Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Θέλαμε να κάνουμε τους Έλληνες να νιώσουν εθνική υπερηφάνεια»

«Θέλαμε να κάνουμε τους Έλληνες να νιώσουν εθνική υπερηφάνεια»
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 - 07:58
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Εθνική Γυναικών του πόλο συμμετείχε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη. Πάλεψε κόντρα στην Ολλανδία, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τη μεγαλύτερη της υπέρβαση στο τουρνουά και να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Έκλεισε το τουρνουά με το ασημένιο, το οποίο συνιστά επίσης μια μεγάλη επιτυχία. Αλλά όταν έχεις έρθει τόσο κοντά στην κορυφή, η δεύτερη θέση σου προκαλεί στεναχώρια. Κάτι που ισχύει στο απόλυτο για την Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Η αρχηγός της Εθνικής και φουνταριστή του Ολυμπιακού μίλησε στο gavros.gr από την ισπανική πόλη, λίγο μετά τον τελικό με τις «οράνιε». Εξήγησε τι δεν πήγε καλά, μίλησε για την επιθυμία που είχαν οι διεθνείς πολίστριες για να σηκώσουν το Ευρωπαϊκό, για την ανοδική πορεία της «γαλανόλευκη» και τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ο Ερασιτέχνης Θρύλος στις διακρίσεις και τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων.

Εάν κάνουμε το ταμείο για την πορεία της εθνικής Γυναικών στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τι μένει;

«Το ταμείο είναι σίγουρα συν! Η Εθνική έκανε άλματα προς τα πάνω με την πορεία της στη διοργάνωση. Εάν σκεφτούμε πώς από το 2012 ήμασταν εκτός τετράδας. Πραγματικά έχουμε κάνει άλματα. Φέτος φάνηκε πώς η ομάδα ήταν πιο έτοιμη, πιο δεμένη, πιο καλή από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Από πέρσι είχε φανεί πώς είμαστε κοντά σε κάτι καλό, σε μια επιτυχία. Τότε κάτι έλλειψε και δεν ήρθε. Αυτό το κάτι, πάντως, υπήρχε φέτος και ήρθε το αργυρό μετάλλιο. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ταλέντο και τις παίκτριές μας. Είναι πολύ καλές παίκτριες οι Ελληνίδες. Βέβαια, έπαιξαν ρόλο και το άριστο κλίμα και το δέσιμο, γιατί αυτή η ομάδα είναι μια οικογένεια».

Τελικά τι δεν πήγε καλά στον τελικό και δεν μπορέσατε να κατακτήσετε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη;

«Η αλήθεια είναι πώς το θέλαμε πάρα πολύ, το θέλαμε όσο δεν φαντάζεστε, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μας να πάρουμε το χρυσό, κάτι που δεν είχε ξανακάνει η εθνική Γυναικών σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, το είχαν ανάγκη αυτό η Ελλάδα και οι Έλληνες. Να νιώσουν ένα αίσθημα χαράς και εθνικής ανάτασης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εμείς ήμασταν πολύ μακριά αλλά μαθαίναμε τι συνέβαινε. Για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα, για τον πόνο όλων εκείνων που οι περιουσίες τους καταστράφηκαν σε μια στιγμή.

Θέλαμε να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο και να το φέρουμε πίσω στην Ελλάδα. Γιατί πλέον είναι ελάχιστα τα πράγματα που κάνουν τους Έλληνες περήφανους. Ήταν πιο έντονη η συναισθηματική μας φόρτιση. Ίσως τελικά αυτή η μεγάλη θέληση να μας ”φόρτωσε” με παραπάνω άγχος από το φυσιολογικό. Αυτή είναι η μαγεία του αθλητισμού. Υπάρχουν ματς που δεν σου πάνε καλά, δεν εξελίσσονται όπως τα έχεις σχεδιάσει στο μυαλό σου.

Θα πρέπει να αποδεχθούμε πώς η Ολλανδία ήταν καλύτερη από εμάς. Πιο διαβασμένη, ήξεραν οι παίκτριές της ανά πάσα στιγμή τι να κάνουν στο ματς, το είχαν ”μελετήσει” καλύτερα. Είχαν στήσει την άμυνά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μας εγκλωβίσουν. Γνώριζαν πώς να λειτουργήσουν σε κάθε κατάσταση. Εμείς κολλήσαμε στην επίθεση και δεν μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλαμε.

