Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Μόνο ο Ολυμπιακός»

«Μόνο ο Ολυμπιακός»
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012 - 23:23

Για την ακαδημία πόλο του Ολυμπιακού και τα 20 χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα της «αυτοκρατορίας» παραχώρησαν συνέντευξη στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής και τον συντάκτη του, Λευτέρη Ελευθερίου, οι Δημήτρης Κραβαρίτης, Νίκος Βενετόπουλος και Σάκης Πλατανίτης.

«Δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα επτά χρόνια από τότε που ο Ολυμπιακός άνοιξε την ακαδημία πόλο, μία υπόθεση ούτως ή άλλως δύσκολη για αυτήν την ομάδα, και με την οποία άρχισε να προσελκύει παιδάκια στον μαγικό κόσμο ενός παιχνιδιού σκληρού και σύνθετου. Τότε, ο Ακης Λογοθέτης πρότεινε για υπεύθυνο στο πόστο των προπονητών, αλλά και στο να επιληφθεί των θεμάτων της ακαδημίας, ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας, δηλαδή τον Δημήτρη Κραβαρίτη. Σχεδόν επτά χρόνια μετά, η βελτίωση είναι πασιφανής. Το 2010 η ομάδα των Νέων Ανδρών έφθασε στον τελικό του πρωταθλήματος, χάνοντας στην παράταση από τον ΝΟ Βουλιαγμένης, ενώ την περυσινή περίοδο όλες οι ομάδες των αγοριών έφθασαν στην τελική φάση των πρωταθλημάτων τους. Στην αρχή αυτής της χρονιάς μπήκε στο προπονητικό τιμ ο Νίκος Βενετόπουλος, ενώ φέτος άνοιξε η πύλη και για τον Σάκη Πλατανίτη.

Οι τρεις τους δεν είναι απλώς συνεργάτες και φίλοι, αλλά και μέλη της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 21 χρόνια, το 1992. Η καταπληκτική συγκυρία φέρνει πέντε από τους έξι προπονητές που υπάρχουν στον οργανισμό «Ολυμπιακός πόλο» να είναι μέλη εκείνου του συγκροτήματος των… προπυλαίων της αυτοκρατορίας, μια και στην ομάδα πόλο Ανδρών είναι τεχνικός ο Θοδωρής Βλάχος, ενώ σε εκείνη των Γυναικών ο Χάρης Παυλίδης. Μόνο ο υπεύθυνος στις ομάδες των κοριτσιών, Γιάννης Μπενόπουλος, γλίτωσε από τον κανόνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε έγινε η «αναγέννηση» της ακαδημίας πόλο του Ολυμπιακού;
ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ: Από το 2005 που φτιάχτηκαν, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην έβδομη περίοδο, έκτη προς έβδομη.

Ε: Όταν άρχισες να αναλαμβάνεις είχες κάποιο σχέδιο στο μυαλό σου; Σε ποιο σημείο θα ήθελες τότε να βρίσκεται η ακαδημία το 2012;
Κ: Είχαμε πει ότι σε βάθος δεκαετίας, μετά από μία δεκαετία, θέλουμε να έχουμε τρία τέσσερα παιδιά στην ανδρική ομάδα. Μάξιμουμ πέντε. Ηδη έχουμε ένα.

Ε: Στην πρώτη ομάδα;
Κ: Ναι. Τι εννοώ. Είναι και ο Δερβίσης, αλλά ήρθε πέρυσι μεταγραφή από τη Βουλιαγμένη. Βέβαια ήρθε σε τόσο μικρή ηλικία, που πιστεύω ότι τα πιο πολλά εφόδια τώρα για να παίξει και να φθάσει σε ένα επίπεδο, θα τα πάρει από εμάς. Ηδη δουλεύει από πέρυσι με την πρώτη ομάδα, τόσο με τον κύριο Πάτερο, όσο και, φέτος, με τον κύριο Βλάχο. Εχει πάρα πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά του. Δεν είναι καθαρά ένα παιδί που ήρθε στον Ολυμπιακό. Παιδί δικό μας, εντελώς δικό μας, που δεν ήξερε κολύμπι, ήταν ο Γαλανόπουλος.

Ε: Ο οποίος κλήθηκε και έπαιξε φέτος στην εθνική ομάδα.
Κ: Ναι.

