Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αξιοπρέπεια και περηφάνια

Αξιοπρέπεια και περηφάνια
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 - 23:20

Το άρωμα της σαμπάνιας, η μεθυστική στιγμή της κατάκτησης ενός τίτλου, η επιβεβαίωση της εμβέλειας του συλλόγου δεν εμφανίστηκαν το 2012 στην ομάδα πόλο Ανδρών και στην ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού. Όμως ο αθλητισμός, και ειδικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η λέξη το λέει: ο ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης. Και σε μία χρονιά που ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός προσπάθησε να εξυγιάνει τον σύλλογο και τα τμήματά του, έπρεπε να υπάρχει το μεταβατικό στάδιο. Αυτό στις δύο ομάδες κόστισε σε τίτλους. Αλλά η χρονιά ήταν τόσο γεμάτη, η πορεία τόσο πλούσια όσο και δύσβατη, η διδαχή τόσο εμφανής, που θα μνημονεύεται ως μία όμορφη αθλητική χρονιά, από την άποψη της επικοινωνίας, της προσπάθειας και της αξιοπρέπειας των ομάδων ως καθρέφτισμα του συλλόγου.

Για την ομάδα πόλο Γυναικών η κατάσταση ήταν πιο συμβατική: ωστόσο πρέπει να θεωρηθεί ότι εκείνο το «διπλό» στον τελικό της 14ης Ιουνίου στο κολυμβητήριο του Λαιμού ήταν σκηνές από ταινία προσεχώς. Ένα βαρελάκι με βενζίνη που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο, για ένα όχημα που πάει με πρώτη και δευτέρα στον δρόμο, μέχρι να βρει το βενζινάδικο που θα το φουλάρει με την αντλία του. Ο ΝΟ Βουλιαγμένης ήταν πολύ καλός για τον Ολυμπιακό και του πήρε τον τίτλο στον τέταρτο τελικό του «Πέτρος Καπαγέρωφ», αλλά η χειρότερη στιγμή της ομάδας ήταν το 11-8, σκορ με το οποίο έχασε στον δεύτερο ημιτελικό του LEN Trophy με τη Χάντι Μανζίσκ, ώστε η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου να είναι η ανακυκλωμένη επιγραφή, «τόσο κοντά όσο και μακριά». Η χρονιά τελείωσε για τον Ολυμπιακό με τη νίκη επί του Νηρέα Χαλανδρίου για την πρεμιέρα της Α1 πόλο Γυναικών, αλλά πριν είχε κάνει καλά τη δουλειά του στον όμιλο της Ιμπέριας, προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Champions Cup και τον Μάρτιο θα αντιμετωπίσει την Έγκερ για την πρόκριση στο Final 4.

Για την ομάδα πόλο Ανδρών, ωστόσο, το λυρικό στοιχείο δεν γίνεται να εκλείπει από την αφήγηση. Η προσπάθεια ήταν εντόνως υπερβατική και αν μετά από πολλά χρόνια έμοιαζε συμβατική η ίδια η ομάδα στο παιχνίδι της, έφθασε μόλις ένα σουτ από την κατάκτηση του τίτλου, ένα χαμένο πέναλτι με 8 δευτερόλεπτα να απομένουν στον χαμένο πέμπτο τελικό της 3ης Ιουνίου, με το δοκάρι να στερεί στον Δημήτρη Μάζη τη δυνατότητα να χαρίσει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Υπάρχουν πολλές στιγμές που θα μείνουν αλησμόνητες από την προσπάθεια των «ερυθρόλευκων»:

-Έφθασαν πολύ κοντά στην πρόκριση στους προημιτελικούς του Champions League: στο γουέστερν της 25ης Φεβρουαρίου στη Βάρη έχασαν από τη Βουλιαγμένη, αλλά τα άσχημα μαντάτα ήρθαν από την Μπούντβα και τη νίκη των Μαυροβούνιων από την Πριμόριε Ριέκα.

-Απέκλεισαν τον ΝΟ Χίου στους ημιτελικούς της Α1 πόλο Ανδρών. Εκείνο το 12-9 της 13ης Μαΐου ήταν η επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας της ομάδας, ενώ ήταν και το απεριτίφ μίας ένδοξης μέρας, που θα τελείωνε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την ομάδα μπάσκετ. Το περίφημο «έκοψαν τα χέρια και τα πόδια της ομάδας, αλλά όχι την καρδιά και τα αυγά της», που είπε ο Νικόλας Δεληγιάννης μετά την πρόκριση, είναι η δήλωση της χρονιάς.

-Έμειναν χωρίς τίτλο για πρώτη φορά από το 1994. Αλλά αν ρωτήσει κάποιος τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Μιχάλη Κουντούρη, που βρέθηκε χωρίς να φταίει να είναι αυτόπτης μάρτυς το καλοκαίρι της Μεγάλης Φυγής, του 2011, θα τον βρει υπερήφανο για την προσπάθεια. Ο Κουντούρης δεν θα ξεχάσει πώς ένιωσε για το πώς οι παίκτες και ο προπονητής της ομάδας, ο Θοδωρής Βλάχος, χειρίστηκαν μία χρονιά στην οποία διέψευσαν τους «ειδικούς», που την ήθελαν στον μικρό τελικό.

-Ενισχύθηκε το καλοκαίρι. Βρήκε τρόπο για να πάρει έναν χαρισματικό επιθετικό από την Ισπανία, τον Μπλάι Μάλιαρακ, ο Γιώργος Ντόσκας επέστρεψε, απέκτησε δύο ταλαντούχους πολίστες, τον Κυριάκο Ποντικέα και τον Μάριο Καπότση, αλλά αυτό έγινε χωρίς να βάλει ο σύλλογος το κεφάλι του στον οικονομικό ντορβά. Φτιάχτηκε, έτσι, ένα σύνολο αρκετά ισχυρό ώστε να επιστρέψει στην κορυφή, μόνο που πρέπει να το αποδεικνύει.

-Τελείωσε τη χρονιά με 7 στα 7 στην Α1, με τρεις νίκες σε πέντε ματς στο Champions League, με επικράτηση επί του πολυδιαφημισμένου Ερυθρού Αστέρα σε ματς-γιορτή στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και με μία άγαρμπη ήττα από τη Γιουγκ, η οποία πάντως δεν είναι ένα στίγμα που έχει την ικανότητα να παραμείνει για πολύ καιρό εκεί που έφτιαξε τη νοσηρή φωλιά του.

Η ομάδα πόλο Ανδρών του 2012 ήταν η ομάδα της καρδιάς: η ομάδα που έζησε ένα παραμύθι και αν το τέλος ήταν λυπημένο, το παραμύθι μένει ανεξίτηλο. Επιστρέφεις στη σελίδα που θέλεις, για να βρεις την όμορφη ιστορία. Εκείνη που δεν πρόκειται να αναιρεθεί.

Διαβάστε επίσης

Ένα βήμα παραπάνω

Ένα βήμα παραπάνω

Η ομάδα πόλο Νέων Γυναικών του Ολυμπιακού μπαίνει στη δράση στον προκριματικό γύρο του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Εικόνες από το «Καπαγέρωφ»

Εικόνες από το «Καπαγέρωφ»

Κάποια ενσταντανέ από την πολύ εύκολη πρόκριση του Ολυμπιακού στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος Νέων Γυναικών.

Ο άνεμος της αλλαγής

Ο άνεμος της αλλαγής

Πολύ διαφορετικός θα είναι ο Ολυμπιακός που θα παίξει απέναντι στον Νηρέα Χαλανδρίου το Σάββατο (15:00, gavros.gr).

Πρώτευσαν οι Παίδες

Πρώτευσαν οι Παίδες

Με πολλή άνεση κατέκτησε η ομάδα πόλο Παίδων του Ολυμπιακού την πρώτη θέση στο τουρνουά «Ανδρέας Χριστόπουλος» στην Πάτρα.