Ντουντούκα
Δεν καταλαβαίνουμε από προπαγάνδα εμείς! Θρύλος!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

«Η καρδιά, το μυαλό, η ψυχή μας ήταν σε όσους υπέφεραν στην Αθήνα»

«Η καρδιά, το μυαλό, η ψυχή μας ήταν σε όσους υπέφεραν στην Αθήνα»
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 - 15:30
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την εθνική Γυναικών να κατακτά τη δεύτερη θέση. Ασημένιο μετάλλιο για τα κορίτσια του Μορφέση. Σημαντική επιτυχία με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρέθηκε μετά από 6 χρόνια στην τετράδα. Άγγιξε το χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση.

Η Άλκηστη Αβραμίδου μίλησε στο gavros.gr από την Βαρκελώνη για τον τελικό με την Ολλανδία, την πορεία της Εθνικής στη Βαρκελώνη, τι δεν πήγε καλά στον τελικό, το πόσο έχει βοηθήσει η δουλειά στον Ολυμπιακό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ αφιέρωσε σε αρκετό κόσμο τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο απολογισμός από το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η δεύτερη θέση που κατακτήσατε είναι επιτυχία;

«Βέβαια και είναι μεγάλη επιτυχία. Η Εθνική Γυναικών είχε να βρεθεί στην τετράδα από το 2012. Τώρα πετυχαίνουμε κάτι ανάλογο έξι χρόνια μετά. Είναι μια διοργάνωση που πήγαμε καλά. Σίγουρα θα μπορούσαμε ακόμα καλύτερα, να έχουμε πάρει το χρυσό μετάλλιο. Δεν μπορώ να είμαι αχάριστη. Πέρσι χάσαμε στις λεπτομέρειες την είσοδο στην τετράδα και κατ’ επέκταση ένα μετάλλιο. Σε αυτά τα μεγάλα ματς, σε αυτά τα σημαντικά τουρνουά, όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Δεν μπορώ, συνεπώς, να μην είμαι χαρούμενη διότι η παρουσία μας εδώ στη Βαρκελώνη ήταν πετυχημένη».

Στον τελικό, πάντως, όπως φάνηκε δεν πήγαν καλά αυτά που είχατε σχεδιάσει καθώς η Ολλανδία νίκησε, έχοντας τον έλεγχο του ματς;

«Δεν είναι τυχαίο ότι χάσαμε δύο φορές από την Ολλανδία στο τουρνουά. Ήταν η μοναδική ομάδα που μας νίκησε στη διοργάνωση. Έπαιζαν μια πολυσύνθετη άμυνα. Αυτό μας δυσκόλευε, δεν βρήκαμε επιθετικά λύσεις. Γιατί στην άμυνα ήμασταν συμπαγείς, δεχθήκαμε μόλις έξι γκολ. Δυστυχώς, η επίθεση μας δυσκόλεψε κι αυτό ήταν το στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο».

Έγινε κάτι στον τελικό που δεν το περιμένατε από την Ολλανδία; Μήπως και εσείς δεν είχατε “διαβάσει” καλά το ματς;

«Σε αυτό το επίπεδο, ανάμεσα στις ομάδες, δεν έχουμε κάτι κρυφό. Η μια γνωρίζει την άλλη και τον τρόπο που αγωνίζεται η καθεμιά πολύ καλά. Αλλά έχει σημασία και ποια θα το κάνει καλύτερα, ποια θα βρεθεί σε καλύτερη ημέρα. Μας είχαν διαβάσει, ενώ εμείς δεν κάναμε ό,τι έπρεπε. Έκαναν την προηγούμενη φορά, στο ματς στον όμιλο, κάποια λάθη. Όμως αυτή τη φορά δεν συνέβη το ίδιο. Τα έκαναν όλα ολόσωστα. Ήταν το ιδανικό ματς για εκείνες. Εμείς από την άλλη, δεν είχαμε ψυχραιμία στην επίθεση, δεν κάναμε σωστές επιλογές στον παίκτη παραπάνω. Πολλές χαμένες ευκαιρίες. Δεν μας βγήκε τίποτα από αυτά που περιμέναμε. Έτσι είναι το πόλο, όταν δεν σου βγουν αυτά που έχεις ετοιμάσει, τότε ο αντίπαλος αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα».

Με όσα είχαν συμβεί στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, τα τραγικά γεγονότα, είχατε μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ήταν αυτός ένας λόγος παραπάνω που θέλατε να κατακτήσετε το χρυσό μετάλλιο;

«Όταν ο άλλος είναι μακριά δεν μπορεί να αντιληφθεί ακριβώς τι συνέβη στην Αθήνα. Σε κάνει να νιώθεις περίεργα. Όλοι και εμείς και η εθνική Ανδρών ήμασταν συναισθηματικά φορτισμένοι. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει, πώς έχει γίνει! Βλέπαμε απλά το έχει γίνει από φωτογραφίες, από site, από τηλεοράσεις. Με αυτά που βλέπαμε, δεν έμοιαζε με κάτι που μπορεί να έχει συμβεί στην Ελλάδα. Ήταν λες και είχαν συμβεί όλα αυτά κάπου αλλού! Εγώ συγκλονίστηκα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχουν συμβεί όλα αυτά δίπλα στο σπίτι μου. Ήταν πολύ έντονη η φόρτιση!

