Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Γυναίκες...

Γυναίκες...
Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012 - 05:51

Η ιδιαιτερότητα στο ολυμπιακό τουρνουά πόλο Γυναικών- και αυτό που ενδέχεται να διορθώσει η FINA μέχρι το Ρίο, βάζοντας 12 ομάδες στο πρόγραμμα- είναι ότι όλες οι ομάδες προκρίνονται στα προημιτελικά. Με δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων και… προημιτελικά, αυτό είναι απαραίτητο.

Βεβαίως, εν προκειμένω, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Παραδείγματος χάρη, η Βρετανία θα μπορεί να λέει ότι σε ομαδικό σπορ- πλην του ποδοσφαίρου, που ο κόσμος απόλαυσε ξανά άλλη μία ιστορία χαμένων πέναλτι, με τον Ράιαν Γκιγκς να αντιλαμβάνεται ότι το… αγγλικό πνεύμα αθάνατο (έτσι δεν το είπε ο Ζακ Ρογκ;) ζει και βασιλεύει- μπήκε στα προημιτελικά ενός σπορ. Η πλάκα είναι ότι βρέθηκε μία εύστοχη επίθεση μακριά από το να στείλει το παιχνίδι με την Ισπανία στην παράταση. Η ομάδα του Μιγκέλ Ότσα επιβίωσε, νικώντας με 9-7, αφού το γκολ που έβαλε ασφαλιστική δικλείδα στη νίκη της το σημείωσε εκείνη που της χάρισε την πρώτη θέση στον όμιλο: η Μάικα Γκαρσία. Είναι εκείνη που πέτυχε τα δύο τελευταία γκολ της «Ρόχα» στο παιχνίδι με τις Αμερικάνες, όταν το 9-7 έγινε 9-9. Αυτά τα δύο γκολ χάρισαν την πρώτη θέση στην Ισπανία, και την πιο εύκολη αντάμωση στους προημιτελικούς. Το ότι, τελικά, η πρόκριση δεν ήταν εύκολη, αυτό οφείλεται στο ορμονικό ρόλερκοστερ, όπως χαϊδευτικά αποκαλεί τις γυναίκες αθλήτριες ο τιμ μάνατζερ του τμήματος κολύμβησης, Σπύρος Μπιτσάκης.

Οι Αμερικανίδες, από τη μεριά τους, πέρασαν πιο εύκολο απόγευμα απ’ ό,τι οι Ισπανίδες. Λιγότερο αγχωτικό. Μόλις 17 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του προημιτελικού, η Τάνια ντι Μάριο έκανε με πέναλτι το 1-0 και ύψωσε τη γροθιά της στη Water Polo Arena και ύψωσε τη γροθιά της. Στην αμέσως επόμενη επίθεση οι Ιταλίδες έκαναν το 2-0 και έπειτα το 3-1. Αλλά στο δεύτερο οκτάλεπτο έγινε… μακελειό. Οι παίκτριες του Άνταμ Κρικόριαν έκαναν ένα σερί 5-0, προηγήθηκαν με 6-3 και όσο κι αν τα «σετερόσα» κράτησαν τις ΗΠΑ στο μηδέν στο τρίτο οκτάλεπτο, δεν κατάφεραν να κόψουν ξανά τη διαφορά κάτω από δύο γκολ. Το ματς έφθασε στο 9-5, μέχρι να «κάτσει» στο τελικό 9-6.

ΣΤΗΝ... ΤΣΑΪΝΑΤΑΟΥΝ

Τα άλλα δύο ματς, ωστόσο, είχαν κάτι από το… Πεκίνο. Ήταν η επιτομή του θρίλερ. Ειδικά το παιχνίδι της Αυστραλίας με την Κίνα ήταν συγκλονιστικό. Τα πέναλτι ήταν το λιγότερο. Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ήταν μαγευτική, τόσο που ίσως να έπρεπε να βγει εκεί η νικήτρια ομάδα. Αλλά αυτό έμοιαζε, όπως φαίνεται από αυτήν τη χρονική οπτική γωνία, αδύνατον.

