Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Οικογένειά μου ο Θρύλος»

«Οικογένειά μου ο Θρύλος»
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 - 03:13

«Έμεινα επειδή οι κοπέλες είναι οικογένειά μου και επειδή ο Ολυμπιακός είναι ο Ολυμπιακός», είναι μία χαρακτηριστική κουβέντα της Άλκηστης Αβραμίδου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΓΑΥΡΟ» της Δευτέρας, 12 Σεπτεμβρίου, και τον συντάκτη του, Λευτέρη Ελευθερίου. Η αριστερή εξτρέμ των «ερυθρόλευκων» και παγκόσμια πρωταθλήτρια με την εθνική ομάδα στη Σανγκάη μίλησε για την ερχόμενη σεζόν, σε ό,τι αφορά την ομάδα της, και για τις… λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν στον ελληνικό αθλητισμό.

«Η Αλκηστη Αβραμίδου είναι μία από τις τέσσερις πολίστριες του Ολυμπιακού- Σταυρούλα Αντωνάκου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη και Ηλέκτρα Ψούνη οι υπόλοιπες- που σήμερα το πρωί (στις 9) θα κάνουν την πρώτη τους με το ερυθρόλευκο σκουφάκι. Η αριστερή εξτρέμ με την έφεση στο σκοράρισμα θα ξεκινήσει την πέμπτη σεζόν της με την ομάδα που ανέδειξε το αναμφισβήτητο ταλέντο της και δικαιούται, προς το παρόν, να είναι ασφαλής. Από τις 10 Μαΐου για εκείνη ξεκίνησαν οι νύχτες γεμάτες θάματα: πρωταθλήτρια Ελλάδος σε ένα υπέροχο σκηνικό στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», παγκόσμια πρωταθλήτρια στις 29 Ιούλη στη Σανγκάη, με την εθνική ομάδα και με ενθύμιο το λαγουδάκι, που της αρέσει πολύ και θα της θυμίζει πάντα την πιο μαγική μέρα στην καριέρα της. Έπειτα βραβεύσεις από πολιτικά πρόσωπα, καλεσμένη στην αίθουσα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και ενδιαμέσως ανανέωση της συνεργασίας της με τον Ολυμπιακό και καλοκαιρινές διακοπές, στην Κεφαλονιά, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Οι οποίες τελείωσαν.

Το κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη με το περιέργως έντονο ταμπεραμέντο και την αγάπη στα σκυλιά είχε διευθετήσει την παραμονή του στον Ολυμπιακό, παρά την περυσινή χρονιά η οποία κάποιες φορές έμοιαζε ανυπόφορη, και ετοιμάζεται για άλλα, που ελπίζει να είναι τα ίδια. Δηλαδή να την έχει βρει το τέλος της σεζόν να κρατάει πάλι το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδος στα χέρια της και ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, αυτό που, όπως λέει πέντε μήνες μετά τον χαμένο ημιτελικό του Champions Cup με την Οριζόντε Κατάνια στο Σαμπαντέλ, στέρησαν από τον Ολυμπιακό οι διαιτητές. Και έβαλαν την ίδια να φοράει μαύρα γυαλιά για να καλύψει τα πρησμένα από το κλάμα μάτια της, στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» την Κυριακή του Πάσχα. Πήρε την εκδίκησή της, όμως, ακόμα και από εκεί, όταν μπήκε παρέα με τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη το πρωί της 31ης Ιούλη και είδε ανθρώπους να αλαλάζουν για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρυσι έλεγες ότι όπου δεν είσαι καλά, φεύγεις. Για να παραμείνεις για πέμπτη σεζόν στον Ολυμπιακό, μάλλον είσαι καλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να πω και την αλήθεια, πέρασα μία πάρα πολύ δύσκολη σεζόν, ψυχολογικά και σωματικά και οικονομικά. Ηταν μάλλον η πιο δύσκολη χρονιά που έχω περάσει ποτέ. Είχα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο δεξί χέρι, που δεν με άφησε να αποδώσω όπως θα ήθελα και έλειψα και σε κάποια παιχνίδια, ήμουν περίπου οκτώ μήνες απλήρωτη και όλο αυτό με επηρέασε πάρα πολύ ψυχολογικά. Δεν ήταν η καλύτερη χρονιά μου, δεν την ευχαριστήθηκα όσο ήθελα, πήραμε όμως το πρωτάθλημα και κάλυψε κάποια πράγματα αυτό. Γενικά, περάσαμε όλες οι κοπέλες πάρα πολύ δύσκολα, γιατί τα ποσά είναι πάρα πολύ μικρά. Αλλά ζύγισα τα υπέρ και τα κατά. Ενα συν που με κρατάει είναι οι κοπέλες, που είναι σαν οικογένεια για μένα, ο προπονητής και ο Ολυμπιακός, επειδή είναι ο Ολυμπιακός. Μαζί με τη νέα διοίκηση, που την είδα πιο αφοσιωμένη, που αναγνωρίζει και ασχολείται. Αναγνωρίστηκαν. Δεν σου κρύβω ότι κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι μπορεί να πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Όχι στην Ελλάδα. Τα υπέρ, όμως, ήταν περισσότερα.

