Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα παιδιά της Βουδαπέστης

Τα παιδιά της Βουδαπέστης
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 - 12:59

Το γουότερ πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού γιορτάζει την ένατη επέτειο από την κατάκτηση της Ευρωλίγκα, αφού στις 25 Μαΐου του 2002, στη Βουδαπέστη, η ομάδα του Ζόλταν Κάσας νίκησε με 9-7 τη Χόνβεντ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πέρασαν, κιόλας, εννιά χρόνια- όπως συμβαίνει όταν οι άνθρωποι θέλουν να μελαγχολήσουν με το άθροισμα των στιγμών που τους απομακρύνουν από τη μία και μοναδική Στιγμή- από τότε που ο Ολυμπιακός φόρεσε ένα μαύρο κάλυμμα στο δεξί μάτι του και έγινε πειρατής. Ο πειρατής του ευρωπαϊκού γουότερ πόλο, η σπουδαιότερη ομάδα της «Γηραιάς Ηπείρου» για το 2002. Και με τι στυλ, ε; Με αέρα που πήγαζε από το χάρισμα των φοβερών και τρομερών πολιστών, μαζεμένο ταλέντο που δεν χωράει, πια, το μυαλό για ελληνική ομάδα, με δουλειά στο χωράφι από τον Στάμενιτς τα προηγούμενα χρόνια και με παίκτες και συμπαίκτες εμβληματικής προσωπικότητας, που ταίριαξαν όπως τα μαύρα γυαλιά ηλίου στο πρόσωπο της Τζάκι Κένεντι Ωνάση.

«Ωραίες στιγμές, οι πιο όμορφες», αναφώνησε ο Θέμης Χατζής που, πια, τους χειμώνες κολυμπάει παρέα με τον Θοδωρή Καλακώνα, για να κρατιέται σε φόρμα και τα καλοκαίρια πιάνει δουλειά με τον Δημήτρη Κραβαρίτη στο Αργοστόλι, για να το βοηθάει να ανεβαίνει κατηγορία». Ο Καλακώνας πέτυχε τρία γκολ σε εκείνον τον τελικό, μεταξύ των οποίων και εκείνο, από την ασίστ του Θωμάκου, που έκανε το 5-3 και απομάκρυνε τον Ολυμπιακό από το οπτικό πεδίο της Χόνβεντ οριστικά. Ο Θέμης Χατζής, δε, σημείωσε δύο, το δεύτερο από το… σπίτι του στην Ελλάδα. Έγινε το 8-4 και ήταν εκείνο που «κλείδωσε» τη νίκη για τον Ολυμπιακό. Πέρασαν πια τα χρόνια και αυτό το τρόπαιο απέμεινε χωρίς αδελφάκι, αν και ο Θρύλος πήγε στο Final 4 του Μιλάνου και προδόθηκε από ένα λάθος που έκανε ο Δεληγιάννης, στον ημιτελικό με τη Ρέκο. Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος το τόνισε στο πλαίσιο του επετειακού θέματος για τον «ΓΑΥΡΟ» της Τετάρτης.

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης σε εκείνο το Final 4, στη μουσική και ηρωική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, που μπορείς να τη φανταστείς βιασμένη από τα σοβιετικά τανκς. Ο Δεληγιάννης έπαιξε στον ημιτελικό με τη Γιουγκ (8-5) και ο Βολτυράκης στον τελικό. Ο Χατζής θυμήθηκε ότι μετά τον ημιτελικό της Χόνβεντ με την Ποζίλιπο, ο Κάσας μετέφερε στους παίκτες του ότι οι Ιταλοί έλεγαν μεταξύ τους πως «ο Ολυμπιακός θα νικήσει με 4 γκολ διαφορά». Ο διεθνής περιφερειακός είχε εντυπωσιαστεί, αφού «φαντάσου πόσο σίγουροι ήταν για την επικράτησή μας», εν τούτοις τα παιδιά του pallanuoto επιβεβαιώθηκαν έως κεραίας. Έστω και λίγο κυρτής. Το σκορ, 2 λεπτά πριν το τέλος, ήταν 9-5 και οι «ερυθρόλευκοι» το έριξαν στο σορολόπ, περιμένοντας να περάσει λίγο ο χρόνος. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα, επί της ουσίας, ήταν του Νίκολα Στάμενιτς, ο Χατζής θεωρεί ότι και ο Ζόλταν Κάσας έπαιξε τον δικό του ρόλο: «Η συμβολή του, για να πάμε χαλαροί στη Βουδαπέστη, ήταν πολύ σημαντική».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