Μεταξύ μας είπαμε πώς ότι κάνουμε θα το κάνουμε για να δώσουμε χαρά, να το αφιερώσουμε σε αυτούς που άδικα έχασαν τη ζωή τους, τα όνειρα τους, τις περιουσίες τους. Δεν είναι κάτι σημαντικό για αυτούς το δικό μας, να πάρουμε δηλαδή το χρυσό μετάλλιο. Είναι πολύ πιο σημαντική η ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον όταν χάνεται με τραγικό τρόπο! Η καρδιά, το μυαλό, η ψυχή μας ήταν σε όσους υπέφεραν στην Αθήνα. Θέλαμε να δα δώσουμε λίγη χαρά στους Έλληνες. Συμβαίνουν τόσα συνεχώς. Τη μια καιγόμαστε, την άλλη πλημμυρίζουμε. Δεν έχουμε και τόσα πολλά που να μας κάνουν να μπορούμε να χαρούμε».

Αυτή η ομάδα είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια. Τα περισσότερα κορίτσια στην ομάδα προέρχεστε από τον Ολυμπιακό. Έχει παίξει κι αυτό το ρόλο του για να έρθουν αυτές οι επιτυχίες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα;

«Κατά την άποψή μου έχουμε κάποιες επιτυχίες, αλλά δεν οφείλεται μονάχα στο καλό οικογενειακό κλίμα. Ούτε γιατί είμαστε οι περισσότερες αθλήτριες από την ίδια ομάδα. Είναι συνδυαστικό το θέμα. Δουλεύουμε πολύ καλά για 9 μήνες στο σύλλογο μας, τον Ολυμπιακό. Αλλά το ίδιο γίνεται και για ένα τρίμηνο με την Εθνική! Όμως όταν είσαι σε ένα σύλλογο και είναι τελευταίος στην Ευρώπη, δεν μπορείς να έχει επιτυχίες. Εάν είσαι σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και έχει υψηλές βλέψεις, τότε θα έχεις καλά αποτελέσματα και με την εθνική ομάδα. Είναι συνέχεια του ενός το άλλο και τα δύο είναι αλληλένδετα.

Εγώ από την αρχή είχα θετικό φίλινγκ για την ομάδα αυτή. Είχε δέσει πραγματικά και είχε φτάσει η ώρα για να κάνει μια σημαντική επιτυχία. Το έλεγα και στα κορίτσια, θα κάνουμε κάτι καλό, θα πάρουμε μετάλλιο. Το ένιωθα, το διαισθανόμουν, φαίνονταν από αυτά που έβλεπα καθημερινά στις προπονήσεις. Από το πολύ καλό κλίμα. Διότι είναι πολύ σημαντικό, είναι το... άλφα και το ωμέγα για μια πετυχημένη πορεία»

Επειδή έζησες την πορεία της Εθνικής Γυναικών τα τελευταία χρόνια. Στην κορυφή, μετά ένα διάστημα που τα πράγματα δεν πήγαν καλά και τώρα ξανά ψηλά, αυτή η επιτυχία έχει μεγαλύτερη αξία;

«Έχεις δίκιο. Κι όταν ζεις από μέσα όλη αυτή τη διαδρομή, από τα πολύ ψηλά και μετά στα όχι και τόσο ψηλά, τώρα που είχαμε ξανά μια μεγάλη επιτυχία είναι ακόμα πιο γλυκιά. Είναι ιδιαίτερα τα συναισθήματα. Μέσα από αυτή την πορεία, με τα καλά και τα άσχημα αποτελέσματα αντιλαμβάνεσαι πολλά. Καταλαβαίνεις πώς είναι μεγάλη τιμή να παίζεις για την Ελλάδα, σε κάνεις να εκτιμήσεις παραπάνω τι σημαίνει να φορά το σκουφάκι, το μαγιό με το εθνόσημο!»

Σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία την αφιερώνεις κάπου; Εσύ στην προκειμένη περίπτωση σε ποιον θέλεις να την αφιερώσεις;

«Πρώτα από όλα το αφιερώνω, όπως είπα, στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα, να ξεχαστούν λίγο με αυτό που πετύχαμε εμείς. Να τους δώσουμε χαρά, υπερηφάνεια αυτό τον καιρό που περνούν δύσκολα, που βιώνουν αντίξοες καταστάσεις. Επίσης, θέλω να αφιερώσω το ασημένιο μετάλλιο σε όλη την ομάδα και το επιτελείο της Εθνικής! Όλοι πιστεύουμε ο ένας στον άλλο και είμαστε 100% πραγματική ομάδα. Τέλος, σε πιο προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να το αφιερώσω στον άνδρα μου και την οικογένεια μου. Διότι με έχουν στηρίξει πολύ και συνεχίζουν να το κάνουν».

Διαβάστε επίσης