Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η πρόκληση του Χρήστου

Η πρόκληση του Χρήστου
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 - 05:56

Ο Χρήστος Αφρουδάκης είναι ο μόνος πολίστας στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει αυτό το σουτ. Ή τουλάχιστον, που μπορεί να το καταφέρει σε κρίσιμα ματς, σε ντέρμπι, σε ημιτελικούς και τελικούς πρωταθλήματος, σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το σουτ χωρίς προσποίηση πίσω από τα πέντε μέτρα, λες και καρφώνει κεντρικός στο βόλεϊ σε πρώτο χρόνο. Οι Άγγλοι έχουν την ακριβή λέξη για να περιγραφεί: smooth. Παραπέμπει, κατευθείαν, σε βελούδο. Είναι απαλό, σχεδόν σαν να δημιουργεί θόλο τοπίο. Το σημαντικότερο γκολ που έχει πετύχει από μία τέτοια κίνηση είναι εκείνο με το οποίο ισοφάρισε την Κροατία, εννιά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του μικρού τελικού στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ, το 2005.

Με μεγάλη ευκολία πραγματοποιεί τέτοιο σουτ και ο φίλος του Χρήστου, Βάνια Ουντόβιτσιτς. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι αυτό. Όταν ο Φίλιππος Καραμπέτσος έπιασε την κουβέντα με τον Χρήστο, πήγε να τον συγχαρεί για αυτό το γκολ. Τούτο, προφανώς, αποτελεί δημοσιογραφική προχειρότητα και διαίσθηση. Ο Αφρουδάκης τζούνιορ- που σε μία φάση του πρώτου ημιτελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό… έμπλεξε με τον αδελφό του, Γιώργο- του έκοψε τον βήχα. Ό,τι και να πήγε να πει ο σημαντικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, έμεινε σκέψη. Για τον Χρήστο το σημαντικότερο ήταν εκείνο που δεν κατάφερε στο ματς. Η λόμπα, δηλαδή, που του «έβγαλε» ο Καραμπέτσος στο τρίτο οκτάλεπτο. «Μου έβγαλες τη λόμπα, αλλά θα σε φτιάξω στο επόμενο παιχνίδι», διεμήνυσε ο 27χρονος περιφερειακός στον τερματοφύλακα των «πράσινων». «Δεν υπάρχει περίπτωση», απάντησε ο Καραμπέτσος και συνέχισε: «Το έκανες στο πρώτο ματς». Εννοώντας το 5-9 του ΟΑΚΑ, στις 21 Δεκεμβρίου του 2010.

Ιδού η… λόμπα λοιπόν. Στα σχεδόν 27 λεπτά που μένει στην πισίνα ο Αφρουδάκης να βρει μπόσικο τον Καραμπέτσο και να του κάνει λόμπα την Τρίτη, 17 Μαΐου. Η απόκρουση που κάνει σε εκείνο το σουτ φαίνεται πόλυ εύκολη, αλλά στο γουότερ πόλο δεν υπάρχει κάτι που να είναι εύκολο. Πέτυχε, φαίνεται, το… ποδήλατο, δηλαδή η άσκηση που κάνουν με τα πόδια οι τερματοφύλακες για να μένουν από τη μέση και πάνω έξω από το νερό την περισσότερη δυνατή ώρα. Αν έχει δει κανείς τον Δεληγιάννη φέτος να τρώει λόμπα, ας έρθει από το «Πέτρος Καπαγέρωφ» για να τον κλείσουμε σε γυάλα.

Τίποτα δεν είναι εύκολο στο γουότερ πόλο. Δεν είναι εύκολο να είσαι… Μυλωνάκης. Δηλαδή και στις δύο μεριές της πισίνας. Ο Κρητικός εξτρέμ έχασε τετ α τετ, βγαίνοντας μόνος του απέναντι στον Καραμπέτσο, ίσως επειδή ο Στελλάτος είχε σωστή αντιμετώπιση στη φάση, κλείνοντας τον Ντόσκα- και επειδή ο αλτρουισμός του Μανώλη στο νερό είναι εμφανής σάστισε- αλλά και διότι αυτές οι φάσεις είναι η… απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός, εδώ και πέντε μήνες, κάνει μία προπόνηση τη μέρα. Ο Μυλωνάκης επέστρεψε στην άμυνα μετά το χαμένο γκολ και έκλεψε την μπάλα, για να δώσει ξανά μία εύκολη κατοχή στην ομάδα του. Τις μέρες που ο Τεό Λοράντος ένιωσε ότι είναι καλός προπονητής και ο Μάκης Βολτυράκης διαμαρτυρήθηκε ξανά για τη διαιτησία, ο Βαγγέλης Πάτερος είδε τους παίκτες του να κάνουν αυτά τα απλά πράγματα, για τα οποία έχει μεγάλο μερίδιο, που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Εκείνα που κάνουν τον Ολυμπιακό ανώτερο, στις δύσκολες περιπτώσεις που συναντά την κάθε σεζόν.

Διαβάστε επίσης

Πάμε... τελικούς

Πάμε... τελικούς

Ο Ολυμπιακός σφραγίζει την Τρίτη (19:30 *gavros.gr) στο ΟΑΚΑ την πρόκριση στους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών.

MVP η Μανωλιουδάκη

MVP η Μανωλιουδάκη

Ακόμα μία διάκριση για τον Θρύλο καθώς η πολίστρια του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη αναδείχθηκε η κορυφαία του πρωταθλήματος.