Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Νικήσαμε επειδή αυτό ξέρουμε»

«Νικήσαμε επειδή αυτό ξέρουμε»
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 - 01:23

Ο εγκέφαλος της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού, Χρήστος Αφρουδάκης, και ο προπονητής της, που την τελευταία εξαετία έχει χάσει μόνο έναν τίτλο (!), Βαγγέλης Πάτερος, παραχώρησαν συνέντευξη στον ''ΓΑΥΡΟ'' της Τρίτης και τον συντάκτη Λευτέρη Ελευθερίου.

Ο Χρήστος, που ήδη βρίσκεται υπό διεκδίκηση από σπουδαίες ομάδες του εξωτερικού (Μλάντοστ, Ποζίλιπο), τόνισε ότι θέλει εγγυήσεις για να μείνει την επόμενη χρονιά, ενώ ο Πάτερος μοιράστηκε το όνειρό του, που είναι να γίνει η ομάδα μία μικρή ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα.

''Ο Χρήστος Αφρουδάκης έχει καλή πρόταση από τη Μλάντοστ- για να πάει να βρει τον φίλο του, Βάνια Ουντόβιτσιτς- και ο Βαγγέλης Πάτερος, που έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και έξι κύπελλα γνωρίζει εδώ και καιρό το γαϊτανάκι που γίνεται με τον Κώστα Λούδη. Ο πρώτος ως εγκέφαλος της ομάδας και ο δεύτερος από τον πάγκο έπαιξαν τον ρόλο τους για να κατακτήσει ο Ολυμπιακός και αυτό το νταμπλ και στη διοίκηση έχει διαμηνυθεί ότι είναι μείζονος σημασίας να παραμείνουν. «Τον Βαγγέλη, τον Χρήστο και τα μάτια σας», λέει το μήνυμα. Θέλουν και οι δύο, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διαφανεί ότι το τμήμα πόλο μπορεί να βγει έξω από το ποτάμι, η ροή του οποίου παίρνει μαζί του την ομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς πήρε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα φέτος;
ΠΑΤΕΡΟΣ: Από ένα σημείο και μετά, ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα επειδή διαθέτει παίκτες που έχουν αθλητικό εγωισμό. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές, τα παιδιά επέστρεψαν για να πάρουν το πρωτάθλημα και το κύπελλο.
ΑΦΡΟΥΔΑΚΗΣ: Θα συμφωνήσω απλώς. Επαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει τους 13 καλύτερους παίκτες στην ελληνική αγορά, οι οποίοι έχουν μάθει να αγωνίζονται και να νικάνε. Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον ίδιο τον εαυτό μας να χάσουμε έναν τίτλο, από τη στιγμή που γνωρίζαμε ότι είμαστε καλύτεροι.

Ε: Η ευρωπαϊκή καταξίωση φάνηκε ότι απομακρύνεται από το ματς με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη. Ο Ολυμπιακός έφθασε να πηγαίνει στο Βελιγράδι για να παίξει κόντρα στην Παρτιζάν με 8 παίκτες και, τελικά, συμμετείχαν μόνο οι 7, αφού χτύπησες. Είναι η βραδιά στο Βελιγράδι το χαμηλότερο σημείο για αυτήν την ομάδα τη φετινή σεζόν;
Α: Η συγκεκριμένη εμφάνιση, όχι αγωνιστική, νομίζω ότι ήταν ίσως η χειρότερη στιγμή του Ολυμπιακού ως συλλόγου και ομάδας. Εκεί φάνηκε το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση την οποία βιώναμε. Από την άλλη, η Ευρώπη είναι τελείως διαφορετική υπόθεση. Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα έχει τους καλύτερους παίκτες, οπότε τις στερεί από τις υπόλοιπες ομάδες, άρα γίνεται δύο φορές πιο δυνατός. Στην Ευρώπη θέλει πολλή δουλειά, φοβερή συγκέντρωση. Θέλει το κάτι παραπάνω, που πολλές φορές το βρίσκεις μέσα στα παιχνίδια. Σου είπα και χθες (σ.σ. το Σάββατο), όμως, ότι αυτή η ομάδα έχει τον κορμό, πολύ γερές βάσεις και με μία δύο προσθήκες. Τώρα, αυτά που λέμε είναι λόγια του αέρα. Εδώ δεν ξέρουμε τι είδους ομάδα θα υπάρχει του χρόνου. Ομάδα θα υπάρχει, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα είναι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη όταν είμαστε δύο χρόνια απλήρωτοι. Είναι οξύμωρο.

