Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σιωπηλά στη Γαλλία

Σιωπηλά στη Γαλλία
Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012 - 02:09

Πέρυσι, στον Βόλο, η εθνική ομάδα πόλο Νέων Ανδρών είχε πάει με όλους τους επαίνους που θα μπορούσε να πάρει. Με τα δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σίμπενικ το 2009 και στο Ευρωπαϊκό της Στουτγάρδης, το 2010. Δύο ασημένια. Με τις επιτυχίες της εθνικής Γυναικών, με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης και της εθνικής Νέων Γυναικών, με το χρυσό στη Μαδρίτη, να είναι σχεδόν μοιραίο να συνοδευτούν από ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο: η συγκυρία δεν ήταν ποτέ περισσότερο ευνοϊκή: από δύο μεριές (τόσο όσον αφορά στις απόπειρες των πιτσιρικάδων να ανεβούν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όσο και στις επιτυχίες που έφερε το ελληνικό πόλο σε επίπεδο εθνικών ομάδων) έπρεπε να τριτώσει το καλό.

Η μοίρα πολύ θα ήθελε να έχει με τον αθλητισμό τη σχέση που εκείνος έχει μαζί της. Ωστόσο, μία επιτυχία που είναι μοιραίο να έρθει («we are the destiny’s team», φώναζε ο Πολ Γουέστφαλ στους παίκτες του μετά το διπλό στο «Chicago Stadium» των Φοίνιξ Σανς επί των Σικάγο Μπουλς στον πέμπτο τελικό του 1993, αλλά αυτό το «είμαστε η ομάδα του πεπρωμένου» δεν βοήθησε πολύ και στην Αριζόνα ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Τζον Πάξον με το τρίποντό του έγιναν πρωταθλητές) μπορεί και να είναι μοιραίο να μην έρθει. Γνωρίζεις, κοιτάζοντας το είδωλό σου στον καθρέφτη, ότι ξέρεις ποια είναι η πραγματική πλευρά, αλλά ακριβώς εκεί τη στιγμή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους δύο κόσμους.

Όπως και να έχει, η εθνική ομάδα πόλο Νέων Ανδρών βρίσκεται στο Ρουσιλόν της Γαλλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα- πρεμιέρα την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου, και ώρα 13:00 Ελλάδος κόντρα στη Λευκορωσία- και η αίσθηση που υπάρχει για τις προοπτικές της είναι… μηδέν οξέα μηδέν λιπαρά. Οι «μεγάλοι», όπως είναι ο Μάριος Καπότσης, ο Κυριάκος Ποντικέας, ο Δήμος Δερμιτζάκης και ο Άγγελος Βλαχόπουλος, τελείωσαν την πορεία τους στις μικρές εθνικές πίνοντας αυτό που είναι η ζωή, αν αποτυπωνόταν ως γεύση: γλυκόξινο κρασί. Το τελευταίο παιχνίδι τους ήταν η νίκη επί της Αυστραλίας στον μικρό τελικό του Βόλου, με 7-5, αλλά ίσως το τελευταίο παιχνίδι που θυμούνται πιο έντονα είναι η ήττα στον ημιτελικό με τη Σερβία: ο Νεμάνια Ούμποβιτς, της Βοϊβοντίνα, «σκότωσε» την εθνική ομάδα, και το 6-5 ήταν μαχαιριά στην καρδιά των παιδιών του Περικλή Δαμάσκου, που πλήρωσαν την κακή βραδιά του Κωνσταντίνου Γεννηδουνιά.

