Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο άνεμος της αλλαγής

Ο άνεμος της αλλαγής
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 - 15:08

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού για την περίοδο 2012-13. Απουσιάζει από τη φωτογραφία η Βιργινία Νιαρχάκου. Πάνω από αριστερά: Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Γεωργία Γαραντζιώτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Δήμητρα Γιαννοπούλου, Βάσω Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Ιωάννα Σταματοπούλου. Κάτω από αριστερά: Αναστασία Καλαργυρού, Εύη Τετζαλίδου, Βάσω Μαυρέλου, Μαρία Μπαλωμενάκη, Αλκηστη Αβραμίδου, Χρυσή Διαμαντοπούλου. Η Μίλβα Καλογεράκου και Μαρία Σώρα (δεξιά) κρατάνε την μπάλα.

Τι θα γίνει την περίοδο 2012-13 στην Α1 πόλο Γυναικών; Από τώρα φαίνεται ότι ο ΝΟ Βουλιαγμένης θα κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, 11ο συνολικά στην ιστορία του, το οποίο θα συνδυάσει, πιθανότατα, με την παρουσία του στον τελικό του Champions Cup, όπως την περυσινή περίοδο.

Ο Ολυμπιακός θα ήθελε πολύ να αμφιβάλλει περισσότερο, αυτήν τη στιγμή, επ’ αυτού. Πλην της πρόχειρης διάστασης που υπάρχει σε κάθε πρόβλεψη και του αυτονόητου συμπεράσματος, ότι όλα κρίνονται στο νερό, πρέπει να υπάρχει και κάτι που ονομάζεται «δημοσιογραφική δουλειά». Αυτό είναι και το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει κάθε πρωτάθλημα, χρειάζεται να επικρατεί μία αίσθηση. Και αυτή είναι ότι η ομάδα του Κώστα Δήμου είναι το φαβορί και η ομάδα του Χάρη Παυλίδη όχι.

Σε περίληψη, τι συνέβη το καλοκαίρι: ο ΝΟΒ έχασε μόνο τη Γιούλη Λαρά, που σταμάτησε το πόλο. Η Άντι Μελιδώνη συνεχίζει κανονικά, ενώ έχει κρατήσει όλο τον κορμό της ομάδας που, με την Αλεξία Καμμένου στον πάγκο, πήρε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών το 2009 και το 2010.

Ο Εθνικός πήρε τη Σταυρούλα Αντωνάκου, έχει για προπονητή τον Γιώργο Κατσούλη, και μπορεί ακόμα και εγείρει στόχους ώστε να γίνει ένας από τους τρεις πόλους του παιχνιδιού στις Γυναίκες, στα ημέτερα μέρη. Η ομάδα του Εθνικού αναμένεται αρκετά δυνατή και υπολογίσιμη, μια και ενισχύθηκε, αφού έχει για φουνταριστή την Τόνια Σολανάκη, διεθνή προ διετίας.

Ο Τρίτωνας Αμαρουσίου κρίνεται, διότι μπορεί να είναι η τρίτη δύναμη της Α1, ωστόσο έχει χάσει τις αδελφές Χαραλαμπίδου, την Αναστασία Καλαργυρού και την Ανθή Μυλωνάκη, και θα δείξει αν είναι σε θέση να διεκδικήσει την επανάληψη της περυσινής επιτυχίας της με τις Άλκηστη και Ιόλη Μπενέκου στο τιμόνι και τη Στεφανία Τερεφού, δηλαδή τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες, αλλά και τον βοηθό του Γιώργου Μορφέση και αρχιτέκτονα του Τρίτωνα, Στέφανο Λέανδρο.

Ο Ηρακλής έχει καλή ομάδα που θα είναι πιο βελτιωμένη από πέρυσι, αφού τα θαυμαστά κορίτσια του, η Μαρίνα Φλώρου, η Κατερίνα Ζάντου (παγκόσμιες πρωταθλήτριες και οι δύο στο Περθ) και η Ελευθερία Τζελέπη είναι πιο βελτιωμένες από πέρυσι, ενώ η Μάγδα Τζήμα είναι επίσης ένα παιδί που παίζει σε επίπεδο εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών. Επίσης και ο Νηρέας Χαλανδρίου κάνει όνειρα για πεντάδα, όπως θα έκανε κάθε ομάδα που έχει τη Βασιλική Διαμαντοπούλου στη σύνθεσή της και έναν κορμό αναλλοίωτο.

Στη ΝΕ Πατρών η Όλγα Μανέτα είναι προπονήτρια, αλλά μόνο η Βούλα Μανέτα συνεχίζει το πόλο και αυτό παίζεται, θα φανεί, δηλαδή στα παιχνίδια.

Τέλος, ο ΝΟ Ρεθύμνου, με την Κλεάνθη Πενταράκη για ηγέτιδα ακόμα μία χρονιά, τον Κώστα Φιτσανάκη στο τιμόνι και μερικά κορίτσια από τις μικρές ομάδες, έχει ως στόχο την παραμονή, και ψάχνει την ομάδα την οποία θα χρειαστεί να νικήσει για να τα καταφέρει*.

*Είναι περίληψη του τι πραγματικά συμβαίνει στην Α1 πόλο Γυναικών, αλλά το πρωτάθλημα των δύο παγκόσμιων πρωταθλητριών, της εθνικής Γυναικών και της εθνικής Νεανίδων, δεν έχει τύχει παρά ελάχιστης προβολής από την ομοσπονδία του. Ούτε ρόστερ, ούτε ταυτότητες, ούτε σχετικά. Κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται στις αρχές του 2013.

Ο Ολυμπιακός ανήκει, φαινομενικά, στην κατηγορία του Τρίτωνα Αμαρουσίου. Της ομάδας που αποδυναμώθηκε στη μεταγραφική περίοδο του Σεπτέμβρη. Ο περισσότερο αισιόδοξος πρέπει να το αποδεχθεί αυτό: παίκτριες της κλάσης της Σταυρούλας Αντωνάκου, της Ηλέκτρας Ψούνη και της Μπλάνκα Χιλ άλλαξαν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, σκουφάκι, η Χριστίνα Κώτσια ανήκει στον Ολυμπιακό αλλά σπουδάζει και αν είναι εδώ στα μέσα Μαΐου (15 ξεκινούν τα πλέι οφ και στις 9 Ιουνίου έχει οριοθετηθεί η λήξη του πρωταθλήματος) θα μπορεί να βοηθήσει τις «ερυθρόλευκες», ωστόσο θα απουσιάζει όλη τη… μισή σεζόν στην οποία διαρκεί η Α1 πόλο Γυναικών. Ο προϋπολογισμός για την ομάδα είναι μικρός και έτσι ο Χάρης Παυλίδης έβαλε τα μετρημένα κουκιά κάτω, κράτησε τις παίκτριες που ήθελε (Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Άλκηστη Αβραμίδου, Βάσω Μαυρέλου, Γεωργία Γαραντζιώτη και την αρχηγό Μαρία Μπαλωμενάκη) και που τον ήθελαν, έχει ήδη τέσσερα κορίτσια (Χρυσή Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτα, Ελευθερία και Βάσω Πλευρίτου) που έχουν ένα χρόνο στην καμπούρα του στην ομάδα και από εκεί και έπειτα προσπάθησε να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Πάει να πει: ο Ολυμπιακός απέκτησε μία αμυντική ποιότητας, την Εύη Τετζαλίδου, μία διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες, Αναστασία Καλαργυρού, με υποσχετική από τον ΝΟ Χίου, τη 16χρονη φουνταριστή Βιργινία Νιαρχάκου από τον Πανιώνιο, τη 16χρονη αμυντικό Δήμητρα Γιαννοπούλου, από τον ΑΝΟ Γλυφάδας, τη συνομήλική τους, Μαρία Σώρα, από τον Πανιώνιο και δύο 14χρονες, την περιφερειακό Μίλβα Καλογεράκου και την τερματοφύλακα Ιωάννα Σταματοπούλου δηλαδή. Καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι κακό αυτό; Είναι αναγκαίο, σίγουρα, αλλά κακό θα φανεί στην πορεία αν είναι. Το βέβαιο είναι ότι ένας άνεμος αλλαγής (αλλά χωρίς… ονειρικά ρεύματα, μακριά από τις επιταγές των σύγχρονων καιρών του ελληνικού αθλητισμού), φυσάει στο «Πέτρος Καπαγέρωφ». Και πριν βγει το πόρισμα, για το αν είναι καλός ή κακός, το σίγουρο είναι ότι είναι αναγκαίος. Η αρχή των «ερυθρόλευκων» γίνεται το Σάββατο, στις 15:00 (live από το gavros.gr), απέναντι στον Νηρέα Χαλανδρίου.

Διαβάστε επίσης

Αξιοπρέπεια και περηφάνια

Αξιοπρέπεια και περηφάνια

Μαγευτικό ταξίδι για την ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού το 2012, έστω κι αν άλλοι πρόλαβαν τον χάρτη του θησαυρού.

Ένα βήμα παραπάνω

Ένα βήμα παραπάνω

Η ομάδα πόλο Νέων Γυναικών του Ολυμπιακού μπαίνει στη δράση στον προκριματικό γύρο του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Πρώτευσαν οι Παίδες

Πρώτευσαν οι Παίδες

Με πολλή άνεση κατέκτησε η ομάδα πόλο Παίδων του Ολυμπιακού την πρώτη θέση στο τουρνουά «Ανδρέας Χριστόπουλος» στην Πάτρα.