Ε: Αυτό είναι μία επιτυχία για την ακαδημία.
Κ: Δεν είναι μόνο της ακαδημίας, είναι και του αθλητή. Είναι και του προπονητή, είναι και προσωπική. Τα παιδιά δουλεύω, έχουν δομήσει τη δική τους αντίληψη, είναι το ταλέντο που έχουν. Αλλιώς, έχουμε 110 παιδιά και θα λέγαμε ότι έχουμε 110 αθλητές από την πρώτη ομάδα.

Ε: Από τα υπόλοιπα παιδιά;
Κ: Εχουν δοκιμαστεί πιο πολλά παιδιά από τον Θοδωρή Βλάχο. Υπάρχουν πολλά παιδιά στην ακαδημία.

Ε: Ονόματα;
Κ: Δεν λέω ονόματα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που παίζουν πάρα πολύ καλά.

Ε: Γιατί δεν λες;
Κ: Δεν θέλω να παρεξηγηθεί κάποιος γονιός. Να πω, δηλαδή, κάποιους, να ξεχάσω κάποιους άλλους και μετά να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με τους γονείς των παιδιών.

Ε: Αυτό είναι και λίγο αναγκαίο κακό.
Κ: Όχι μόνο στον Ολυμπιακό, σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει να παραπονιούνται οι γονείς. Για αυτό θα θέλαμε να έχουμε δικό μας κολυμβητήριο, όλα ξεκινάνε από αυτό. Αν είχαμε, θα κλείναμε την πόρτα και θα τους αφήναμε απ’ έξω, όπως γίνεται στην Παρτιζάν, που τα παιδιά έχουν μόνο τους προπονητές. Στα Βοτσαλάκια δεν μπορείς να το πεις.
ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να κλείσεις την πόρτα είναι σαν είναι κρεμασμένοι στις πολεμίστρες.
Κ: Ναι, αλλά μένουν απ’ έξω. Σε μία προπόνηση των μικρών της Παρτιζάν, ένας πιτσιρικάς μιλούσε και ο προπονητής του τού έριξε μία σφαλιάρα και τον έδιωξε. Την επόμενη μέρα στην προπόνηση, είχε μείνει το αποτύπωμα πέντε δακτύλων στο σβέρκο του. Κανένας πατέρας δεν εμφανίστηκε για να διαμαρτυρηθεί, ίσα ίσα που είμαι σίγουρος ότι κατσάδιασε τον πιτσιρικά, επειδή μιλούσε. Εδώ θα είχε γίνει χαμός, θα μιλούσαν για προπονητή αντιπαιδαγωγό.