Ε: Η ήττα στη Βαρκελώνη, φέτος ειδικά, κόουτς, πρέπει να ήρθε επειδή η ομάδα δεν έκανε καλή προετοιμασία. Αργησε να ξεκινήσει και δεν μπήκε ποτέ στη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής διάκρισης.
Π: Για μένα ήταν καλύτερο να μην κατέβουμε καθόλου στο νερό, παρά να μπούμε σε διαδικασία να προπονηθούμε και έπειτα να σταματήσουμε. Είχαμε την Ευρώπη, ένα δυνατό όπλο και θα μπορούσαμε να πιέσουμε τη διοίκηση για να πάρουμε κάτι. Όταν ξεκίνησε να στήνεται η ομάδα, ήταν ο Βλοντάκης πρώτος φουνταριστός, ο Κολόμβος σε μεταβατικό στάδιο και στο πλάνο υπήρχε και ο Χατζηθεοδώρου. Όταν λέμε Ευρώπη, για τον Ολυμπιακό, δεν είναι επιτυχία τόσο μεγάλη η παρουσία στους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας, όσο η πρόκριση στο Final 4. Ο Ολυμπιακός έχει καταξιωθεί ευρωπαϊκά, πλην της κατάκτησης της Ευρωλίγκας το 2002, του τελικού του Ντουμπρόβνικ, το 2001, και από το ματς με τη Γιουγκ εδώ, το 2008, όταν είδα τον τρόμο στα μάτια των παικτών μίας απίστευτα καλής ομάδας.

Ε: Είναι αυτό το καλύτερο ματς της καριέρας σου;
Α: Είναι ένα από τα καλύτερα.

Ε: Φέτος, στη συζήτηση που έληξε την αποχή, πριν το ματς με το Αργοστόλι, ήσουν υπέρ στο να συνεχίσετε να μην παίζετε. Εσύ γιατί έπεσες, τελικά, στο νερό;
Α: Θεωρώ εκδούλευση όταν σου υπόσχεται κάποιος κάτι που τελικά δεν το τηρεί, ενώ θα μπορούσα να έχω βρει μία άλλη λύση, που θα ένιωθα ότι με σέβονται ως αθλητή κι ας μην είχα πάρει τίτλους. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό μου και κατά συνέπεια προς τους συμπαίκτες μου, για αυτό ήθελα να σταματήσουμε. Είναι άδικο για εμάς και για τους κόπους μας. Παρ’ όλα αυτά επειδή κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός και επειδή, όταν είσαι σε μία ομάδα πάνω από όλα είναι εκείνη, θεώρησα σωστό και για μένα και για την προσωπική πρόοδό μου να συνεχίσω. Πάνω από όλα πρέπει, όμως, να βάζεις την ομάδα και τους συμπαίκτες σου.

Ε: Εχεις πρόταση από τη Μλάντοστ.
Α: Ναι, είναι επίσημη. Με πήραν δύο εβδομάδες πριν το Final 4 και επικοινώνησα ξανά μαζί τους μετά. Γνώμονάς μου είναι να μείνω σε μία ομάδα που θα έχει στόχους. Δεν μπορώ να πάω σε μία ομάδα που θα έχει χαμηλό πήχη. Πρέπει να εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες σου. Είχα μία επαφή και με ιταλική ομάδα, που είναι μέτριο όνομα. Για μένα η Μλάντοστ είναι ένα αγωνιστικό κίνητρο. Εχει Ευρωλίγκα, Αδριατική Λίγκα, κροάτικο πρωτάθλημα, που σκοτώνονται. Από αγωνιστικής πλευράς θα μου κάνει καλό. Όταν πήγα στην Ποζίλιπο άλλαξα τη φιλοσοφία του παιχνιδιού μου.

Ε: Για αυτό πασάρει τόσο πολύ που δεν σουτάρει πια.
Π: Πασάρει εξαιρετικά. Ως αθλητής έχει την κρίση. Προσπαθώ να αφήνω λίγο ελεύθερο τον Χρήστο στο νερό, να μη χάσουμε και το θέαμα.

Ε: Αν δεν ήσουν προπονητής του Ολυμπιακού και ζητούσε τη συμβουλή σου ο Χρήστος, τι θα του έλεγες;
Π: Πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο για την καριέρα του. Αλλά επειδή η επόμενη χρονιά είναι ολυμπιακή και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την εθνική ομάδα, δεν ξέρω κατά πόσο θα του κάνει καλό να φύγει για την Κροατία.