Ε: Παρ’ ότι τραυματισμένη στο χέρι, μπήκες στον ημιτελικό με την Κατάνια και έκανες μία σπουδαία εμφάνιση.

Α: Η αλήθεια είναι ότι πριν από αυτό το παιχνίδι είχα μείνει σχεδόν ένα μήνα χωρίς να πιάσω μπάλα. Είχαμε πει με τον Λευτέρη τον Παυλίδη- τον ευχαριστώ, το έχω πει χίλιες φορές, αλλά χωρίς αυτόν μπορεί και να μην ήμουν στην Εθνική και να μην έπαιζα στους τελικούς του πρωταθλήματος- να μην πιάσω μπάλα, να κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης και θεραπεία και θα πάω στο Σαμπαντέλ πλήρως προετοιμασμένη. Με έφτιαξε και ψυχολογικά, μου είπε να μην το σκέφτομαι στο παιχνίδι τον τραυματισμό. Ετσι μπήκα μέσα για να τα δώσω όλα, όπως σε κάθε παιχνίδι, είτε μου βγαίνει ή όχι. Όπως και όλες οι κοπέλες.

Ε: Αυτό το παιχνίδι είναι το στίγμα της χρονιάς;

Α: Με στενοχωρεί όταν κάποιος αστάθμητος παράγοντας, όπως είναι οι διαιτητές, σε αδικεί τόσο πολύ και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δηλαδή, πηγαίνοντας στην παράταση, το παιχνίδι ήταν ξεκάθαρα δικό μας. Εδωσε δύο πέναλτι που δεν υπάρχουν και δύο αποβολές υπέρ τους και μας πήραν το ματς. Φάνηκε στον τελικό αυτό, που η Κατάνια έχασε πολύ εύκολα.

Ε: Αν παίζατε πέντε φορές με την Κατάνια τώρα;

Α: Με την περυσινή ομάδα και με διαιτησία 50-50, θα νικούσαμε σε όλες.

Ε: Αυτά φαίνονται και στο βίντεο του αγώνα.

Α: Οποιος θέλει, μπορεί να το δει. Μιλήσαμε με τους Ισπανούς, με τις πολίστριες της Βουλιαγμένης και μας έλεγαν ότι πραγματικά ήταν πάρα πολύ άδικο. Εχει τελειώσει το θέμα τώρα, αλλά δεν το είδες μόνο εσύ, που το έζησες, το είδαν και άλλοι που είναι ήρεμοι.

Ε: Μετά από το Champions Cup, υπάρχει ένα επεισόδιο. Παραιτείται για δύο μέρες ο Χάρης (σ.σ. Παυλίδης), η Βουλιαγμένη περιμένει να αποδείξει ότι είναι καλύτερη και φαίνεται ότι στους τελικούς είστε χαμένες από χέρι.