Ε: Το 2010 φθάσατε κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου με την ομάδα Νέων Ανδρών. Το 2011 κάνατε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα, μια και βγάλατε και τις τέσσερις μικρές ομάδες στην τελική φάση των πρωταθλημάτων τους. Φέτος;
Κ: Φέτος είναι πολύ δύσκολα, γιατί έχει ξεκινήσει ο Εθνικός και την ώρα που είχαμε στα Βοτσαλάκια, 21:30-23:00, τη χάσαμε. Οπότε πάμε στο Κερατσίνι για προπονήσεις. Τρέχουμε δεξιά και αριστερά για να βρούμε. Δεν έχουμε το δικό μας γυμναστήριο, που είναι απαραίτητο, διότι τα παιδιά πρέπει να γυμναστούν. Μας παραχωρεί ένα χώρο το Κωπηλατικό τμήμα του Ολυμπιακού, δηλαδή ο κύριος Βουγίδης. Είναι και ένα γυμναστήριο στο Κερατσίνι, που δεν μας το έδιναν, αλλά τώρα θα μας το δώσουν. Το χρειαζόμαστε, διότι τα παιδιά που έχουν ξεχωρίσει, έχουν μπει σε μία άλλη φάση δουλειάς. Ευχαριστούμε τον δήμο Πειραιά και τον δήμο Κερατσινίου για τις παραχωρήσεις, πληρώνουμε για αυτό όμως, δεν μας κάνει κάποιος χάρη. Γράφτηκαν 30 παιδάκια, του 2001 και του 2002, δηλαδή της ομάδας των μίνι παίδων του Πλατανίτη. Αλλά τι να το κάνεις όταν έχει 2 διαδρομές κάθε μέρα; Τι να πρωτοκάνεις;
Β: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Οι αντίπαλοί μας, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, ο Πανιώνιος, έχουν το δικό τους κολυμβητήριο, τις δικές τους εγκαταστάσεις.
Κ: Ο Πανιώνιος έχει το γυμναστήριο μέσα στο κολυμβητήριο.
ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ: Δεν μπορούν τα πιτσιρίκια να κάνουν προπόνηση με δύο διαδρομές.
Κ: Να σου κάτι; Υπέρβαση είναι οι τελικές φάσεις την περυσινή σεζόν. Υπέρβαση είναι το προπέρσινο, με τον τελικό. Το Περιστέρι, ο Ιωνικός έχουν δικές τους εγκαταστάσεις. Τι έχουν βγάλει; Είμαι σίγουρος και εγώ και ο Νίκος και ο Σάκης, που είναι φίλοι μου, ούτε καν τους λέω συνεργάτες, ότι από τη δική μας ακαδημία θα βγουν περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι από τη Βουλιαγμένη ή τον Πανιώνιο.
Β: Και πρακτικά να το πάρεις, αν δεις τα αποτελέσματα χρόνο με τον χρόνο, δείχνει πόσο πολύ κλείνει η ψαλίδα.
Κ: Με την ομάδα του ’95 παίξαμε τον δεύτερο χρόνο μας με τη Γλυφάδα και χάσαμε 17-1! Τρία χρόνια μετά, τους νικούσαμε με 9-1 στο ημίχρονο.
Β: Μέσα σε τρία χρόνια, οι ίδιοι παίκτες. Είναι όμως και η ομάδα που παίζεις. Μόνο ο Ολυμπιακός μπόρεσε να δομήσει μία αυτοκρατορία και να την κρατήσει 20 χρόνια.
Π: Το να προετοιμάσεις τα παιδιά να παίξουν στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού, είναι πολύ διαφορετικό από το να τα ετοιμάσεις να παίξουν σε έναν άλλο σύλλογο, σε οποιονδήποτε άλλο. Δεν έχει καμία σχέση ο Ολυμπιακός με κάτι άλλο στο ελληνικό πόλο. Είναι άλλη νοοτροπία.

Ε: Συμπληρώνεται κοντά ένας χρόνος από τότε που ο Ολυμπιακός έπαιξε με παιδιά από την ακαδημία κόντρα στον ΝΟ Βουλιαγμένης. Είχε χάσει 16-3, αλλά δεν είχε σημασία αυτό. Πώς θα μπορούσες να περιγράψεις αυτά που ένιωθες μετά τη λήξη του ματς.
Κ: Ηταν να παίξουμε και με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, 1,5 μήνα πριν. Κοίταξε, τους είχα κάνει μία ομιλία τότε, που τους έλεγα, είναι σαν μία επιστράτευση. Στην επιστράτευση έρχονται και σε παίρνουν στα 13 σου και σε πάνε στον πόλεμο. Θα γίνετε για μία ώρα άντρες και θα πάτε να πολεμήσετε. Είστε 13, 12, 11. Δεν εξετάζω ηλικία. Θα πάτε να πολεμήσετε. Ημουν πολύ ευχαριστημένος που η Βουλιαγμένη έπαιξε φουλ, φουλ, από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε πριν μία 20ετία το πρωτάθλημα. Το 1992 έσπασε την «κατάρα» 21 χρόνων και με ασφάλεια μπορεί να πει κάποιος ότι δεν κοίταξε ξανά πίσω. Οι τρεις τωρινοί συνεργάτες στην ακαδημία ήταν συμπαίκτες τότε, μαζί με τους Θοδωρή Βλάχο και τον Χάρη Παυλίδη, που είναι προπονητές στην ομάδα των Ανδρών και των Γυναικών αντιστοίχως.

Ε: Με τον Νίκο Βενετόπουλο και τον Σάκη Πλατανίτη πώς προέκυψε η συνεργασία;
Κ: Πέρυσι μου είχε προτείνει τον Νίκο ο Ακης ο Λογοθέτης. Δεν θα έμπαινα, βεβαίως, ποτέ στη διαδικασία να κοιτάξω το βιογραφικό του, αυτά είναι αστεία πράγματα. Ηταν προπονητής Α1, τον ξέρω εδώ και 24 χρόνια, δεν υπήρχε κάτι άλλο να δω.
Β: Είμαι πολύ καλύτερα εδώ, από το να ήμουν προπονητής σε μία ομάδα της Α1. Γιατί εκεί δεν είσαι προπονητής, αλλά έφορος. Ασχολείσαι με το παιχνίδι μόνο την ώρα που γίνεται, μετά ανησυχείς για το αν έφαγε ο ξένος, αν κοιμήθηκε το παιδί, πώς αντιδρούν οι παίκτες. Είσαι έφορος, δεν είσαι προπονητής.
Κ: Για τον Σάκη μου είπε πάλι ο Ακης Λογοθέτης και έτσι έγινε προπονητής στη μίνι παίδων. Εγώ είμαι στους Εφήβους και στους Νέους Άντρες, ο Βενετόπουλος στους Παίδες, ο Πλατανίτης στους μίνι παίδες.