Ε: Όλα αυτά που λέμε σημαίνουν ότι θα φύγεις από τον Ολυμπιακό;
Α: Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλω να φύγω. Αλλά πρέπει να υπάρχουν νορμάλ συνθήκες. Δεν το δέχομαι από τον εαυτό μου να βιώσουμε ακόμα μία χρονιά όπως οι δύο προηγούμενες.

Ε: Κόουτς ακούγονται σενάρια για αντικαταστάτη σου, τον Κώστα Λούδη.
Α: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κρατήσει τον κορμό των παικτών και δεν έχει σημασία πώς θα λέγεται ο προπονητής. Η διοίκηση πρέπει να σώσει, με οποιοδήποτε κόστος, την ομάδα αγωνιστικά.

Ε: Τι ονειρεύεσαι για αυτήν την ομάδα;
Π: Ονειρεύομαι να μείνει το 70 με 80% του ρόστερ ίδιο τα επόμενα χρόνια και να μπορέσει ο Ολυμπιακός να στελεχώσει την ομάδα με δικά του παιδιά, τα οποία θα κάνουν την υπέρβαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται σπουδαία δουλειά στις Ακαδημίες. Έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και φαίνεται ότι θα είναι τα επόμενα χρόνια, τα σωματεία μπορούν να χτίζονται μόνο εκ των έσω. Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε εκείνους που τρέχουν τις Ακαδημίες, τον Κραβαρίτη, τον Βενετόπουλο, τον Καμάρη, τον κύριο Γούρα, που δίνει την ψυχή του έξω από την πισίνα για την ομάδα και σε όλο το τιμ, που πίστεψε όλο αυτό το εγχείρημα.

Ε: Διοργανώνουν και το πρώτο τουρνουά οι Ακαδημίες.
Α: Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Ε: Μετά τον τέταρτο τελικό δήλωσες ότι ήταν η χειρότερη στιγμή της χρονιάς όταν αναγκάστηκες να κοουτσάρεις παιδιά από τις Ακαδημίες, αλλά ασχολείσαι.
Α: Ασχολούμαι πάρα πολύ, είμαστε ένα τιμ και, κατά την άποψή μου, πρόκειται για το κορυφαίο προπονητικό ρόστερ που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι άλλη ομάδα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τέτοιας αξίας προπονητές. Είμαστε μία αγαπημένη παρέα, δεν έχει κάτι να φοβηθεί ο ένας από τον άλλο ή να ζηλέψει. Όπου μπορώ, βοηθάω. Τα πρώτα τρία χρόνια στάθηκα δίπλα στον Κραβαρίτη, αλλά μετά έπρεπε να μείνει ελεύθερος, για να μη σκεφτεί κανείς ότι προσπαθώ να καπελώσω τη δουλειά του.

Ε: Μπορεί να γίνει καλός προπονητής σε ανδρική ομάδα;
Α: Ναι, μπορεί. Για μένα, όμως, η βασικότερη δουλειά των σωματείων γίνεται στις μικρότερες ηλικίες. Ο άνθρωπος που άλλαξε τη θεωρία μου για το πόλο, ο Νίκολα Στάμενιτς, έλεγε ότι είναι καλύτερο σε ομάδα να υπάρχει ένας μέτριος προπονητής και να διαθέτει ό,τι καλύτερο μπορεί για τις ακαδημίες της. Μεγαλύτερή μου χαρά θα ήταν κάποιος από το υπάρχον ρόστερ να με διαδεχθεί στον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν έρθει αυτή η μέρα. Ετσι το βλέπω, δεν το κοιτάζω ανταγωνιστικά, ότι θα φάνε τη θέση του Πάτερου. Δεν θα ήταν μειωτικό για εμένα να βρεθώ στις Ακαδημίες και κάποιος από τους άλλους προπονητές να πάρει τη δουλειά στην ανδρική ομάδα.

Ε: Για πότε υπολογίζετε να γίνει αναντικατάστατο μέλος της ανδρικής ομάδας ένα παιδί των Ακαδημιών;
Π: Μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία ο Ολυμπιακός θα έχει παιδιά που θα παίζουν βασικό ρόλο στην ομάδα και δεν θα μετέχουν απλώς για να συμπληρώνουν τη 13αδα. Δεν θα είναι πρωταγωνιστές στην αρχή, όπως είναι τώρα ο Χρήστος ή ο Ντόσκας, αλλά θα ξέρουν που βρίσκονται. Σημαντικό είναι να ξέρουν τα παιδιά τι κάνει και πώς λειτουργεί η ανδρική ομάδα, ώστε να μη χάνουμε χρόνο για να τους μάθουμε. Την επόμενη δεκαετία, αν συνεχίσει αυτήν την τακτική, έχω την άποψη ότι θα είναι μία μικρή Μπαρτσελόνα. Και θα κάνει πρωταθλητισμό.

