Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν γίνεται στην προπόνηση

Δεν γίνεται στην προπόνηση
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 - 06:35

Την Τρίτη έρχονται στην Αθήνα οι Κροάτες πολίστες της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ για το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής του Champions League απέναντι στον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, στο «Πέτρος Καπαγέρωφ». Η Γιουγκ έχει νικήσει στο πρώτο παιχνίδι, με 10-8, στις 28 Νοεμβρίου. Η ομάδα του Βέσελιν Τζούχο προερχόταν από οδυνηρή ήττα, με 11-9 από την Πριμόριε Ριέκα στο Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου Κροατίας.

Για την Πριμόριε είχε σκοράρει μία φορά ο Σάντρο Σούκνο: μία, αλλά λέαινα.

Ο Σούκνο δεν χώρεσε στην πεντάδα των κορυφαίων της LEN για το 2012, αν και θα έπρεπε. «Γιατί δεν είναι μόνο το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και η πρώτη θέση του World League, αλλά και η Ευρωλίγκα που κατέκτησε η Προ Ρέκο (σ.σ. εξ ου και η φωτογραφία», όπως τόνισε ο Χρβόγε Κόλιανιν, που φυσικά ενημερώνεται για τα καθέκαστα στην πατρίδα του.

Ο Σούκνο είναι ένας από τους χαρισματικούς πολίστες παγκοσμίως. Βρωμοκοπάει ταλέντο. Ο καρπός του είναι… υδραυλικός και συναρμολογούμενος. Λίγο πολύ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την μπάλα. Στο κορμί του και στη χάρη των κινήσεών του συμπυκνώνεται το ταλέντο των Κροατών στα σπορ, η χάρη και η αρμονία, αλλά είναι και ένα από τα πρόσωπα της εποχής του Ράτκο Ρούντιτς, της εποχής της δουλειάς και της ανιδιοτελούς αγάπης προς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Είναι επίσης ένα από τα πρόσωπα του 2012, λόγω του αισθήματος της αμφιθυμίας που δημιούργησε στους ρέκτες του κροατικού πόλο. Η μεταγραφή του στην Πριμόριε Ριέκα γέννησε το αίσθημα της αμφιθυμίας στους Κροάτες. Από εθνικός ήρωας έγινε αίφνης αποδιοπομπαίος τράγος για τους οπαδούς της Γιουγκ, ο πατέρας του, Γκόραν, που ήταν τεχνικός διευθυντής της ομάδας του Ντουμπρόβνικ, απολύθηκε με επεισοδιακό τρόπο. «Πήγε στην Πριμόριε, που είναι θυγατρική της Ρέκο: μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω», δήλωσε ο δεξιός εξτρέμ της Γιουγκ, Μάρο Γιόκοβιτς. Ο αριστερόχειρας περιφερειακός είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Σούκνο, 25 έναντι 22, αλλά οι δυο τους μεγάλωσαν μαζί. Είναι παιδιά της Γιουγκ, για αυτό κόστισε η απώλεια του δεύτερου που, για να εξηγήσει, περίπου, τι είχε συμβεί, προσφάτως έδωσε συνέντευξη σε κανάλι της κροατικής τηλεόρασης.

Ο Γιόκοβιτς ήταν εκεί κοντά στις 24 Νοεμβρίου, όταν ο Σούκνο ασέλγησε εις βάρος της πρώην ομάδας του.

Αυτό που κάνει ο Σούκνο είναι ο ορισμός του ταλέντου. Είναι τόσο όμορφο σχεδόν όσο οτιδήποτε σε οποιοδήποτε σπορ. Είναι αντίστοιχο με το γκολ που έβαλε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Αγγλία. Το πόλο είναι δύσκολο παιχνίδι: μπαίνουν όμορφα γκολ, αλλά ο θεατής είναι δύσκολο να καταλάβει το γιατί είναι όμορφα. Μόνο με την εξειδίκευση μαθαίνεις να ξεχωρίζεις: ένα διαγώνιο σουτ του Γιάννη Φουντούλη, παραδείγματος χάρη, είναι όμορφο (επειδή ο Χιώτης προσποιείται με το κορμί, στρίβοντάς το στα αριστερά και κρατάει το χέρι του στην ευθεία για να σημαδέψει) αλλά δεν φαίνεται όμορφο. Φαίνεται συνηθισμένο και πρέπει να έχεις γνώσεις για να καταλάβεις.

