Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ιστορία του Ζήση Δελακά

Η ιστορία του Ζήση Δελακά
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 - 01:14

Το Αργοστόλι έχει τη δική του κληρονομιά, όσον αφορά στο πόλο. Ένα δικό του παιδί, ο Τεό Λοράντος, έμπλεος αυτοπεποίθησης, ήταν εκείνο που πήρε το Κύπελλο για λογαριασμό του ΝΟ Βουλιαγμένης. Ένα παιδί της Κεφαλονιάς επίσης, ο Βαγγέλης Δελακάς, θα μπορούσε να έχει σηκώσει την κούπα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Αλλά τα φάλτσα που έβαλε στην πάσα του ο Χρβόγε Κόλιανιν δεν τον άφησαν να κολλήσει την μπάλα στο χέρι του, για να βάλει το νικητήριο γκολ απέναντι στον ΝΟΒ. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας, σε ένα σημείο που το παιχνίδι δεν θα είχε γυρισμό.

Το Αργοστόλι έχει και ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πόλο. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι εκείνη του Ζήση Δελακά, του μεγάλου αδελφού του Βαγγέλη, ο οποίος θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο όταν ήταν πιτσιρικάς. Όπως και ο νυν αμυντικός του Ολυμπιακού, ξεκίνησε από τον Ποσειδώνα Ιλισίων. Μέχρι το καλοκαίρι του 2000 ήταν ένας πολύ ελπιδοφόρος πολίστας. Μετά από αυτό είχε την ευκαιρία να γίνει σπουδαίος παίκτης.

Σε ένα τουρνουά που έγινε τότε, ο Νίκολα Στάμενιτς, ο προπονητής που ήταν και παραμένει το σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό πόλο, παρέταξε την ομάδα του να παίξει απέναντι στον Ποσειδώνα. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα. Έδειξε ένα παιδί από την αντίπαλη ομάδα και είπε στον βοηθό του, και νυν προπονητή της ομάδας πόλο Γυναικών του Εθνικού, Γιώργο Κατσούλη, στα ελληνικά: «Αυτό παιδί θέλω».

Αυτό το παιδί ήταν ο Ζήσης Δελακάς.

Αυτονόητα, λοιπόν, ο «Στρατηγός» διέβλεψε τις προοπτικές που είχε και το πόσο καλός παίκτης θα μπορούσε να έχει γίνει. Στα 18 του, ο Ζήσης ήθελε να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να αποφασίζει για τον εαυτό του. Κατέβηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, υπό την επίβλεψη του Στάμενιτς. Αλλά αυτό δεν έμελλε να κρατήσει πολύ.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2000 ο Σέρβος προπονητής έφυγε από τον Ολυμπιακό. Πάνω στον πανικό, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονταν προπονητή και προσέλαβαν τον, καταπληκτικό σε συνθήκες παιχνιδιού, αλλά όχι και τόσο ικανό στο «κτίσιμο» ενός παίκτη, Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς. Ο «Ματούτα» αποφάνθηκε ότι ο Δελακάς σίνιορ δεν του κάνει και, έτσι, ο Ζήσης έφυγε από τον Ολυμπιακό. Απογοητευμένος και θυμωμένος από αυτήν την εξέλιξη, αποφάσισε να αραιώνει με τα της υδατοσφαίρισης. Φέρνοντας μαζί του πολλά «κρίμα» από εκείνους που υπέθεταν πόσο καλός θα μπορούσε να γίνει.

Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, έπαιξε ο Βαγγέλης Δελακάς. Και αυτός ο αναδρομικός λογαριασμός που έσβησε, είναι κάτι. Ο ίδιος ο Βαγγέλης στον Ολυμπιακό κάνει καθημερινά τα όνειρά του πραγματικότητα: για τον ίδιο και τον αδελφό του. Για αυτό και η ήττα από τη Βουλιαγμένη είχε στον ίδιο παρενέργειες που ξεπερνούν μια ήττα, έστω και σε ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Συγκρισιογόνα

Συγκρισιογόνα

Είναι υπερβολικός ο Τεό Λοράντος στις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο στο Αργοστόλι για τον Χρήστο Αφρουδάκη;

Εκτός τελικού ο Ολυμπιακός!

Εκτός τελικού ο Ολυμπιακός!

Έχασε από τον ΝΟΒ με 8-7 στην παράταση και αποκλείστηκε από το ματς του Σαββάτου, τον τελικό του Final 4 του Αργοστολίου.