Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Παγίδα στην «αλεπού»

Παγίδα στην «αλεπού»
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012 - 23:50

«Δεν τα έχω με τους Σέρβους. Οι Σέρβοι μας νίκησαν δίκαια. Με τους Κροάτες τα έχω. Ο τελικός στο Σίμπενικ ήταν κλοπή».

Ο Μάριος Καπότσης δεν μπορεί να ξεχάσει τον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στον Βόλο, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2011. Αλλά κυρίως δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το ματς στην Κροατία, επί των μικρών της «Χρβάτσκα», το γκολ από τη σέντρα και τον διαιτητικό δάκτυλο.

Εκείνη η ήττα με τους Σέρβους ήταν πολύ οδυνηρή. Για τη φουρνιά των ’91 ήταν το τέλος. Αλλιώς το φανταζόντουσαν. Μαζεύτηκαν για να πάρουν το χρυσό. Όλοι ήθελαν να αποχαιρετήσουν την ομάδα στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο Κωνσταντίνος Γεννηδουνιάς ήθελε να αποχαιρετήσει την Ελλάδα με ένα χρυσό μετάλλιο. Το σουτ του, στο τέλος της κανονικής διάρκειας, πήγε στο δοκάρι. Ένας ήχος που συνοδεύει μία προσπάθεια η οποία δεν κατευοδώθηκε. Οι παίκτες του Περικλή Δαμάσκου δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον Ούμποβιτς, που φορούσε το σκουφάκι με το νούμερο του Αλεξάντερ Σάπιτς και ήταν ένας δυνητικός Σάπιτς.

Στο μακρινό Περθ, οι τωρινοί Έφηβοι, του Σάκη Κεχαγιά, έχουν αυτό το κίνητρο απέναντι στους Σέρβους, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που ξεκινά στις 8:20.

Ο Μανώλης Σολανάκης, ο Κωνσταντίνος Γούβης, ο Γιώργος Δερβίσης, ο Μάριος Χατζηγούλας ήταν σε εκείνο το παιχνίδι. Για αυτούς το κίνητρο είναι διπλό. Είναι εκείνο το ματς, που τους στέρησαν την ευκαιρία να γίνουν ντόπιοι ήρωες. Το χάλκινο μετάλλιο είχε μίας μορφής συμπόνια. Αγαπήθηκαν, ειδικά ο Κρητικός φουνταριστός μπήκε στις καρδιές των φιλάθλων με τις δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση. Βγήκαν τόσο μέσα από την καρδιά του, που η ΕΡΤ της είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως σλόγκαν για να διαφημίσει αθλητικά γεγονότα. Οι Σέρβοι, φυσικά, στηρίζονται στον Ντούσαν Μάντιτς, τον αριστερόχειρα της Παρτιζάν, ο οποίος είναι ο μόνος πολίστας του τουρνουά που βρέθηκε στην αποστολή της ανδρικής ομάδας της χώρας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Μάντιτς, μάλιστα, είχε πετύχει το πρώτο γκολ του στην Ευρωλίγκα στις 9 Ιανουαρίου του 2011, όταν η Παρτιζάν είχε νικήσει με 7-1 τον Ολυμπιακό των επτά παικτών (και του Χρήστου Αφρουδάκη, που την… άκουσε όταν συγκρούστηκε με το δοκάρι ενός τέρματος που… ερχόταν κατά πάνω του ενώ εκείνος κολυμπούσε.

Οι διεθνείς ψάχνουν αυτή τη νίκη, για να δείξουν πως μπορούν να είναι το ίδιο πονηροί με τους Σέρβους. Ο προημιτελικός θα είναι ματς λεπτομερειών, αναμφισβήτητα. Οι παίκτες του (προπονητή του Ερυθρού Αστέρα, αντίπαλου του Ολυμπιακού στο Champions League) Ντέγιαν Σάβιτς προέρχονται από μία σχολή που ειδικεύεται στην ύπνωση του αντίπαλου, στη «δέσμευση» των ειδικών συνθηκών. Η Ελλάδα πουθενά δεν κάνει καλά τους Σέρβους: για καμία ομάδα, όμως, δεν είναι αργά να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για γονιδιακό πρόβλημα, αλλά για φιλοσοφία. Και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να γίνει η αρχή. Μπορεί να είναι στο νότιο ημισφαίριο, σε μία πόλη που δεν γνωρίζει και δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει μία νίκη της γαλανόλευκης επί των πλάβι.

Διαβάστε επίσης

Παράλογη αυτοπεποίθηση

Παράλογη αυτοπεποίθηση

Στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Περθ η Εθνική παίζει με μία ομάδα που δεν χάνει αν δεν τη νικήσουν.

Αμέρικα, Αμέρικα

Αμέρικα, Αμέρικα

Η εθνική Νεανίδων «εξαφάνισε» το αντίστοιχο συγκρότημα των ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Περθ.

Υδάτινο τρένο

Υδάτινο τρένο

Άνετη επικράτηση με 13-3 επί του ΝΟ Αργοστολίου για την 4η αγωνιστική της Α1 πόλο των ανδρών.

Μπορούσε καλύτερα

Μπορούσε καλύτερα

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τη Γιουγκ με 10-8, για την 5η αγωνιστική του Champions League ανδρών.