. Μπορεί να μην ήταν πολύ δυνατός και ούτε από τους πιο γρήγορους παίκτες με την μπάλα αλλά έβγαζε στο γήπεδο μια σιγουριά, μια εμπιστοσύνη και περίμενες το κάτι παραπάνω από αυτόν πάντα. Στον ανασταλτικό τομέα δεν ήταν τόσο καλός.

Η δουλειά εκείνου ήταν να δημιουργεί. Όπως ο σημερινός Ιμπαγάσα. Η διορατικότητά του και η δημιουργικότητά του ήταν απίστευτες. Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας. Αντίθετα όμως, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά ψηλός, δεν ήταν καλός κεφαλοσφαιριστής. Αυτός ο παίκτης ήταν μόνο για μεγάλες ομάδες. Η στόφα του δεν ήταν για μικρές ομάδες. Ήταν για συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός και μεγάλους ευρωπαϊκούς.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του θα έλεγα ότι ήταν φιλικός με όλους μας. Μιλούσε, μας χαιρετούσε αλλά δεν είχε τη θέρμη του Έλληνα.Ήταν ο κλασικός ψυχρός Γερμανός. Ποτέ όμως δεν δημιούργησε πρόβλημα στην ομάδα και ποτέ δεν τσακώθηκε με κανέναν. Οσο μπορούσε βοήθησε τον Ολυμπιακό, αν και πιστεύω ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόδοσή του. Περίμενε περισσότερα. Βέβαια και οι εποχές ήταν δύσκολες, αλλά προσπάθησε πολύ. Σε κάθε ματς που έπαιζε τα έδινε όλα. Αυτό που μένει από εκείνον τον παίκτη είναι μια πολύ καλή εικόνα και παρόλο που έμεινε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε γίνει μέλος της ομάδας και πονούσε τη φανέλα».

Διαβάστε επίσης

Πεντάρα στον πελάτη!

Πεντάρα στον πελάτη!

Δεν χόρταιναν στα επίσημα οι Παναθηναϊκοί τις ήττες από τον Ολυμπιακό, ήθελαν και στα φιλικά!