Αν, ωστόσο, βγαίναμε στον δρόμο και διαλέγαμε οποιονδήποτε, και του δείχναμε αυτό το βίντεο, το πιθανότερο είναι ότι θα πάθαινε κάτι. Θα το καταλάβαινε ότι αυτό το γκολ είναι όμορφο. Ότι δεν είναι προϊόν προπόνησης και ότι εξαρτάται περισσότερο από τη σύμφυτη ευφυΐα του πολίστα. Στην Κλίμακα των Φυσικών Νόμων παίρνει βαθμολογία 8.8 και στην Κλίμακα της Αθλητικής Νοημοσύνης 9.6. Ο τύπος απλώς σουτάρει έχοντας ήδη πέσει στο νερό, μετά από την πρώτη απόπειρά του για σουτ που κατέληξε σε μπλοκ. Πιάνει με το δεξί χέρι την μπάλα, τη μεταφέρει στριφογυρίζοντάς τη από τα αριστερά προς τα δεξιά και χωρίς ίχνος υποψίας ξανασουτάρει. Ο βαθμός δυσκολίας καθορίζεται από το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι υψηλού ρίσκου, τελικός Κυπέλλου Κροατίας, ότι ο αντίπαλος είναι πανίσχυρος, η Γιουγκ και ότι μένουν λίγα δευτερόλεπτα για να εκπνεύσει ο χρόνος της επίθεσης της Πριμόριε Ριέκα στον παίκτη παραπάνω. Και ότι σουτάρει χωρίς να βλέπει. Σε αυτήν τη σκηνή ο Σούκνο μοιάζει με ήρωα σειράς που μπορεί να δει τι συμβαίνει στο μέλλον, τη στιγμή που οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω του μοιάζουν να κινούνται σε πραγματικό χρόνο. Είναι μία υποσημείωση, η αντίληψη: εχέγγυο επιτυχίας είναι, συνήθως, για τους αθλητές, η τάση να βλέπουν το παιχνίδι να συμβαίνει πιο αργά από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.

Υπόθεση εργασίας: ένα μεγάλο ποσοστό των θεατών που βρέθηκαν στο κολυμβητήριο του Ζάγκρεμπ κατάλαβαν ότι το παιχνίδι τελείωσε. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει τελειώσει μετά από αυτό; Ήταν ο τρόπος περισσότερο από το γεγονός ότι το σκορ έγινε 6-3 υπέρ της Πριμόριε. Ήταν σαν να έλεγε στους πρώην συμπαίκτες του ο Σούκνο να μη μοχθούν, επειδή εκείνος και η ομάδα του είναι ένα βήμα μπροστά από αυτούς σε κάθε περίπτωση. Η Γιουγκ επέστρεψε στο παιχνίδι, επειδή είναι η… Γιουγκ, αλλά βρέθηκε να έχει χάσει. Στο προηγούμενο ματς, για την Αδριατική Λίγκα, ο Ντένες Βάργκα είχε σκοράρει παράνομα με γροθιά. Τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του στέμματός της στην Κροατία, δεν είναι θετικά. Για αυτό θα είναι τόσο συναρπαστικός ο τρόπος που θα προσπαθήσει να νικήσει μία ομάδα από την οποία ήδη έχει χάσει τρεις φορές. Η Πριμόριε δεν έχει τεσταριστεί ακόμα αληθινά από τη Γιουγκ.

Διαβάστε επίσης

Χωρίς αντίπαλο

Χωρίς αντίπαλο

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν στο μυαλό τους τη Γιουγκ ως οντότητα, αλλά ως καθρέφτισμα της δικής τους ποιότητας.

«Σίγουρος τον Μάιο»

«Σίγουρος τον Μάιο»

Ο Γιόζιπ Πάβιτς έκανε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του για την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής.

Η ανθισμένη Μαργαρίτα

Η ανθισμένη Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Πλευρίτου μίλησε στο gavros.gr για την έκπληξή της για τον κόσμο που μαζεύτηκε στην αίθουσα αφίξεων.

Τα λουλούδια του Περθ

Τα λουλούδια του Περθ

Η εθνική Νεανίδων είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, μαζί με αποτέλεσμα δουλειάς. Και δεν ψάχνει για δικαιολογίες.