Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πολίτικη κουζίνα

Πολίτικη κουζίνα
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 - 01:57

Ο Μανώλης Μυλωνάκης αποφάσισε ότι δεν είχε μέλλον στον Ολυμπιακό και στις 19 Αυγούστου του 2011 υπέγραψε στον ΝΟ Βουλιαγμένης. Ακριβώς τη μέρα που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της εθνικής Εφήβων στο Παγκόσμιου Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, το 1981. Ο Μυλωνάκης, γεννημένος το 1983, είχε κοπεί από τον τότε προπονητή της ομάδας, Τάσο Δούμπα, λίγες μέρες πριν το Παγκόσμιο.

Η πιο γνωστή εθνική εφηβική ομάδα στην Ελλάδα ήταν εκείνη του μπάσκετ, που το 1995 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Ήταν όλα ονειρώδη εκείνες τις μέρες του Ιούλη στην Αθήνα: το νεότευκτο ΟΑΚΑ, που είχε ήδη φιλοξενήσει το τελευταίο Ευρωμπάσκετ τον Ιούνιο, οι πιτσιρικάδες με το τρομερό ταλέντο, που τόσο τους είχε ανάγκη το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το «έξω οι Γιούγκοι», που φώναξαν οι Έφηβοι του Γιώργου Προεστού μετά τον θρίαμβο με την Αυστραλία, η παρέλαση σε όλα τα παιχνίδια με τη διαφορά των 18 πόντων του τελικού να είναι η μικρότερη, η νίκη επί των Αμερικανών, με τους φερέλπιδες Στεφόν Μπάρμπερι και Βινς Κάρτερ με 98-76, η διασκέδαση και το φαγητό στα… Goodys, αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, οι μεταγραφές των Δημήτρη Παπανικολάου- που αφιέρωσε στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, οι οποίοι τον πείραζαν ότι δεν έχει σουτ, τα 4 στα 5 τρίποντα που σημείωσε στον προημιτελικό με τη Γαλλία- στον Ολυμπιακό, των Νίκου Χατζή και Μιχάλη Κακιούζη στην ΑΕΚ, ο χρόνος συμμετοχής που είχαν ήδη ο Ευθύμης Ρεντζιάς στον ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Καράγκουτης στον Πανιώνιο. Όλα ήταν ειδυλλιακά και ιδανικά, αλλά η ζωή αποδείχθηκε σκληρή για τους μετέπειτα ακριβοθώρητους σταρ. Παιδιά στην αρχή τους, με συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, που έφτιαξαν τη ζωή τους και δεν κατάλαβαν ποτέ τι είναι αθλητισμός. Στεκάμενοι στο φως, νόμιζαν ότι συνέχιζε να υπάρχει ακόμα και όταν επικράτησε σκοτάδι.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Όταν η εθνική Εφήβων νίκησε με 8-7 την Κροατία στην Κωνσταντινούπολη, στις 19 Αυγούστου του 2001, πήρε αυτό που άξιζε η «γενιά της Δουνκέρκης»: ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιβεβαίωσε, δε, τον σπουδαίο Ράτκο Ρούντιτς, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα», την 1η Ιουλίου του 2001, είχε ομολογήσει ότι έμεινε έκθαμβος με το ταλέντο των Ελλήνων παικτών από την προηγούμενη χρονιά, όταν είχαν φθάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού στο Ντουμπρόβνικ και είχαν χάσει από τη Γιουγκοσλαβία. Ο Ρούντιτς δεν έμεινε στο ταλέντο, αλλά εστίασε στο επόμενο βήμα, που θα έκανε πιο θελκτικό το ελληνικό πόλο. Η παρέα του θαυματουργού Χρήστου Αφρουδάκη, ο οποίος τα έκανε όλα τόσο νωρίς, που δεν ξέρει πια τι άλλο του απομένει, στα 27 του, έκανε το επόμενο βήμα, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο.

Ο Χρηστάκης ήταν το μεγάλο τάλαντο- και MVP της διοργάνωσης- μίας φουρνιάς που πάντως δεν αποδείχθηκε τόσο ευλογημένη όσο εκείνη της Δουνκέρκης, με Χατζηθεοδώρου, Γιώργο Αφρουδάκη, Βλοντάκη, Δεληγιάννη, Θωμάκο, Μάζη, Σχίζα και Καραμπέτσο να ξεχωρίζουν. Η ομάδα του Δούμπα είχε τα δικά της αστέρια, κυρίως τον θαυματουργό 17χρονο που έλαμπε με τη μοναδικότητα του παιχνιδιού του, τον μπόμπερ Γιώργο Ντόσκα, επίσης του 1984 σε μία ομάδα το μέτρημα της οποίας ξεκινούσε από το 1981, αλλά και τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο. Οι τρεις τους ήταν πρώην παίκτες του Ολυμπιακού και οι «ερυθρόλευκοι» της διετίας 2008-10 ήταν γεμάτη από θαυματουργούς Έφηβους: έξι από την ομάδα που πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 1995, διότι η Ουγγαρία ήταν άπαικτη, στη Δουνκέρκη και τέσσερις από εκείνους που έκαναν τα πρώτα γυρίσματα της Πολίτικης Κουζίνας. Ο τέταρτος ήταν ο Νικήτας Κόχειλας.

