Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πρώτος σε όλα ο Θρύλος

Πρώτος σε όλα ο Θρύλος
Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011 - 01:21

Το ταξίδι για να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το 14ο Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του ξεκινά από την Πέμπτη, όταν και οι «ερυθρόλευκοι» θα φύγουν στις 10:30 το πρωί με πτήση τσάρτερ και προορισμό την Κάλυμνο, μαζί με τις υπόλοιπες τρεις αποστολές (ΝΟ Χίου, . Η ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου έκανε και χθες το απόγευμα προπόνηση, οι παίκτες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και έτσι θα είναι άπαντες παρόντες στο ταξίδι για το νησί των Δωδεκανήσων, η επιστροφή από το οποίο ελπίζουν να συνοδευτεί με ακόμα ένα τρόπαιο στα μπαγκάζια.

Η σύγχρονη ιστορία του θεσμού- που ξεκίνησε το 1953, διακόπηκε το 1958 και… επαναλειτούργησε το 1984, με εξαίρεση το 1994, που δεν έγινε η διοργάνωση- είναι βαμμένη στα ερυθρόλευκα, τα χρώματα του Ολυμπιακού. Ο Θρύλος πήρε το πρώτο κύπελλό του το 1992 και έπειτα… ξέχασε να το επιστρέψει, αφού με την περυσινή νίκη τους επί του Πανιωνίου στη Σύρο (7-6 με γκολ του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου 8 δευτερόλεπτα) έφθασε τις 13 κατακτήσεις και προσπέρασε τον Εθνικό, που έμεινε στις 12 με τελευταία το 2005. Τότε, ήταν, άλλωστε, η τελευταία φορά που άλλη ομάδα πλην του Ολυμπιακού πήρε τον τίτλο.

Ομαδικά και ατομικά ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος στις κατηγορίες του θεσμού. Οι κατακτήσεις είναι μόνο το ένα κομμάτι, το γεγονός ότι από το 1999, που ξεκίνησε το Final 4, είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει λείψει ούτε μία χρονιά, είναι ένα μέρος αυτού του κομματιού.

Οι πολυνίκεις πολίστες στον θεσμό ανήκουν, προφανώς, όλοι στον Ολυμπιακό. Ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου έχει πανηγυρίσει 11 φορές το Κύπελλο με τους «ερυθρόλευκους», τις τέσσερις εξ αυτών μάλιστα (2001, 2002, 2006, 2010) μαζί με το βραβείο του MVP. Ο Γιώργος Ντόσκας ήταν εντυπωσιακός στην Καλαμάτα και ψηφίστηκε ως πολυτιμότερος παίκτης, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2008 και το 2009 με τον Μπόμπαν Νίκιτς. Όσον αφορά στους κορυφαίους τερματοφύλακες, έξι φορές το βραβείο κατέληξε σε γκολκίπερ του Ολυμπιακού, με τον Μάκη Βολτυράκη να είναι κορυφαίος τις δύο (2001, 2002), τον Νικόλα Δεληγιάννη να κερδίζει το 2003 και να κάνει το μόνο threepeat (δηλαδή τρεις συνεχόμενες επιτυχίες, το 2007, το 2008 και το 2009. Ο τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων» έχει οκτώ κατακτήσεις Κυπέλλων, άπασες με τον Ολυμπιακό, ενώ τόσες έχει και ο Τάσος Σχίζας, που όμως έχει οκτώ κούπες με την τωρινή ομάδα του και μία με τον Εθνικό, το 2000. Τόσα Κύπελλα έχουν και οι δύο πολίστες που είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας, ο Δημήτρης Κραβαρίτης και ο Σάκης Πλατανίτης.

Όσον αφορά στην κατηγορία των προπονητών, ο Βαγγέλης Πάτερος έχει 5 κατακτήσεις κυπέλλων σε ισάριθμα Final 4, προσπερνώντας πέρυσι τον επίσης προπονητή του Ολυμπιακού, Μίλε Νάκιτς, που έχει 4 στις 5. Ο Πάτερος είναι ο μόνος που πανηγυρίζει από το 2006 και έπειτα. Πρώτος σκόρερ σε τελικούς, από την έναρξη των Final 4, είναι ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, με 19, ενώ είναι ρέκορντμαν συμμετοχών, με 13. Εχει πετύχει 5 γκολ σε τελικό, όπως και οι Θέμης Χατζής, Δημήτρης Κραβαρίτης, Γιώργος Αφρουδάκης, Κυριάκος Γιαννόπουλος και Ανδρέας Γαρύφαλλος, ενώ το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μία διοργάνωση έχει ο Νίκος Βενετόπουλος, που με το ερυθρόλευκο σκουφάκι σημείωσε 32, το 1992, όσα και ο Χρήστος Μαντζουρίδης του Ηρακλή (1989, 1991).

Διαβάστε επίσης

«Η στιγμή της επιβράβευσης»

«Η στιγμή της επιβράβευσης»

Ο Γιάννης Φουντούλης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της κολυμβητικής ομοσπονδίας για το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος.