Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όταν έσπασε η κατάρα

Όταν έσπασε η κατάρα
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 - 01:52

Ο Θοδωρής Βλάχος, που είναι φαβορί να διαδεχθεί τον Βαγγέλη Πάτερο- με τον οποίο η συζήτηση για τον διακανονισμό των χρεών θα είναι το έσχατο ζήτημα για τη διοίκηση του Ολυμπιακού- έχει ιστορία με την ομάδα. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνος. Αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύει ότι η ομάδα του 1992, που κατέκτησε το νταμπλ και πανηγύρισε με το τρόπαιο του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, από το 1971. Φουνταριστός, τότε, ήταν ο Νίκος Βενετόπουλος, προπονητής της Ακαδημίας πόλο του Ολυμπιακού, παίκτες οι Δημήτρης Κραβαρίτης και Θοδωρής Βλάχος. Οι δυο τους είναι πιθανό να αποτελούν το τεχνικό δίδυμο τον επόμενο χρόνο για τους «ερυθρόλευκους», με προπονητή τον πρώτο. Αν όχι, τότε οι Κραβαρίτης και Βενετόπουλος αναμένεται να είναι οι προπονητές του Ολυμπιακού. Με πρώτο… κανένα.

Εκείνη η ομάδα αποδεικνύεται σπουδαία, 20 περιόδους και 19 χρόνια μετά. Στο εικοστό έτος, τέσσερις από τους παίκτες της αναμένεται να είναι προπονητές σε κάποιες από τις ομάδες πόλο του Ολυμπιακού. Δεν είναι μόνο οι τρεις, ο Βλάχος, ο Κραβαρίτης και ο Βενετόπουλος, αλλά, φυσικά, ο Χάρης Παυλίδης. Τον Οκτώβριο του 2000, όταν ο σπουδαίος Κροάτης Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς αντικατέστησε τον μεγάλο Δάσκαλο, Νίκολα Στάμενιτς, στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ο Παυλίδης πήγε στη Γλυφάδα, για να παίξει λίγα χρόνια ακόμα πόλο. Ο Θοδωρής Βλάχος προσελήφθη ως βοηθός προπονητής του Κροάτη, τεχνικού της Ισπανίας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στη Βαρκελώνη και έζησε με το δικό του πρίσμα τη σπουδαιότερη διετία ελληνικής ομάδας από τα… μικράτα του γουότερ πόλο στην Ελλάδα. Ακούγοντας ευλαβικά και ο ίδιος τις οδηγίες του Ματουτίνοβιτς, του Ζόλταν Κάσας, μαζί με τους παίκτες. Τότε ο Κραβαρίτης ήταν ακόμα παίκτης, μέλος ισότιμο με τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ομάδας που κατέκτησαν την Ευρώπη. Από το 2005 και την πρωτογενή σκέψη του Άκη Λογοθέτη για να αναγεννηθεί η Ακαδημία πόλο του Ολυμπιακού και να αποκτήσει μία δυναμική, ο νυν υπεύθυνος ήταν άγουρος και άπλαστος, αλλά τώρα, δικαιωματικά, του ανήκει το συμπέρασμα ότι τα έχει καταφέρει περίφημα.

Ο Θοδωρής Βλάχος είχε βάλει στο πετσί του όλες αυτές τις στιγμές με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν χρειαζόταν να τις ζήσει για να υποστηρίζει την ομάδα. Από τον Βόλο, κιόλας, από μικρό παιδί, τα φρονήματά του ήταν ερυθρόλευκα και αυτό δεν άλλαξε ούτε και όταν πήγε στον Παναθηναϊκό. Πλέον, βρίσκεται ante portas του Λιμανιού, ώστε να γίνει προπονητής της ανδρικής ομάδας. Ξέρει τα κατατόπια, κατά τη διάρκεια του 1ου τουρνουά υδατοσφαίρισης Εφήβων τα έλεγε με το χαμόγελο τεντωμένο με τον έφορο του τμήματος κολύμβησης- και πρώην έφορο του τμήματος πόλο- Γιώργο Παπαδόπουλο. Ο πρώην τεχνικός του Παλαιού Φαλήρου έχει μιλήσει δις με τον Μιχάλη Κουντούρη και, αν και δεν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση, πρέπει να θεωρείται πολύ δύσκολο να μην τα βρουν οι δύο πλευρές, ωστόσο σε περίπτωση που γίνει η «στραβή» υπάρχει το εναλλακτικό πλάνο. Όπως και να έχει, στην εποχή που φαίνεται ότι έρχεται μετά τον απολύτως επιτυχημένο και σημαντικό προπονητή Βαγγέλη Πάτερο, η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού θα βασιστεί στους παίκτες που πήραν το νταμπλ το 1992: της ομάδας που έσπασε την κατάρα.

Διαβάστε επίσης

Μένει Ολυμπιακό

Μένει Ολυμπιακό

Ο Χριστόδουλος Κολόμβος τα είπε με τον Μιχάλη Κουντούρη και επί της ουσίας συμφώνησαν για να συνεχίσει ο πρώτος την καριέρα του στον Ολυμπιακό.