Σε εκείνη την ομάδα ήταν και άλλοι παίκτες, που ήσυχα έκαναν την καριέρα τους στην Α1, ενώ κάποιοι έγιναν και διεθνείς στη… μεγάλη Εθνική: ο Δημήτρης Μιτελούδης, ο Νίκος Ντούλος, ο Στέλιος Πρωτονοτάριος, ο Στέλιος Σπαντιδέας (τερματοφύλακας της Γλυφάδας στην Α2), ο Γιάννης Κόχειλας, ο Αρτίν Ελμισιάν, οι Χανιώτες Βασίλης Βαμβουνάκης και Βαγγέλης Βλαζάκης. Είχαν κοπεί, πλην του Μυλωνάκη, ο Σιμάκος, που τότε έπαιζε στον Ολυμπιακό, και ο Ευάγγελος Δουδέσης, που μάλλον θα συνεχίσει την καριέρα του στο Αργοστόλι.

Τούτη η δεκαετία που συμπληρώθηκε, δεν υπήρξε χωρίς αντίκρισμα. Το πρωτάθλημα της Α1 πόλο Ανδρών υπήρξε ανταγωνιστικό, ο Ολυμπιακός είχε φθάσει στον τελικό της Ευρωλίγκα στο Ντουμπρόβνικ και την επόμενη χρονιά θα κατάφερνε να πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τα βήματα που έγιναν έπειτα δεν ήταν ακριβώς αυτά στα οποία αναφερόταν ο Ρούντιτς, αλλά έγιναν και αυτό καταδεικνύει την πρόοδο. Πλέον, το ελληνικό πόλο είναι φανερό ότι έχει ταλέντα και παγκόσμιους πρωταθλητές σε επίπεδο Γυναικών.

Στον Βόλο και στην Τεργέστη θα αναβιώσουν εκείνες οι λαμπρές στιγμές της ομάδας του Δούμπα, που κατόπιν έγινε ομοσπονδιακός προπονητής και δεν κατάφερε να προσδώσει στη γαλανόλευκη την ηρεμία που της έλειπε, στη μετά Καμπάνια εποχή. Οι Νέοι Άνδρες του Περικλή Δαμάσκου θα μεταβούν τη Δευτέρα στον Βόλο, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (27 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου), και μετά τα ασημένια στο Ευρωπαϊκό της Στουτγάρδης το 2010 και το Παγκόσμιο του Σίμπενικ, το 2009, ενώ οι Νεανίδες του Κώστα Πετράκη ξεκινούν αργότερα τις υποχρεώσεις τους στην αντίστοιχη διοργάνωση της Τεργέστης (11-18 Σεπτεμβρίου 2011), ενώ από την Κυριακή δίνεται το έναυσμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαδρίτης (21-28 Αυγούστου).

Συναίσθημα, τέσσερα γράμματα, το πρώτο «χ». Χαρά. Το πόλο ζούσε από πάντα χωρίς να χρειάζεται μάσκες οξυγόνου, αναπνευστήρες, ίσως το… γλυκονικό οξύ από μόνο του να κάνει τη δουλειά. Όσο το παιχνίδι είναι, εκτός από ομαδική, και προσωπική υπόθεση, δεν θα το αγγίζει η υστερία, ο πανικός, οι απεργίες και τα πούρα έξω από την πισίνα, η ασέβεια για το παιχνίδι εκ των έσω. Τα μετάλλια στις εφηβικές ομάδες συνιστούν, εκτός από ιστορία για λαϊκή κατανάλωση, θερινές φαντασιώσεις για τα παιδιά της υδατοσφαίρισης, ίσως το όχημά τους ότι ο πραγματικός κόσμος που μπορεί να ζήσουν δεν είναι τόσο πραγματικός όσο φαίνεται. Ίσως ότι βρίσκονται απέναντι σε ένα ολοκαίνουριο λυχνάρι. Και μέχρι να το πιάσουν, θα έχουν την εύφορη αγωνία για το αν από αυτό, τελικά, είναι που θα βγει το τζίνι, για να πραγματοποιήσει τις χλωριούχες ευχές τους. Το έκαναν στην Κωνσταντινούπολη, το 2001, μόνο που το τζίνι, επειδή μιλούσαν όλοι οι άλλοι εκτός από τους παίκτες και τους προπονητές- και μάλιστα μαζί- βαρέθηκε και έφυγε.

Διαβάστε επίσης

Πρώτη στον Γέρακα

Πρώτη στον Γέρακα

Τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, θα γίνει η πρώτη προπόνηση της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού στο ανοικτό κολυμβητήριο του Γέρακα.

Διέσυρε τις Σουηδέζες

Διέσυρε τις Σουηδέζες

Με 35-1 (!) νίκησε η εθνική ομάδα πόλο Νεανίδων την αντίστοιχη της Σουηδίας, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαδρίτης.

Σήματα κινδύνου

Σήματα κινδύνου

Η καταβολή ενός ποσοστού από τα συμφωνημένα, μετά τον διακανονισμό των χρεών, στις πολίστριες του Ολυμπιακού, έχει ξαναβάλει το τμήμα στην αβεβαιότητα.