Ο Γεννηδουνιάς είναι στο κολέγιο του USC και συνεχίζει τις σπουδές του. Ίσως και να ήθελε να είναι στο Ρουσιλόν, αλλά ο Ντέγιαν Σάβιτς σίγουρα δεν θα ήθελε. Ο προπονητής της εθνικής Σερβίας Νέων Ανδρών, όταν ρωτήθηκε για τη γαλανόλευκη, τόνισε ότι «είναι ομάδα με ποιότητα και σε πολύ καλό επίπεδο», ωστόσο, όπως είπε, «της λείπει ο παίκτης με το νούμερο 2 και με το νούμερο 6 νομίζω». Μαζί με τον Γεννηδουνιά, δηλαδή, ο κόουτς των μικρών «πλάβι», μίας ομάδας η οποία, όπως φαίνεται εξαρχής, θα περιστρέφεται γύρω στον (Μαυροβούνιο που έγινε Σέρβος) Ντούσαν Μάντιτς, έβαλε και τον Κωνσταντίνο Γουβή στην εξίσωση. Ο τελευταίος, φουνταριστός, βρίσκεται στο Ντίσελντορφ και δεν μπορεί να επιστρέψει. Ο Σάβιτς θεωρεί ότι «φαβορί για το χρυσό είναι η Ουγγαρία και η Ιταλία, από κάτω είμαστε εμείς, η Ελλάδα και η Κροατία».

Νέο πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Τίγκας, που στον Βόλο δεν έδωσε το «παρών», σε μία ιστορία που καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Με τις διπλές προπονήσεις στο κολυμβητήριο του Λαιμού την προηγούμενη περίοδο, ο πολίστας του ΝΟ Βουλιαγμένης- που βρέθηκε να μαρκάρει και, δίκην αμυντικού, τον Κώστα Μουρίκη με επιτυχία για σχεδόν ένα ημίχρονο στον πρώτο τελικό της Α1 (όσο κι αν ο φουνταριστός του Ολυμπιακού πήρε την εκδίκησή του στο επόμενο ματς)- είναι πολύ διαφορετικός από πέρυσι, όπως θα είναι και του χρόνου ο Γιώργος Δερβίσης, που θα ξεκινήσει, μετά την επιστροφή στην Αθήνα διπλές προπονήσεις με τον Ολυμπιακό. Όπως και ο Στέφανος Γαλανόπουλος, που θα κάνει διπλές προπονήσεις με τον Ολυμπιακό και θα παίζει βασικός στην Κέρκυρα.

Η αστερόσκονη του 2011 φαίνεται ότι έπεσε ολόκληρη στο ελληνικό πόλο, και για την επόμενη χρονιά έμειναν κάτι ψηλά, που οι υδάτινες νεράιδες του χλωρίου τα ξόδεψαν στο Έντμοντον, για να πάει η εθνική πόλο Ανδρών στο προολυμπιακό τουρνουά. Η χρονιά μοιάζει φτωχική, μάλλον το έχει η μοίρα ότι το 2012 η σκιά της αποτυχίας θα απλωθεί γύρω από την ελληνική υδατοσφαίριση.

Αλλά όταν η μοίρα πέφτει σαν σκοτάδι πάνω από τον ουρανό, οι έξυπνοι κυνηγοί βγάζουν τους χάρτες τους για να ψάξουν για χρυσό.

Διαβάστε επίσης

Η έκπληξη στον Νικόλα

Η έκπληξη στον Νικόλα

Ο Δεληγιάννης σοκαρίστηκε όταν τελείωσε την προπόνηση και είδε την έκπληξη που του επιφύλαξε η Αγγελική Καραπατάκη.

«Χρυσή» Ελευθερία

«Χρυσή» Ελευθερία

Η Χρυσή Διαμαντοπούλου ήταν γυναίκα απέναντι σε κορίτσια και η Ελευθερία Πλευρίτου σκόραρε τετράκις στη νίκη επί της Ιταλίας.

Κακή βραδιά

Κακή βραδιά

Η ήττα από την Ιταλία συνοδεύτηκε από μία άτυχη στιγμή για την Ελευθερία Πλευρίτου, που στενοχωρήθηκε.

Μόνο κολύμπι ο Φουντούλης

Μόνο κολύμπι ο Φουντούλης

Ο Χιώτης περιφερειακός ελπίζει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεφορτωθεί τις ενοχλήσεις που νιώθει στο δεξί γόνατο.