Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο θρύλος του 2000

Ο θρύλος του 2000
Σάββατο, 21 Μαΐου 2011 - 02:39

Στον «θρύλο του 1900», του σπουδαίου ρομαντικού σκηνοθέτη Τζιουζέπε Τορνατόρε, ο Τιμ Ροθ παίζει τον χαρισματικό πιανίστα που δεν πατάει ποτέ στη ζωή του στεριά. Στον «θρύλο του 2000, ο Τάμας Κάσας θέλει να τερματίσει την καριέρα του στην εθνική Ουγγαρίας έχοντας μόνο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Μέχρι τώρα έχει τρία, σε μία ευλογημένη καριέρα.

Από το Σίδνεϊ στην Αθήνα και από εκεί στο Πεκίνο. Κατόπιν για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Ούτως ή άλλως, ο σπουδαίος Ούγγρος πολίστς και μία από τις πλέον αναγνωρισμένες αθλητικές φιγούρες όλων των εποχών στη χώρα (μαζί με τον Έρβιν Ζάντορ, τον Λάζλο Παπ, τον Λάζλο Τσεχ, την Κριστίνα Εγκερζέκι και τον Φέρεντς Πούσκας) Η πόλη της Κίνας έμοιαζε με το τέλος της καριέρας ενός εκπληκτικού πολίστα, γεννημένου στις 20 Ιουλίου του 1976 στη Βουδαπέστη. Η γενιά των γεννημένων το 1976 δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, οι Ούγγροι έβγαλαν πολλούς σπουδαίους παίκτες, αλλά κανέναν σαν τον Τάμας Κάσας. Τον Δεκέμβρη του 2009, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τη LEN, διότι είναι εντυπωσιακός και οι νεότεροι συμφωνούν. Αν ο ίδιος φανταζόταν ότι στο Πεκίνο θα είναι το κύκνειο άσμα- για την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας- μίας καριέρας μνημειώδους, που έβγαλε τον Κάσας στον αφρό πάμπολλες φορές, αναδεικνύοντας πρωτίστως την αντίληψή του για το παιχνίδι, λογάριαζε χωρίς τον Ντένες Κέμενι. Ο σοφός Νέστορας της ουγγρικής υδατόσφαιρας τον κάλεσε ξανά, αποδεικνύοντας ότι παίκτες της ποιότητας και της κλάσης του Κάσας δεν έχουν ηλικία.

Ούτως ο Κάσας σπεύδει για το κυνήγι του θησαυρού, πρώτα στη Σαγκάη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα (16-31 Ιουλίου) και έπειτα, κυριότερα, στο Λονδίνο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (27 Ιουλίου- 12 Αυγούστου 2012). Πριν καλά καλά ανοίξει η γκουίντα, ο πρώην παικταράς της Ποζίλιπο και νυν της Ρέκο- η οποία έχει τόσο χρήμα ώστε να τον πληρώνει απλώς και μόνο για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας- θα επισκεφθεί την Κέρκυρα για το «Σαμαρτζίδης Καπ» (24-26 Ιουνίου) και οι διεθνείς θα ξαναπάρουν μια γεύση για το πόσο σπουδαίος παίκτης είναι. Έπειτα, θα τον βρουν απέναντί τους στο «Vodafone Cup», που διοργανώνει η Ουγγαρία, την 1η Ιουλίου. Άλλωστε, είναι εκείνος ο παίκτης που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους περισσότερους ποιοτικούς Έλληνες πολίστες που γεννήθηκαν μετά το 1980.

Ωστόσο, οι παίκτες της εθνικής ομάδας και ο Ντράγκαν Άντριτς δεν είναι οι πρώτοι που θα τον βρουν απέναντί του. Διότι στις 4 Ιουνίου και εφόσον η λογική δεν παρεκκλίνει εντυπωσιακά, ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου θα τον βρει απέναντί του και μάλιστα όχι σε ό,τι και ό,τι ματς, αλλά τον τελικό της Ευρωλίγκα, εκεί που η Προ Ρέκο αναμένεται να αντιμετωπίσει την Παρτιζάν. Στη Ρώμη. Όταν ο Χατζηθεοδώρου έπαιξε το πρώτο πραγματικά σημαντικό ματς της καριέρας του, στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος Εφήβων στη Δουνκέρκη, το 1995, ο Κάσας και οι λοιποί Μαγυάροι (Κις, Μπίρος κ.λ.π.) στέρησε από τον «Τεό» και τους άλλους επτά της περίφημης γενιάς, να στεφθούν από μικροί πρωταθλητές κόσμου.

Αλλά ούτως ή άλλως, για τέτοιους παίκτες, ποτέ δεν είναι αργά.

Διαβάστε επίσης

Με ΝΟΒ στους τελικούς

Με ΝΟΒ στους τελικούς

Με 6-4 νίκησε η Βουλιαγμένη τον Πανιώνιο και θα τεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, στους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών.

Η ομάδα του μέλλοντος

Η ομάδα του μέλλοντος

Η ομάδα μίνι παίδων του Ολυμπιακού έμαθε τους αντίπαλούς της για την πρώτη φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος πόλο (17-19 Ιουνίου).

Μετάξι από Τιανγίν

Μετάξι από Τιανγίν

Η εθνική πόλο Γυναικών ξέρει το καθήκον της, για να ταξιδέψει στην Τιανγίν της Κίνας για την τελική φάση του World League.