«Μετά δεν μας πρόσεξαν όσο θα έπρεπε». Ο Χατζής- όπως και όλοι οι παίκτες της ομάδας- θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. «Και τότε μας έλεγαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ, ‘’νικήστε και θα δείτε’’. Μπορεί να κρατήσαμε τα πρωτεία στην Ελλάδα, αλλά οι δικοί μας άνθρωποι ήταν που δεν μας πρόσεξαν». Ο Ολυμπιακός δεν έγινε η ευρωπαϊκή υπερδύναμη που πρωτίστως οι παίκτες του ονειρεύονταν. «Το ίδιο καλοκαίρι έφυγαν οι Βλοντάκης και Βολτυράκης, που θα μπορούσαν να μείνουν», συνέχισε την αφήγηση ο Χατζής. Η ομάδα είχε και έναν συγκλονιστικό ξένο, τον Πέταρ Τρμπόγεβιτς, που, όπως καταμαρτύρησαν οι Κραβαρίτης, Δεληγιάννης και Πλατανίτης, ήταν «μία κατηγορία μόνος του».

Πια, μιλάει, πλην του Καλακώνα, με τον Γιώργο Ψύχο, τον Δημήτρη Κραβαρίτη, ακόμα και τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, ο οποίος «μπορεί να είναι στο εξωτερικό, αλλά μιλάμε συχνά». Ο «Τεό» παίζει σε δέκα μέρες Final 4 Ευρωλίγκας, θέλει να γίνει ο πρώτος Έλληνας που το κατακτά με δύο διαφορετικές ομάδες και δύο φορές… γενικώς και η Τετάρτη θα είναι για εκείνον μία μέρα ξεχωριστή συναισθηματικά.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, απέχει παρασάγγας από το να επαναλάβει εκείνη την ευρωπαϊκή επιτυχία. «Μέχρι το 2009 το πίστευα, τώρα μου φαίνεται πολύ δύσκολο», εξομολογήθηκε ο Δεληγιάννης. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού θυμήθηκε ότι το 2009, στους προημιτελικούς με τη Μλάντοστ, η ομάδα του είχε νικήσει με τρία γκολ στο «Καπαγέρωφ», 8-5, αλλά στο Ζάγκρεμπ βγήκε όλη η πίεση. «Από τον Ερασιτέχνη περιμέναμε να πάρουμε το τρόπαιο ξανά», τόνισε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και όντως, τότε, η ομάδα ήταν για κούπα. «Είχαμε και τον Γιώργο Αφρουδάκη, τον Σχίζα, τον Κομάντινα και τον Βράνιες», έδωσε τη νότα ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, με τον Κραβαρίτη να προσθέτει: «Όταν τελείωσε ο πρώτος προημιτελικός, ακούγαμε από έξω ότι προκριθήκαμε και νεύαμε αρνητικά. Εκείνη η έδρα ήταν κόλαση. Είχαμε πολλή πίεση ως ομάδα. Πηγαίναμε γκολ γκολ, μέχρι που η Μλάντοστ έκανε ένα ξεπέταγμα στο τρίλεπτο, μας έφυγε με τρία γκολ και μετά μην την είδατε».

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Στα καθημερινά υπάρχει θέα, ακόμα και αν έχεις ένα μαγαζί και δεν παίζεις πια στον Ολυμπιακό ή δεν ασχολείσαι με το γουότερ πόλο. Πάντα υπήρχε στη ζωή και στις κινήσεις και ανέκαθεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να παρασυρθείς από το μεγαλειώδες και να το κάνεις θέσφατο. Πρέπει να ξέρεις ότι μία στιγμή απύθμενης χαράς και αισθήσεων που λειτουργούν στο κατακόρυφο, ενδεχομένως να μην επαναληφθεί.

Για αυτό και τιμώνται ορισμένες στιγμές. Όπως εκείνη το απόγευμα της 25ης Μαΐου για τη Βουδαπέστη, που ο Ολυμπιακός έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο Ανδρών.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε το πάρτι!

Ξεκίνησε το πάρτι!

Ο Θρύλος διέλυσε την Βουλιαγμένη με 13-4 και έκανε το 1-0 στην σειρά των τελικών της Α1 πόλο ανδρών.

Θέλουν δουλειά πολλή

Θέλουν δουλειά πολλή

Οι Έφηβοι του Ολυμπιακού έπαιξαν με τους αντίστοιχους της Βουλιαγμένης στο «Καπαγέρωφ» και το gavros.gr ήταν εκεί.

Αναμνήσεις από την κούπα

Αναμνήσεις από την κούπα

Οι Νικόλας Δεληγιάννης, Δημήτρης Κραβαρίτης και Σάκης Πλατανίτης θυμήθηκαν στιγμιότυπα από την κατάκτηση της Ευρωλίγκα από τον Ολυμπιακό.