Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και τώρα η Ίφκε

Και τώρα η Ίφκε
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 - 21:54

Τα μπαράζ για τα προημιτελικά του τουρνουά πόλο εξελίχθηκαν σε τέσσερις κούρσες που από την αρχή ως το τέλος είχαν ένα φαβορί, ένα αουτσάιντερ που εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν. Ακόμα και στο Αυστραλία- Ουγγαρία, που έληξε με 10-9, το σκορ λέει οτιδήποτε άλλο από την αλήθεια: οι Μαγυάρες μείωσαν το σκορ με δύο γκολ στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, με το τελευταίο να σημειώνεται με 12 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Οι Ρωσίδες έκαναν πλάκα με την Κούβα, 26-4, οι Κινέζες εξάρθρωσαν την Ισπανία και την κονιορτοποίησαν, νικώντας τη με 15-6, ενώ η Ολλανδία νίκησε με 14-6 τη Νέα Ζηλανδία. Στον προημιτελικό της Δευτέρας, η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ, που πέτυχε 3 γκολ σε 5 προσπάθειες- πάντα είναι οικονομική στο παιχνίδι της η Ολλανδή- και η Γιασμίν Σμιτ, που πρόσθεσε ένα θα βρεθούν στον δρόμο της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών, 32 λεπτά για μία θέση στην τετράδα του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Σανγκάης.

Γνώριμες φάτσες, λοιπόν. Η Φαν Μπέλκουμ, την περυσινή σεζόν, έγινε πολύ καλή φίλη με τις τέσσερις διεθνείς του Ολυμπιακού, δηλαδή τη Σταυρούλα Αντωνάκου, την Άλκηστη Αβραμίδου, τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη και την Ηλέκτρα Ψούνη. Μαζί έφθασαν μία ανάσα από τον τελικό του Champions Cup, σε ένα ματς, κόντρα στην Οριζόντε Κατάνια, που η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν έπαιξε καλά. Ούτως ή άλλως, η Ίφκε είναι από τις αθλήτριες που δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Η εθνική Ολλανδίας του Μάουρο Μαουτζέρι έχει ζήσει, την προηγούμενη τριετία, δύο όμορφες στιγμές. Το περυσινό χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ και το χρυσό, φυσικά η κορωνίδα των επιτυχιών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Τύχη αγαθή προίκισε τις «τουλίπες» για να ανθίσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Πεκίνο και η Φαν Μπέλκουμ ένιωσε ευλογημένη που στα 22 της φόρεσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και μπήκε στη σφαίρα του μύθου, καταφέρνοντας το σπουδαιότερο κατόρθωμα που μπορεί να πετύχει μία εθνική ομάδα.

Κόντρα στην Ελλάδα βεβαίως, η ίδια και οι συμπαίκτριές της δεν έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Η Ολλανδία ταιριάζει στην εθνική ομάδα και σε τέσσερις αγώνες σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτό έχει αποδειχθεί, αφού η γαλανόλευκη έχει τρεις νίκες και μία ήττα. Μάλιστα, η ίδια η Φαν Μπέλκουμ ήταν μέλος σε δύο «στραπάτσα» των «οράνιε» από την Εθνική: το 2005 στο Μόντρεαλ, που έχασαν με 7-4 και το 2007 στη Μελβούρνη, που έχασαν πολύ εύκολα, με 14-7. Η Εθνική είχε χάσει με 8-2 στο Περθ, το 1998, ενώ είχε νικήσει στη Φουκουόκα, το 2001, με 5-2.

Ούτως ή άλλως, ωστόσο, δεν ετίθετο δίλημμα για τον Γιώργο Μορφέση και τις παίκτριές του, όσον αφορά στην πρώτη θέση του ομίλου. Ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήθελε να αποφύγει η ομάδα του τις ΗΠΑ στον προημιτελικό, αλλά εξ ορισμού η νίκη επί της Ρωσίας ήταν ψυχολογίας. Το «πρόβλημα» είναι ότι ο Μάουρο Μαουτζέρι υπολήπτεται, όπως έλεγαν και οι νοικάρηδες στις παλιές ελληνικές ταινίας, την Εθνική, άλλωστε πέρυσι έδειξε τον θαυμασμό του για την Αλεξάνδρα Ασημάκη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε ιταλική ιστοσελίδα, αποκαλώντας την «φουνταριστή με δύο καρδιές». Για τον Ιταλό τεχνικό το κορίτσι με το νούμερο 7 στο σκουφάκι είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά αν αφήσει χώρο στην περιφέρεια, αναμένεται να το πληρώσει πανάκριβα. Οι Ελληνίδες περιφερειακοί, σε περιπτώσεις που η μπάλα καίει, ενδύονται τον μανδύα των φονιάδων και σουτάρουν με ακρίβεια. Αν κλείσει τη Σταυρούλα, θα το βάλει η Ρουμπέση. Αν όχι η Αντιγόνη, τότε η Γερόλυμου. Κλείνοντας την Αγγελική, αφήνεις μόνη τη Μανωλιουδάκη, ενώ δεν θα ήθελες να σουτάρει η Τσουκαλά ή η Αβραμίδου και στην επίθεση με παίκτρια παραπάνω πρέπει να φοβάσαι όταν η μπάλα πάει στο δεξί εξτρέμ, δηλαδή τη Λιόση. Η Ψούνη ξέρει πότε η τερματοφύλακας είναι επιρρεπής στη λόμπα, ενώ ικανή και σε αυτό το κομμάτι- πλην της τρομερής διάθεσής της για δουλειά μέσα στο νερό- είναι και η Άντι Μελιδώνη. Και αν βγει η Ασημάκη και αλλάξει η άμυνα, τότε και η Λαρά μπορεί να φθείρει και να σκοράρει.

Τη Δευτέρα, στις 11.40, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εθνική ομάδα είναι προετοιμασμένη για μία μάχη. Και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε φορά που να έχει προετοιμαστεί και να μην έχει νικήσει ή, έστω, να μην έχει βγάλει την ψυχή στον αντίπαλό της πριν παραδοθεί.

Διαβάστε επίσης

Του μεταλλίου η ώρα...

Του μεταλλίου η ώρα...

Η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών είναι έτοιμη να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Θρύλος για LEN Trophy

Θρύλος για LEN Trophy

Την Παρασκευή αναμένεται να επικυρωθεί η συμμετοχή της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Τους χόρεψαν... καζαντζόκ

Τους χόρεψαν... καζαντζόκ

Η εθνική ομάδα κατάφερε να νικήσει με 6-5 τη Ρωσία και να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό της, μαζί και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.