Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και φέτος πάλι πρώτοι

Και φέτος πάλι πρώτοι
Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 - 21:01

Οι Τάσος Σχίζας, Νικόλας Δεληγιάννης, Δημήτρης Μάζης και Φώτης Μπλάνης υποδέχθηκαν παρέα με τον «ΓΑΥΡΟ» της Τετάρτης, 5 Ιανουαρίου και τον συντάκτη του, Λευτέρη Ελευθερίου, το 2012. Οι τέσσερις πολίστες του Ολυμπιακού φωτογραφήθηκαν στο μαγαζί «Πασπαρτού» στο Κολωνάκι και, εκτός από τις ευχές για το έτος που έχει ήδη μπει, ελπίζουν ότι και το τέλος του θα τους βρει στην κορυφή του ελληνικού πόλο.

«“Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα στους τρεις σωματοφύλακες”, είπε στο πλαίσιο της φωτογράφισης στο «Πασπαρτού» του Κολωνακίου ο Φώτης Μπλάνης. Πράγματι, ο 30χρονος περιφερειακός μπορούσε να ισχυριστεί ότι παίρνει λίγη από τη λάμψη της ιστορίας του ελληνικού πόλο. Διότι οι Νικόλας Δεληγιάννης, Τάσος Σχίζας και Δημήτρης Μάζης είναι από τα ευλογημένα παιδιά των σύγχρονων καιρών του. Τρία από τα μέλη της περίφημης γενιάς της Δουνκέρκης, της εθνικής Εφήβων που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995, που μαζί ή αντίπαλοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα και έφεραν το παιχνίδι στα όρια του επαγγελματισμού. Πολύ φιλόδοξο, για να το αντέξει το οικοσύστημά του.

Ούτως ή άλλως, για τους τέσσερις πολίστες του Ολυμπιακού αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ό,τι γράφει η ιστορία καλό είναι, το παρόν, όμως, είναι ακόμα καλύτερο. Διότι είναι πιο δύσκολο, και για τους 35άρηδες των νταμπλούχων Ελλάδος, που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αντέχουν να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Η φετινή πρόκληση είναι η μεγαλύτερη στην καριέρα τους, διότι είναι εκείνη που έρχεται.

Πλην του Μάζη, που για τον Ολυμπιακό συνιστούσε αντίπαλο δέος ανέκαθεν (με το σκουφάκι της Βουλιαγμένης, του Εθνικού και του Πανιωνίου), οι υπόλοιποι τρεις «ερυθρόλευκοι» έζησαν το 2011 με τις δυσκολίες του, αλλά και με ένα νταμπλ. Η αλλαγή στο status quo της διοίκησης του Ερασιτέχνη δεν τους πτόησε, τουναντίον συμφώνησαν όλοι μαζί την ίδια μέρα και με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν και τις ευθύνες τους, σε μία ομάδα η οποία είχε υλική απώλεια, αλλά όχι ψυχική οδύνη. Και για αυτό αναδύθηκε από τον βυθό τον οποίο της… πρόσαπταν ότι βρίσκεται και πλέον μπορεί να κάνει λόγο για κατάκτηση τίτλων, που είναι ένα μιράκολο, μια και εξαρχής

Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ

Ο Μπλάνης, βεβαίως, δεν εκκίνησε… χθες την καριέρα του στο πόλο, άλλωστε, όπως και ο Μάζης, ήταν πολίστας του Εθνικού που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2006, το μόνο που δεν πήρε ο Ολυμπιακός από το 1999 και έπειτα. Ως εκ τούτου, η σιγουριά του ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν την κούπα- αλλά και η δημοσιοποίησή της- συγκρίνεται, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, με εκείνο το «I guarantee» που είχε πει στους φίλους των Λέικερς στο Λος Άντζελες ο προπονητής, τότε, της ομάδας, Πατ Ράιλι, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1987.

Για τον Ολυμπιακό οι πιθανότητες είναι καλές, το ίδιο και τα συστατικά: προσηλωμένοι παίκτες, καλός προπονητής, που γνωρίζει τι του γίνεται και σε ποιον πάγκο κάθεται (άλλωστε το κτίσιμο του «ερυθρόλευκου» ουρανοξύστη ο Θοδωρής Βλάχος το είχε ζήσει εκ των έσω) και εμπειρία, το μυστικό της νίκης έχει στρογγυλοκαθίσει εδώ και πολλά χρόνια στο Λιμάνι, εν τούτοις είναι απορίας άξιον αν θα μπορέσει η ομάδα να φθάσει ως το τέλος του δρόμου. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η πείνα για τη νίκη: όχι των νεαρών πολιστών της ομάδας, αλλά των παλιοσειρών της. Καίγονται για να πάρουν αυτό το πρωτάθλημα, το κίνητρο είναι σχεδόν απτό, αν και οι τόνοι είναι χαμηλοί, τόσο που η χαρά του δημοσιογράφου (δηλαδή οι τυμπανοκρουσίες) δεν εμφανίζεται σε αυτήν εδώ την παρέα. Ευτυχώς που υπάρχει και η αισιοδοξία του Πειραιώτη περιφερειακού, για να δημιουργήσει το θέμα που τα δάκτυλα γυρεύουν.

ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟ ΠΟΛΟ

Στη φωτογράφιση οι πολίστες του Ολυμπιακού κατέφθασαν μετά από προπόνηση, που τις προηγούμενες μέρες ήταν, κυρίως, γυμναστική και κολύμπι. Πάντως, αυτό δεν τους εμπόδισε να συζητούν για το πόλο, το οποίο μοιάζει για τους ίδιους ευεργετικό: μία λεκτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, απλησίαστοι κοινοί κώδικες συζήτησης. Ασφαλώς δεν είναι μονομανείς οι τέσσερις πολίστες, άλλωστε έχουν τους ανθρώπους τους, για να περάσουν μαζί τις γιορτές, αλλά το να καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα τους δημιουργεί έναν αλλούτερο ενθουσιασμό.

Ο Σχίζας περιέγραφε στον Μάζη τη συγκλονιστική φάση του τελικού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Σαγκάης, που βρήκε την Ιταλία πρωταθλήτρια και τη Σερβία «ασημένια», όταν ο Ουντόβιτσιτς ντρίμπλαρε πάνω στην κίνηση τον Τζιορτζέτι, ο Τεμπέστι απέκρουσε στο τετ α τετ και ο Πρεσιούτι τον γρονθοκόπησε από πίσω. Ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης και οι «ατζούρι» πήραν το παιχνίδι στην παράταση. «Ήθελε να νικήσει μόνος του ο Ουντόβιτσιτς, αλλά δεν του βγήκε», συμπέρανε ο Δεληγιάννης, που προφανώς είναι φανατικός υποστηρικτής του πόλο γενικώς, δεν το βλέπει ως δουλειά και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. «Ημουν τυχερός, επειδή ο Στάμενιτς ασχολήθηκε προσωπικά μαζί μου».

Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός της Γλυφάδας (από το 1994 έως το 1997) και του Ολυμπιακού (από το 1998 έως το 2000) είναι το σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις δύο αυτές ομάδες, αλλά και για την ελληνική υδατοσφαίριση. «Όταν ήμουν στην Γλυφάδα, ο Ποπόφ έβγαλε τον παίκτη στο δεύτερο δοκάρι, στις επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, λίγο πιο έξω, για να μπορεί να εκτελεί. Τότε ήταν που ο Στάμενιτς είπε ‘’I am a better coach to you, than to them”. Όταν, βέβαια, πήγε στον Ολυμπιακό, τότε ήξεραν όλοι ποιος είναι. Για αυτό και η ομάδα απογειώθηκε», μοιράστηκε λίγη από τη θρυλική ύφανση του «Στρατηγού» ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού- από το 2001- που δεν ήταν τόσο τυχερός ώστε να τον έχει προπονητή φορώντας το ερυθρόλευκο σκουφάκι, πάντως ήταν αρκετά ώστε να πάει στην ομάδα του, χωρίς εκείνον και να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό: δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 25 Μαΐου από εκείνο το 9-7 επί της Χόνβεντ στη Βουδαπέστη, που έκανε τον Μάκη Βολτυράκη, αρχηγό της ομάδας, να σηκώσει πρώτο το… δίπατο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός, από τον Φλεβάρη, έχει τρεις προκλήσεις ανοικτές: την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν, αφού στον αθλητισμό, μία μορφή τέχνης σχετική και συγκεκριμένη, υπάρχει αυτό το αβέβαιο, που τον κάνει τόσο εχωριστό, ακόμα και στη συναισθηματική άποψη: το σίγουρο είναι ότι επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, το λάδι που θα βγάλει στους αντίπαλούς του ο Ολυμπιακός θα φθάνει για να θρέψει μία ολόκληρη πόλη, μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2015…».

Διαβάστε επίσης

Η Χρυσή το παλεύει

Η Χρυσή το παλεύει

Η Διαμαντοπούλου δείχνει ότι θέλει να τσεκάρει το εισιτήριό της για το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν.

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Έχασε από τη Ρωσία με 16-12 στην Τρίπολη, αλλά δεν πρόκειται να βγει από τον δρόμο που διαβαίνει η Εθνική πόλο Γυναικών.

Διάλεξε Κώτσια για Τρίπολη!

Διάλεξε Κώτσια για Τρίπολη!

Έξι πολίστριες του Ολυμπιακού θα ακολουθήσουν την εθνική ομάδα πόλο Γυναικών στην προετοιμασία της στην Τρίπολη.

Ξεκίνησαν κολύμπι

Ξεκίνησαν κολύμπι

Επέστρεψαν στο χλώριο οι πολίστριες του Ολυμπιακού, «εγκαινιάζοντας» το 2012 στο «Πέτρος Καπαγέρωφ».