Επτά αλλαγές προβαδίσματος. Η Αυστραλία προηγήθηκε μία φορά με δύο γκολ (7-5), η Κίνα δύο (13-11). Η Αυστραλία προηγήθηκε με 13-12 μέχρι 1’28’’ πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας: αλλά σε 30’’ η Κίνα αντέστρεψε το παιχνίδι. Η λόμπα της Τενγκ Φέι, με 58’’ να απομένουν την έβαλε μπροστά στο σκορ. Μόνο που οι «Aussies» δεν είπαν την τελευταία τους λέξη.

Αυτή ήταν μία από τις εμπνευστικές στιγμές του γυναικείου πόλο: δεν μπορούσε να σοβαρολογεί η Χόλι Νίκολ-Σμιθ με αυτό το πεντάμετρο που έκανε με 35’’ πριν τη λήξη του ματς. Δεν γινόταν. Το ματς πήγε στην παράταση, και 25’’ πριν τη λήξη του δεύτερου τριλέπτου η κινέζικη επίθεση έπιασε κότσο την αυστραλιανή άμυνα, και η Σουν Χουϊζί σκόραρε από το δίμετρο.

Στα πέναλτι οι Αυστραλές έχασαν πρώτες: με τη Γουέμπστερ. Οι Κινέζες πήραν το προβάδισμα, αλλά έχασαν δύο συνεχόμενα. Η Σουν Γιατίνγκ, πρώην φουνταριστός του Ολυμπιακού, είδε την Αλίσια ΜακΚόρμακ να πιάνει το δικό της, η Άο Γκάο σούταρε στο δοκάρι. Όταν πήρε την μπάλα για το πέμπτο πέναλτι η Μελίσα Ρίπον, η αρχηγός των «Aussies», το ματς τέλειωσε με το καταπληκτικό 20-18.

Το Ουγγαρία-Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτσι. Αλλά δεν ήταν έτσι. Οι Μαγυάρες πήραν μία απίθανη πρόκριση, με σκορ 11-10, σώζοντας την παρτίδα με μία καταπληκτική φάση. Η Όλγκα Μπελιάεβα έμεινε ολομόναχη στα δύο μέτρα, σε επίθεση των Ρωσίδων με δύο παίκτριες παραπάνω και στο ουγγρικό τέρμα υπήρχε μία παίκτρια στο ένα δοκάρι, μία στο άλλο, και τη Φλόρα Μπολονιάι στη μέση, που έπιασε το τελευταίο σουτ. Η μπάλα έφθασε στην Ευγκενία Ιβάνοβα, η οποία έβαλε 4 γκολ, σκόραρε, αλλά το σουτ ήταν εκπρόθεσμο. Στη Ρωσία, η οποία έμεινε πάλι μετεξεταστέα στα τεστ χαρακτήρα που, δυστυχώς για τις πολίστριες του Αλεξάντερ Καμπάνοφ, είναι απαραίτητα για τις μεγάλες διοργανώσεις, έλειψε η αρχηγός Σοφία Κονούκ, που 7’ πριν τη λήξη του παιχνιδιού έφυγε με τρεις αποβολές.

Διαβάστε επίσης

Ελληνική παρωδία

Ελληνική παρωδία

Κάκιστη ήταν η εθνική πόλο Ανδρών στο παιχνίδι με την Αυστραλία και αποκλείστηκε από την οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χωρίς Δουνκέρκη

Χωρίς Δουνκέρκη

Το τέλος μίας εποχής και μίας ολόκληρης γενιάς χαρισματικών πολιστών γράφτηκε τη Δευτέρα, στη Water Polo Arena του Λονδίνου.

Απέκτησε τον Καπότση

Απέκτησε τον Καπότση

Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει ο 20χρονος περιφερειακός που πήρε την ελευθέρας του από τον Πανιώνιο.

Ντένες... μπλέξαμε

Ντένες... μπλέξαμε

Οι Μαυροβούνιοι έβαλαν οριστικά τους Ούγγρους σε διαδικασία επίλυσης υπαρξιακών προβλημάτων.