Κοινώς δεν μπήκαμε σε κανένα σημείο, ουσιαστικά, στη διεκδίκηση του ματς. Κάποιες αναμετρήσεις είναι που πάνε έτσι, αντίθετα από ό,τι θέλεις εσύ. Ήταν καλύτερος ο αντίπαλος. Εμείς χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς το θέλαμε πολύ αυτό το χρυσό μετάλλιο. Αλλά η χρονιά είναι αναμφισβήτητα απόλυτα πετυχημένη».

Αλεξάνδρα, που θα θέλατε να αφιερώσετε το ασημένιο μετάλλιο της Βαρκελώνης και την επιτυχία της εθνικής πόλο Γυναικών;

«Θα το πω ξεκάθαρα. Είναι κάτι που είπα στα κορίτσια όσο μαθαίναμε τι γίνεται στην Ελλάδα μας. Αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένοι στους Έλληνες. Σε όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα, τόσο νωρίς! Στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους, τα πάντα, τόσο άδικα! Όπως είπα θέλαμε πολύ να πάμε στον τελικό και πετύχαμε.

Κι εκεί θέλαμε να έρθει η πρώτη θέση, το χρυσό μετάλλιο. Να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ο εθνικός μας ύμνος. Θέλαμε να κάνουμε τους Έλληνες να νιώσουν εθνική υπερηφάνεια και χαρά. Η χώρα μας δοκιμάστηκε από τις φονικές πυρκαγιές, δοκιμάζεται διαρκώς. Είναι ελάχιστα τα πράγματα για να είμαστε υπερήφανοι.

Ελπίζω να το καταφέραμε, να κάναμε τους Έλληνες να νιώσουν υπερήφανοι για εμάς. Και θα τα δώσουμε όλα και στο μέλλον. Πραγματικά θα παλέψουμε ακόμα πιο πολύ για να πετύχουμε μεγαλύτερα πράγματα».

Είναι γεγονός πώς ο κορμός της εθνικής πόλο Γυναικών είναι ο Ολυμπιακός. Τα περισσότερα κορίτσια είστε μαζί όλο το χρόνο και δουλεύετε… άπειρες ώρες μαζί. Αυτό έχει βοηθήσει και την εθνική ομάδα να έχει αυτές τις επιτυχίες. Φέτος έχετε κατακτήσει με το ασημένιο στη Βαρκελώνη τρία μετάλλια με την Εθνική. Το χρυσό στο Europa Cup και το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα;

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το βλέπουμε και στην εθνική ομάδα των Ανδρών ακόμα περισσότερο γιατί εκεί είναι και ο ίδιος προπονητής στον πάγκο. Είμαστε πολλές αθλήτριες από τον Ολυμπιακό στην εθνική Γυναικών. Έτσι όπως είναι οι συνθήκες στην Ελλάδας, όπου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν υποδομές, ουσιαστικά η προετοιμασία για την εθνική ομάδα που μαζεύεται για λίγους μήνες το καλοκαίρι γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια, μέσα στη σεζόν.

Κι εμείς όλες είμαστε τυχερές που είμαστε μέλη ενός τόσο μεγάλου σωματείου όπως ο Ολυμπιακός. Ένα σωματείο που μας παρέχει ασφάλεια και ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας. Όλα τα άλλα είναι λυμένα και εμείς αφοσιωμένες στην προπόνηση και τη δουλειά με τον προπονητή μας. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και αυτό βοηθάει αρκετά και την Εθνική. Διότι πάμε έτοιμες όταν έχουμε ματς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Στον Ολυμπιακό όλες όσες είμαστε εκεί, έχουμε τα πάντα. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα και οι προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα είναι ανάλογες με των κορυφαίων σωματείων στην Ευρώπη. Οπότε είναι καταλυτική η συνδρομή και του Ολυμπιακού σε αυτές τις επιτυχίες με την Εθνική».

Διαβάστε επίσης