Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επτά επί... θύρας

Επτά επί... θύρας
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 - 04:29

Στις 22 Μαΐου του 2010, με το γκολ του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου 8’’ πριν τελειώσει η παράταση της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο στη Σύρο, ο Ολυμπιακός έγινε ο πολυνίκης του Κυπέλλου Ελλάδος πόλο Ανδρών. Η ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου έφθασε στην κατάκτηση του 13ου Κυπέλλου της, ενός αριθμού που αυτήν τη φορά έγινε ευπρόσδεκτος από τη μυρωδιά της σαμπάνιας, ασχέτως αν τα προβλήματα της ομάδας- που εμφανίστηκαν με μία κοινή ανακοίνωση πριν το ταξίδι- θα οδηγούσαν στην πιο μεγάλη κρίση στην ιστορία της.

Αλλά πόσο απολαυστική είναι η τωρινή νηνεμία…

Αυτό ήταν το πέμπτο, στη σειρά, Κύπελλο για τον Ολυμπιακό. Στις 4 Ιουνίου του 2011, στην Κάλυμνο, νίκησε τον Πανιώνιο με 10-8 (ένα σκορ πραγματικά απατηλό, μια και οι παίκτες του Βαγγέλη Πάτερου έκαναν πλάκα απέναντι στην παρέα του Γιάννη Θωμάκου, του Κώστα Κοκκινάκη και του… Δημήτρη Μάζη, ο οποίος αποβλήθηκε ρίχνοντας… μπινελίκια, λίγο πριν λήξει το παιχνίδι. Στο πούλμαν της επιστροφής στην Κω, βεβαίως, ήταν ψύχραιμος συζητώντας με τον Γιώργο Αφρουδάκη την άνοδο των περιφερειακών της ομάδας και την ανάληψη ευθυνών από τον Γιώργο Ντόσκα και τον Χρήστο Αφρουδάκη, αλλά και την τρομερή πρόοδο του Γιάννη Φουντούλη.

Αυτό το ματς το βέβαιο ήταν ότι αποτελούσε το τέλος του Πανιωνίου που ξεκίνησε να «χτίζει» ο Γιάννης Γιαννούρης, αλλά και που έκανε εξαιρετικά ανταγωνιστικό ο Μάκης Βολτυράκης. Ωστόσο ήταν και το τελευταίο ματς κυπέλλου για εκείνη την περίφημη ομάδα του Ολυμπιακού. Η φετινή αλλαγή ήταν εντυπωσιακή. Και ο Θοδωρής Βλάχος με τους παίκτες του θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση αυτής της ομάδας.

Από το 2006 και έπειτα ο Ολυμπιακός κατακτά το τρόπαιο. Στη Θεσσαλονίκη, το 2005, η ήττα από τον Εθνικό- πάντα ένα γεγονός που γέμιζε με ντροπή τους παίκτες του Ολυμπιακού- ήταν η τελευταία των «ερυθρόλευκων» μέχρι και τώρα.

Το 2006, στην Άρτα, ο Ολυμπιακός έφθασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, νικώντας τον Πανιώνιο με 16-5 σε ένα από τα αξιομνημόνευτα Final 4, μια και όλες οι ομάδες πλην των «ερυθρόλευκων» ανέβηκαν με τους ερασιτέχνες στη Βόρεια Ελλάδα για να συμπαρασταθούν στον Γιάννη Θωμάκο, ο οποίος είχε κηρύξει τον ανένδοτο για να πάρει την ελευθέρας του και να κλείσει στον Πανιώνιο. Μάλιστα, ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος ήταν ο μόνος πολίστας του Ολυμπιακού, πλην του Θωμάκου φυσικά, που συμμετείχε στην απεργία.

Στην Καλαμάτα, το 2007, ο Ολυμπιακός διέλυσε τον Εθνικό στον τελικό, νικώντας με 11-5 σε ένα παιχνίδι που του πήγε εξαρχής, αλλά όλα τα λεφτά ήταν ο ημιτελικός: η πρώτη πραγματική ευκαιρία του Πανιωνίου να τον νικήσει σε ένα παιχνίδι που έκρινε κάτι. Ο Νικόλας Δεληγιάννης έπαιξε ένα καταπληκτικό τετράλεπτο, στο οποίο ο Ολυμπιακός έπαιζε με παίκτη λιγότερο, εξαιτίας της αποβολής του Τάσου Σχίζα και ο Γιώργος Ντόσκας κυριάρχησε από τα αριστερά για να πάρει τη νίκη ο Ολυμπιακός. Στην Τρίπολη το 2008 και στην Πτολεμαΐδα το 2009, η κατάσταση δεν ήταν καν ανταγωνιστική. Ο Ολυμπιακός πήρε άνετα το τρόπαιο σε δύο τελικούς με τον Πανιώνιο (10-4 στον πρώτο, 9-6 στον δεύτερο), μέχρι να φθάσει η διοργάνωση στη Σύρο, το 2010, που κρίθηκε με το γκολ του Χατζηθεοδώρου.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε κατακτήσει κύπελλο μέχρι τότε από την έναρξη του θεσμού το 1953, που έχασε στην παράταση από τον Εθνικό με 5-4 στην Αθήνα. Η διοργάνωση διακόπηκε από το 1958 έως το 1983 και τα «ερυθρόλευκα» πρωτόλεια ήρθαν το 1992, στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, κόντρα στον ΝΟ Πατρών. Ο τελικός έγινε σε ένα γεμάτο κολυμβητήριο, έληξε με 9-8 απέναντι στη δυνατή παρέα του Δημήτρη Μπιτσάκου, του Μάκη Λυκούδη και του Ντίνου Γεωργαρά και κρίθηκε με ένα γκολ του Αντώνη Αρώνη. Από το 1992 έως και αυτό το Final 4 του Αργοστολίου, ο Ολυμπιακός δεν πήρε το Κύπελλο πέντε φορές, αν κάποιος βάλει στο λογαριασμό το γεγονός ότι τη σεζόν 1993-94 δεν έγινε η διοργάνωση. Δεν ήταν στον τελικό το 1995, το 1996, έχασε στην Κέρκυρα από τη Βουλιαγμένη το 1999 με 8-7 και με τον Εθνικό στον Πειραιά τον επόμενο χρόνο, στην παράταση, με 12-11. Βασικός αμυντικός των «κυανόλευκων» του Πειραιά ήταν ο Τάσος Σχίζας, που το 2002 δεν μετακόμισε αλλά ανακαίνισε την καριέρα του, πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό.

Διαβάστε επίσης

Εκτός τελικού ο Ολυμπιακός!

Εκτός τελικού ο Ολυμπιακός!

Έχασε από τον ΝΟΒ με 8-7 στην παράταση και αποκλείστηκε από το ματς του Σαββάτου, τον τελικό του Final 4 του Αργοστολίου.