Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στην πορεία των ρεκόρ

Στην πορεία των ρεκόρ
Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 - 23:25

Με την πάροδο του χρόνου έρχεται και η εμπειρία. Αυτό που χρειάζεται να γίνει. Αποκρυσταλλώνεται το πάθος, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τους όρους και τις επιταγές του ανταγωνισμού. Και, από εκεί και έπειτα, αναζητείς τη δική σου διάρκεια στον χρόνο, τη δική σου πορεία.

Ο Γιάννης Φουντούλης κλείνει τα 25 χρόνια ζωής ακριβώς την ημερομηνία που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Βουδαπέστη. Αυτό που μπορεί να γίνει φέτος, στις 25 Μαΐου, είναι… φουλ του δύο με πεντάρια. Να γιορτάσει, δηλαδή, το τρίτο πρωτάθλημά του με τον Ολυμπιακό ακριβώς στα γενέθλιά. Όταν κλείνει τα 25 στις 25/5. Αυτή την ημερομηνία έχει οριστεί να γίνει ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος, δηλαδή το πρώτο από τα δύο παιχνίδια που προκύπτουν με το… γκολ-γκολ, αν δηλαδή οι δύο ομάδες μοιραστούν τις νίκες στους δύο πρώτους τελικούς ή μειώσει κάποια στον τρίτο.

Ούτε ο Φουντούλης ούτε οι υπόλοιποι συμπαίκτες του, πάντως, βιάζονται να πανηγυρίσουν. Τούτη η αριθμητική συγκυρία είναι περισσότερο προϊόν επαγγελματικής διαστροφής. Δεν θα χαλούσε τον Χιώτη να κάνει γενέθλια όντας ήδη πρωταθλητής, τρεις μέρες πριν, αλλά αν ήταν να υπογράψει ότι σίγουρα θα γίνει μία μέρα μετά, ευχαρίστως θα το έκανε με χέρια και με πόδια. Ούτως ή άλλως, οι τελικοί είναι σε 11 μέρες και τα δεδομένα αλλάζουν από την κακιά ή την καλή στιγμή. Αλλά τα κατορθώματα του Χιώτη την τελευταία διετία δεν καταστρατηγούνται από την κακιά στιγμή, διότι κατοικούν στα ασφαλή διαμερίσματα της διάρκειας.

Τα 92 γκολ που έχει ήδη πετύχει φέτος αυτό το καταμαρτυρούν. Ακόμα και να μην έπαιρνε μέρος στους ημιτελικούς, ο Φουντούλης δεν θα έχανε την πρωτιά ούτε στο… σινεμά. Ήδη, αυτή τη στιγμή, απέχει 41 γκολ από τον Γιώργο Αφρουδάκη, με τον οποίο φαίνεται ότι διάγει βίους παράλληλους. Ο φουνταριστός του Παναθηναϊκού- που είτε θα σταματήσει το πόλο είτε θα προσπαθήσει να παίξει ένα χρόνο ακόμα σε κάποια άλλη ομάδα- έχει 51 γκολ και είναι δεύτερος, ωστόσο είναι ο τελευταίος που έχει κάνει αυτό που πέτυχε ο Φουντούλης, να πάρει, δηλαδή, δύο συνεχόμενες φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, τη σεζόν 2005-06, όταν σημείωσε 95 γκολ με το σκουφάκι του Πανιωνίου, και τη σεζόν 2006-07, όταν έβαλε 84 με εκείνο του Ολυμπιακού. Ο Φουντούλης είχε πέρυσι 89 και φέτος έχει 92, δηλαδή δύο παραπάνω από όσα έβαλε συνολικά εκείνες τις δύο χρονιές ο Γιώργος, τον οποίο ο Χιώτης διαδέχθηκε, μια και ο φουνταριστός των πέντε Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πρώτος σκόρερ με 73 γκολ τη σεζόν 2010-11.

Αυτό στο οποίο ενδεχομένως να μιμηθεί ο Φουντούλης τον Αφρουδάκη είναι στο να γίνει ο πρώτος, μετά από αυτόν, που φθάνει σε τριψήφια φιγούρα σε γκολ σε μία σεζόν. Την περίοδο 2000-01 ο φουνταριστός του ΝΟ Βουλιαγμένης, τότε, ήταν σε καταπληκτική κατάσταση. Στην ηλικία του Φουντούλη ο «Αφρου» είχε πετύχει 112 γκολ, σε 27 ματς πρωταθλήματος, 22 στην κανονική περίοδο και πέντε στα πλέι οφ (αφού η Βουλιαγμένη είχε «σκουπίσει» τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς, από εκεί και η δεύτερη φωτογραφία, σε πανηγυρικό με τον Δημήτρη Μάζη, αλλά είχε χάσει με 3-0 από τον Ολυμπιακό στους τελικούς.

Ο Φουντούλης θέλει 8 σε τουλάχιστον τρία παιχνίδια πρωταθλήματος για να τα καταφέρει. Να σκοράρει, δηλαδή, σε κάθε ματς λιγότερα από τον μέσο όρο του, δηλαδή κάτω από 3. Προς το παρόν ο Φουντούλης σκοράρει 3.83 ανά παιχνίδι, αν κάνεις τη διαίρεση στα 24 ματς. Αλλά στην πραγματικότητα είναι κοντά στα 3.9, αφού σε δύο παιχνίδια δεν έπαιξε.

Και μετά από όλα αυτά, δεν δίνει δεκάρα για το αν θα φθάσει τα 100. Δεκάρα. Τον νοιάζουν οι τίτλοι, η επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή.

Διαβάστε επίσης

Δεύτερες οι Κορασίδες

Δεύτερες οι Κορασίδες

Η ομάδα του Στέργιου Τοροσιάδη πέτυχε σπουδαία νίκη επί του ΑΝΟ Γλυφάδας και προκρίθηκε πανηγυρικά στην τελική φάση.

Ατέλειωτη ένταση!

Ατέλειωτη ένταση!

Ο Θοδωρής Βλάχος φοβάται μη χαθεί ο ρυθμός και γι’ αυτό υπάρχει η πιθανότητα να γίνει διπλή προπόνηση ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο.

Μόνο νίκες

Μόνο νίκες

Η ομάδα των Κορασίδων προκρίθηκε στην τελική φάση του πρωταθλήματός της, 2 στα 2 στη Σμύρνη για τους μικρούς του Πλατανίτη.

Σάρωσαν οι Παίδες

Σάρωσαν οι Παίδες

Τρία στα τρία με υπερβολική άνεση για την ομάδα του Σάκη Πλατανίτη στο κολυμβητήριο της Γλυφάδας.