ΟΙ... ΑΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο Χρήστος Αφρουδάκης αναγκάστηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις πιο ανάλαφρες, που έχουν να κάνουν με τον συμπαίκτη του από τον Ολυμπιακό που θα διάλεγε σε ορισμένες περιστάσεις.

Ε: Με ποιον συμπαίκτη σου θα μοιραζόσουν ένα μπουκάλι κρασί;
Α: Με τον Μυλωνάκη.

Ε: Με ποιον θα πήγαινες μαζί στο αγαπημένο εστιατόριό σου;
Α: Με τον Θεοδωρόπουλο.

Ε: Με ποιον θα μπορούσες να περπατήσεις μαζί στο δάσος τη νύχτα;
Α: Με τον Φλώρο. Επειδή είναι άγριο παιδί.

Ε: Με ποιον θα πήγαινες στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών;
Α: Με τον Σχίζα. Φαντάζομαι φάτσες τώρα.

Ε: Αν ήσουν πρωταγωνιστής σε μία ταινία, ποιος θα ήθελες να συμπρωταγωνιστεί;
Α: Ο Κομάντινα.

Ε: Με ποιον θα πήγαινες παρέα στο Λας Βέγκας;
Α: Με τον Γιάννη τον Φουντούλη.

Ε: Με ποιον θα μιλούσες για τη ζωή, για την αλλαγή του κόσμου, για φιλοσοφία γενικώς;
Α: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος (γέλια). Με τον Αργύρη τον Θεοδωρόπουλο.

Ε: Με ποιον θα έπαιζες σε συγκρότημα μαζί;
Α: Με τον Ντόσκα. Φαντάζομαι το κεφάλι του, όταν παίζει την κιθάρα.

Ε: Με ποιον δεν θα ταξίδευες ποτέ μαζί με το τρένο;
Α: Με τον Νικήτα τον Κόχειλα, γιατί είναι πειραχτήρι.

Ε: Ποιος θα ήθελες να βγάλει λόγο στο γάμο σου;
Α: Καλή ερώτηση. Ο Μυλωνάκης.

Ε: Με ποιο συμπαίκτη σου θα πήγαινες παρέα σε ένα ποδοσφαιρικό ματς.
Α: Για να δούμε τον Ολυμπιακό, θα πήγαινα με τον Φλώρο. Υπάρχουν πολλοί που θα έβλεπα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μαζί. Ο Αργύρης (σ.σ. Θεοδωρόπουλος), ας πούμε.

Ε: Σε ποιον θα έκανες συνέντευξη αν ήσουν δημοσιογράφος;
Α: Στον Δεληγιάννη.

Ε: Με ποιον συμπαίκτη σου θα πήγαινες για ψάρεμα;
Α: Με τον Δελακά. Εντάξει, εγγύηση.

Ε: Με ποιον θα βγαίνατε για γυναίκες;
Α: Με όλους (γέλια). Με τον Κολόμβο, τι λέω ρε. Τι λέω ο βλάκας. Με τον Κολόμβο, εννοείται.

Ε: Ποιος θα ήθελες να είναι το γραφείο Τύπου σου;
Α: Ο Αργύρης (σ.σ. Θεοδωρόπουλος) πάλι, γιατί είναι λακωνικός''.

Διαβάστε επίσης

Nίκη για τους Έφηβους

Nίκη για τους Έφηβους

Με 9-8 νίκησε η ομάδα πόλο Εφήβων του Ολυμπιακού την αντίστοιχη του Πανιωνίου, στο πρώτο ματς για το τουρνουά «Πειραιάς 2011» που γίνεται στα Βοτσαλάκια.

«Χ» με Φάληρο, νίκη με Χίο

«Χ» με Φάληρο, νίκη με Χίο

Η ομάδα πόλο Εφήβων του Ολυμπιακού ήρθε ισόπαλη, 9-9, με το Παλαιό Φάληρο, οι Μίνι Παίδες νίκησαν με 15-4 τη Χίο.

«Είστε μάγκες»

«Είστε μάγκες»

Ο Νικόλας Δεληγιάννης πήρε τον λόγο τη στιγμή της απονομής του τροπαίου του πρωταθλητή στους παίκτες του Ολυμπιακού.