Α: Οι κοπέλες όλες είμαστε ήρωες. Μαζί με τον Χάρη. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω κάπως αλλιώς. Μπήκαμε στον πρώτο τελικό, παρ’ όλη την ανακατωσούρα, και είπαμε μεταξύ μας, «πάμε για να τους νικήσουμε». Θεωρώ ότι ο πρώτος τελικός ήταν ο πιο σημαντικός και για αυτό πήραμε το πρωτάθλημα. Παίζαμε η μία για την άλλη και αυτό φαινόταν. Παίξαμε εκπληκτική άμυνα. Χωρίς να θέλω να μειώσω τις άλλες κοπέλες, εκείνη την περίοδο ήμαστε καλύτερες.

Ε: Φέτος θα υπάρξουν αλλαγές. Δεν θα έχετε τη Φαν Μπέλκουμ.

Α: Σίγουρα, η Ίφκε είναι μία από τις κορυφαίες στον κόσμο, τη σέβομαι απολύτως ως αθλήτρια και ως άνθρωπο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό. Έχουμε πάρα πολύ καλές αθλήτριες και θα καλύψουμε όσο μπορούμε το κενό. Χρειαζόμαστε, όμως, μία ξένη φουνταριστή, η οποία θα μας βοηθήσει.

Ε: Εσυ έχεις αποθεραπευθεί από τον τραυματισμό σου;

Α: Ναι, κατά 95% είμαι έτοιμη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ

Το χρυσό στο Παγκόσμιο της Σανγκάης. Η επιστροφή και οι βραβεύσεις. Η συζήτηση στην αίθουσα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και το πολιτισμικό σοκ των βουλευτών, όταν ενημερώθηκαν για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Η Αλκηστη Αβραμίδου ελπίζει ότι η εγκατάσταση της εθνικής πόλο Γυναικών στον θρόνο της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, θα επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά της πολιτείας προς τον ελληνικό αθλητισμό.

Ε: Πριν από ένα χρόνο, που μιλούσαμε στο τηλέφωνο, μου έλεγες ότι το βιογραφικό σου δεν είναι τόσο πλούσιο. Φέτος μάλλον δεν μπορείς να το ισχυριστείς αυτό.

Α: Ναι, νομίζω ότι έχει γίνει λίγο πιο πλούσιο. Το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το κάνει αυτό.

Ε: Εχουν περάσει 44 μέρες από τη συγκλονιστική επιτυχία σας στη Σανγκάη.

Α: Νιώθω σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Βασικά, πρακτικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εκτός από το ηθικό κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό για τις αθλήτριες, ουσιαστικά δεν έχει γίνει κάτι από την πολιτεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοπέλες.

Ε: Τι προσμένεις; Η συνάντηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τις προάλλες (σ.σ. στις 7 Σεπτεμβρίου) ήταν πολύ πιο σημαντική από ό,τι φαινόταν πως θα είναι.

Α: Συζητήθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα, όλοι οι πολιτικοί που βρίσκονταν εκεί μέσα, όλων των κομμάτων, είχαν την ίδια άποψη. Ότι πρέπει να μπει ένα πλάνο και να μην είναι όλες οι αθλήτριες το ίδιο. Μιλήσαμε για νόμιμα πράγματα, τα οποία δικαιούμαστε. Να έχουμε μία αποκατάσταση όταν τελειώσουμε τον αθλητισμό, μία βοήθεια σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και αφού εκπροσωπούμε τη χώρα μας να έχουμε μία ασφάλιση.

Ε: Από αυτά που είπατε, δεν γνώριζαν τα περισσότερα.

Α: Όχι. Ακουσαν κάποια πράγματα που δεν τα περίμεναν. Ότι η Γερόλυμου πήρε άδεια άνευ αποδοχών για να παίξει στο Παγκόσμιο, ότι μία άλλη κοπέλα τελείωνε τη δουλειά της και έπειτα πήγαινε στην προπόνηση, ότι εμείς είμαστε ανασφάλιστες και ότι έχουν αργήσει έξι χρόνια οι διορισμοί μας. Δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα.

Ε: Οπότε αν δεν ξέρεις, πώς θα κάνεις;

Α: Ελπίζω ότι τώρα που ενημερώθηκαν θα μας βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Καταλαβαίνουμε ότι περνά μία κρίση το κράτος, αλλά χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Όχι μόνο η γυναικεία ομάδα, αλλά και οι Νέοι Άνδρες και οι Νεανίδες μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Ε: Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήσουν στις μικρές εθνικές ομάδες. Αυτό στη Μαδρίτη ήταν επιτυχία.