Ε: Εσύ δέχθηκες κατευθείαν τη δουλειά;
Π: Ναι, με ενδιέφερε να ασχοληθώ με το πόλο και όταν βρέθηκε η ευκαιρία, το έκανα.

Ε: Ο Πλατανίτης και ο Κραβαρίτης είναι παιδιά του Ολυμπιακού, δεν έχουν πάει πουθενά αλλού. Εσύ πότε τους βρήκες.
Β: Ηρθα το 1988, υπέγραψα ένα απίστευτο συμβόλαιο, επί Κοσκωτά.

Ε: Η περίφημη ιστορία με τη βαλίτσα, ε;
Β: Ναι, ένα πραγματικό θρίλερ.

Ε: Τέσσερα χρόνια μετά κατακτήσατε το πρωτάθλημα.
Β: Το 1987 ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν για να μην πέσει. Αλλά όταν πήγαμε ο Κώστας Λούδης, ο Θοδωρής Βλάχος και εγώ, μπήκαμε κατευθείαν στο κλίμα της ομάδας, γιατί οι παίκτες ήταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Τη χρονιά εκείνη ήταν οι συνθήκες ιδανικές, είχε πάρει ο Ολυμπιακός έναν πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Μάκη τον Βολτυράκη, είχε ήδη έναν κορμό και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ε: Το κατέκτησε πολύ εύκολα, απ’ ό,τι καταλαβαίνω.
Κ: Μεταφέραμε τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου τότε σε έναν όμιλο πλέι οφ. Θα παίζαμε έξι αγωνιστικές και αν κάναμε δύο νίκες, θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Νικήσαμε τα δύο πρώτα ματς. Θυμάμαι ότι το παιχνίδι που μας έδωσε το πρωτάθλημα ήταν με τον ΝΟ Βουλιαγμένης στο Παπαστράτειο.
Β: Ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο, κάθε χρόνο έπαιρνε από έναν παίκτη που του χρησίμευε. Βεβαίως, είχε και λεφτά. Το θέμα ήταν ότι μετά από λίγο καιρό άρχισε να παίρνει παίκτες που δεν καταλάβαιναν ακριβώς τι σημαίνει Ολυμπιακός, ενώ έφυγαν και μερικοί που είχαν ακριβώς τη νοοτροπία της ομάδας.
Π: Είχαμε ένα χρηματοδότη, τον Λάκη τον Βουλγαράκη, ο οποίος ασχολούταν αποκλειστικά με το πόλο. Εφυγε για κάποια χρόνια, αλλά επέστρεψε.

Ε: Πότε υπέγραψες συμβόλαιο;
Π: Α, το 1998, όταν επέστρεψε ο Βουλγαράκης.

Ε: Εσύ κόουτς;
Κ: Εγώ δεν υπέγραψα ποτέ συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.».

Διαβάστε επίσης

Η βαλίτσα και η σακούλα

Η βαλίτσα και η σακούλα

Οι Νίκος Βενετόπουλος, Θοδωρής Βλάχος και Κώστας Λούδης ήρθαν στον Ολυμπιακό επί διοικήσεως Κοσκωτά.

Πάει Πάτρα ο Θρύλος

Πάει Πάτρα ο Θρύλος

Φιλικά με τον ΝΟ Πατρών θα δώσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού.

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Έχασε από τη Ρωσία με 16-12 στην Τρίπολη, αλλά δεν πρόκειται να βγει από τον δρόμο που διαβαίνει η Εθνική πόλο Γυναικών.

Η Χρυσή το παλεύει

Η Χρυσή το παλεύει

Η Διαμαντοπούλου δείχνει ότι θέλει να τσεκάρει το εισιτήριό της για το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν.