Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι σφαλιάρες και το Μάντσεστερ

Οι σφαλιάρες και το Μάντσεστερ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 - 18:52

Την ώρα που η εθνική Νέων Ανδρών ήταν αγχωμένη κόντρα στην Αυστραλία στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο του Βόλου- σε ένα ματς που, τηρουμένων των αναλογιών, θύμισε την ήττα από τη Γερμανία στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σφίξιμο τις κινήσεις των παικτών- και της παραχώρησε ισοπαλία με 6-6, στη Μαδρίτη στηνόταν ελληνικό πάρτι. Ως γνωστόν, οι καλύτερες ελληνικές γιορτές γίνονται στο εξωτερικό.

Η ομάδα του Περικλή Δαμάσκου, βέβαια, δεν θα κοιτάξει πίσω. Θα τη βρει την άκρη, άλλωστε οι παίκτες της έχουν την ποιότητα να αντεπεξέλθουν. Το κολυμβητήριο του Βόλου ήταν γεμάτο και ο Στέφανος Γαλανόπουλος ήταν σχετικά καλός, ενώ έπαιξε και ο Γιώργος Δερβίσης. Για την εθνική Νέων Ανδρών, υπάρχει χρόνος. Για την εθνική Νεανίδων, υπάρχει δρόμος. Στη Μαδρίτη οι κοπέλες του Κώστα Πετράκη έκοψαν ταρίφα και η Ρωσία παραδόθηκε άνευ όρων στην εθνική ομάδα.

Манжета είναι η σφαλιάρα στα ρώσικα. Από την αρχή έως το τέλος του ημιτελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων στη Μαδρίτη, αυτή η λέξη σιγομουρμουριζόταν από τις Ρωσίδες. Ελληνικά χέρια έπεφταν πάνω στα κεφάλια τους, το τελικό 12-7 αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η «γαλανόλευκη» έφθασε με στυλ και άνεση στον τελικό. Την Κυριακή απλώς θα εκτελωνίσει στην Ελλάδα ένα ραβασάκι που θα γράφει μόνο μία λέξη. «Χρυσάφι». Η Ουγγαρία, που νίκησε με 7-6 την οικοδέσποινα Ισπανία, ασφαλώς δεν μπορεί να ματσάρει την ομάδα του Κώστα Πετράκη και του Στέφανου Λέανδρου. Ο πραγματικός τελικός της διοργάνωσης ήταν ο προημιτελικός: όταν η Μαργαρίτα Πλευρίτου σκόραρε με 1’29’’ να απομένουν για τη λήξη της παράτασης, φάνηκε ότι διευθετήθηκε η υπόθεση του νικητή του τουρνουά. Οι πιτσιρίκες πολίστριες του Πετράκη νίκησαν με τη Στεφανία Χαραλαμπίδου να βάζει μόλις ένα γκολ και τη Μαργαρίτα Πλευρίτου δύο και με χαμηλό ποσοστό στις επιθέσεις στην παίκτρια παραπάνω, μόλις 3 στις 8. Το γυναικείο πόλο στην Ελλάδα κάνει θραύση το φετινό καλοκαίρι και είναι έτοιμο να πανηγυρίσει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο. Αρκετές παίκτριες αυτής της ομάδας δεν θα προλάβουν να ξεκουραστούν έστω και λίγο, άσε που υπάρχει για μερικές εξ αυτών η πιθανότητα να κάνουν αγιασμό στην Τεργέστη, που θα έχουν πάει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών (11-18 Σεπτεμβρίου).

Η Ελλάδα- τηρουμένων των δικών της αναλογιών, που είναι πιο μικρές... γενικώς από ό,τι τις έχουν κάνει οι αθλητές και οι αθλήτριές της να φαίνονται και αυτό την καθιστά ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο στον παγκόσμιο αθλητισμό- κυνηγάει το ακατόρθωτο, δηλαδή τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, σε Γυναίκες, Νεανίδες και Νέες Γυναίκες. Προέχει, βεβαίως, ο τελικός στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, που για τον τρίτο άνθρωπο είναι δεδομένο το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να παίξεις για να νικήσεις. Αυτή η ομάδα έρχεται την κατάλληλη στιγμή: αν κατακτήσει το χρυσό την Κυριακή, θα έχουν περάσει ακριβώς 30 μέρες από τότε που η μεγάλη εθνική ομάδα έπιανε την κορυφή του κόσμου στη Σανγκάη. Η πίεση προς την πολιτεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και έτσι πρέπει: να δημιουργηθούν υπαρξιακά και να χρειαστεί να απαντηθούν απορίες που η λάθος λέξη τους θα θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκείνον που θα την πει.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Πριν από αυτό το μετάλλιο, η εθνική Νεανίδων είχε άλλη μία παρόμοια επιτυχία: η δεκαετία που πέρασε ήταν στείρα για τη διοργάνωση, αλλά πριν δέκα χρόνια, το 2001, η εθνική Νεανίδων, τότε, νίκησε την Τσεχία στο Μάντσεστερ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Από εκείνη την ομάδα ξεχωρίζουν πια, τρεις παίκτριες: η αρχηγός του Ολυμπιακού, Μαρία Μπαλωμενάκη, η μυθική φιγούρα, πλέον, για το πόλο Γυναικών, Αντιγόνη Ρουμπέση και η Βάσω Μαυρέλου, η οποία τόνισε, πάντως, ότι «η ίδια ομάδα είχε έρθει πρώτη και στο Λουλέ, το επόμενο χρόνο, σε Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών.

Η πρώτη κλήση, που απάντησε την απορία της για τον λόγο που θα ήταν σημαντικό ένα δικό της ενθύμιο από το Μάντσεστερ, συνοδεύτηκε από έναν συνειδητοποιημένο ενθουσιασμό στη δεύτερη. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτό που μου είπες», τόνισε η Χιώτισσα, λίγη ώρα πριν μπει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Και θυμήθηκε, κατόπιν παροτρύνσεως, κάποια τρυφερά ενσταντανέ από την πόλη που εδρεύει ένας από τους σπουδαιότερους συλλόγους στον κόσμο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Τη στιγμή που σφύριξε η κόρνα της λήξης, τα τελευταία δευτερόλεπτα που είχαμε βγει νικήτριες και είχαμε πετύχει την πρώτη μας νίκη θυμάμαι ξεκάθαρα», ισχυρίστηκε η Μαυρέλου, που έχει το DVD του παιχνιδιού. «Μου το είχε δώσει ένας δημοσιογράφος, αλλά έχω να το δω χρόνια», αποκάλυψε. Η Βάσω θυμήθηκε και μία συμπαίκτριά της, «τη Βάσια την Κλιμάκη, η οποία έπαιξε για έναν χρόνο και έπειτα σταμάτησε».

Η Μαυρέλου βλέπει σε αυτήν την επιτυχία ένα νόημα για το παιχνίδι όχι δυσνόητο ή πρωτότυπο, πάντως εξίσου σημαντικό με την κεντρική σκηνή του: «Υπάρχει μέλλον στο ελληνικό πόλο και, προφανώς, υπάρχει πολύ ταλέντο. Τα τελευταία χρόνια οι μικρές κατηγορίες δεν είχαν φέρει επιτυχίες στην Ελλάδα, αυτές οι παίκτριες, όμως, δουλεύονται πολύ σωστά στα σωματεία τους». Του χρόνου, ο Τρίτων Αμαρουσίου θα βρίσκεται στην Α1 και τα κατάφερε με έξι παίκτριες της εθνικής Νεανίδων στη σύνθεσή του. Αυτό πρέπει να είναι η επιτομή του σωστού.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 5-2, 2-2, 2-2
ΕΛΛΑΔΑ: Ζάντου 5, Φλώρου 3, Πλευρίτου 2, Αλκηστις Μπενέκου 1, Στεφανία Χαραλαμπίδου 1.
ΡΩΣΙΑ: Καρίμοβα 2, Κολμάκοβα 2, Σιμάνοβιτς 2 και Περφιλίοβα 1.

ΥΓ. Ο δαίμων του... νοογραφείου χτύπησε για τα καλά. Φυσικά, μέλος εκείνης της εθνικής ομάδας ήταν και η σπουδαία τερματοφύλακας που ακούει στο όνομα Ανθή Μυλωνάκη. Η οποία, τρία χρόνια μετά, παρέα με την Αντιγόνη Ρουμπέση, κατέκτησε το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. Συγγνώμη για την αμέλεια.

Διαβάστε επίσης

Μέσα σε 30 μέρες

Μέσα σε 30 μέρες

Στην Πλάθα Θιβέλες στήθηκε ελληνική σημαία, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων της Μαδρίτης, από την Ελλάδα.