Α: Εμείς ήμαστε «ασημένιες» σε Ευρωπαϊκό και τέταρτες στο Παγκόσμιο. Τότε δεν είχε προβληθεί τόσο πολύ και αν οι Νεανίδες είχαν πάρει τότε το χρυσό, να είχε περάσει στο απυρόβλητο. Χαίρομαι γιατί είμαι μέλος της εθνικής ομάδας Γυναικών, που έκανε ένα μεγάλο βήμα για να προβάλλονται όλες οι επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον. Είναι πολύ ταλαντούχα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι άδικο να μην τους ανταμείβεις με ένα άνευ στα ΤΕΦΑΑ και με ένα ποσοστό 50%- εμείς τότε είχαμε το 100%- για να προχωρήσουν παραπέρα. Αυτά τα παιδιά φθάνουν σε ένα τέλμα και λένε «ή τον αθλητισμό ή το σχολείο μου».

Ε: Πόσες θα βγουν από αυτήν την ομάδα;

Α: Δεν είμαι εγώ αυτή που θα το κρίνω. Πάντως, η εθνική Γυναικών έχει αύριο.

Ε: Ένα αύριο που θα σε βρει στις επάλξεις. Θα φύγουν οι παλιές, όσο περνούν τα χρόνια, θα μείνουν οι νεότερες και κάποια στιγμή θα ηγηθείς αυτής της προσπάθειας. Σε πέντε χρόνια, έστω, αρκεί να συνεχίσεις.

Α: Αυτό θα εξαρτηθεί και από την πολιτεία. Οι μεγαλύτερες είναι καταξιωμένες και σίγουρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να πάρουν ριζικές αποφάσεις. Εξαρτάται πόσος χώρος θα υπάρχει και αν γίνεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές, ώστε να μπουν τα μικρότερα παιδιά.

Ε: Για να επανέλθουμε στην εθνική Γυναικών. Παίζατε τελικό Ολυμπιακός- Βουλιαγμένη για το πρωτάθλημα και τη μεθεπόμενη μέρα ταξιδεύατε στη Βαρκελώνη, για να παίξετε προκριματικό World League. Πώς διαχειριστήκατε το γεγονός ότι έπρεπε να αλλάξετε ρόλους και να βρείτε επικοινωνία, για να καταλήξετε παγκόσμιες πρωταθλήτριες;

Α: Είμαστε μία ομάδα που γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά. Έχουμε χημεία μεταξύ μας και νομίζω ότι αυτό φαίνεται πλέον. Μπορεί να το δει ο καθένας. Είμαστε χωρισμένες σε δύο σωματεία, μεγάλα, με ιστορία, που πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Τη μία μέρα σφαζόμασταν στους τελικούς και την επόμενη έπρεπε να είμαστε μία ομάδα ενωμένη και μονιασμένη. Αυτό δεν έγινε κατευθείαν, άμα δεις τα αποτελέσματα. Χάσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία, μας έκανε καλό αυτό, για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να είμαστε προετοιμασμένες την κρίσιμη στιγμή. Αυτό έγινε.

Ε: Δεν είναι άδικο να μην πηγαίνει μπάι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Α: Είναι πάρα πολύ άδικο. Θα παίξουμε σε ένα προολυμπιακό τουρνουά που δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, με δυνατούς αγώνες και πολύ καλές ομάδες, οι οκτώ στις 10 πρωταγωνιστούν. Αλλά αφού τα πράγματα δεν γίνεται να αλλάξουν, θα πορευθούμε έτσι. Και θα πάμε να κλείσουμε θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το προολυμπιακό τουρνουά.».

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα στο Καρπενήσι

Πρεμιέρα στο Καρπενήσι

Προετοιμασία έξι ημερών θα κάνει στην πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού.

Τρεις στην πρεμιέρα

Τρεις στην πρεμιέρα

Η προετοιμασία της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού ξεκίνησε τη Δευτέρα με τις Μαρία Τσουρή, Βάσω Μαυρέλου και Νίκη Κουγιουμτζή.