Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η... ξήγα της Ασημάκη

Η... ξήγα της Ασημάκη
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 - 03:40

Την Κυριακή, 21 Ιουλίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το ματς που, επί της ουσίας, έδωσε την ώθηση που έπρεπε στην εθνική ομάδα πόλο Γυναικών για να φθάσει στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Ήταν ένα από τα πιο μαεστρικά λεπτά στην ιστορία του ελληνικού πόλο Γυναικών, σαν ο Μιχαήλ Άγγελος να ζωγραφίζει το Χόγκουαρντς στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα. Οι Ρωσίδες νόμιζαν ότι έχουν νικήσει το ματς όταν προηγήθηκαν με 5-4 και τότε ο Γιώργος Μορφέσης τους έστησε στον τοίχο: η Αλεξάνδρα Ασημάκη βγήκε λίγο πιο έξω από το δοκάρι σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω και σκόραρε για το 5-5, η Ρωσία έχασε την επίθεσή της, η Ασημάκη απομόνωσε τη Ρωσίδα αμυντική, βγήκε στην πλάτη της, η Εθνική έβγαλε το σύστημα από την αδύναμη πλευρά της επίθεσής της, η Ασημάκη κέρδισε το πέναλτι. Και η Ρουμπέση έδωσε στη γαλανόλευκη την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά.

Εκείνο το θεατρικό δίπρακτο έπαιξε μεγάλο ρόλο ώστε η LEN (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία) και η FINA (Παγκόσμια Ομοσπονδία) να την εκλέξουν κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2011.

Δύο χρόνια μετά, ούτε η LEN ούτε η FINA μπορούν να καταγράψουν ένα συγκεκριμένο κατόρθωμά της. Αλλά ενδεχομένως να είναι περισσότερο σημαντικό, από εκείνες τις δύο φάσεις με τις οποίες αρχίζει η ιστορία του πρώτου χρυσού μεταλλίου εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο τουρνουά της εθνικής πόλο Γυναικών στην Ολλανδία, η Ασημάκη και η Ρουμπέση δηλωνόντουσαν αρχηγοί εναλλάξ. Στη Βαρκελώνη υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε να κλείσει το θέμα ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (ΚΟΕ), Δημήτρης Διαθεσόπουλος, εντούτοις τόσο εκείνος όσο και ο Γιώργος Μορφέσης αποφάσισαν να αφήσουν τα κορίτσια να τα βρουν μόνα τους. Το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και ενάμιση μήνα και μάλιστα γρήγορα. Η αρχηγία είναι ένα θέμα που αναλαμβάνει ο προπονητής, με τον Μορφέση να μιλάει στην Ασημάκη και να της συστήνει να συζητήσει με τη Ρουμπέση για το ζήτημα. Αλλά δεν ξεκαθάρισε ποτέ και έτσι η ομάδα πήγε στη Βαρκελώνη χωρίς να γνωρίζει ποια είναι η αρχηγός.

Η Αντιγόνη Ρουμπέση είναι μία πολίστρια που έχει ένα… σκασμό συμμετοχές στην εθνική ομάδα (284, με 454 γκολ!) και την Κυριακή στις 14:30, απέναντι στις ΗΠΑ, θα παίξει στο έβδομο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά της. Παρ’ όλα αυτά, η Ασημάκη έγινε αρχηγός όταν η εθνική ομάδα έπαιξε στην προκριματική φάση του World League στον Βόλο, την τελική φάση του World League στη Χιανγκτσού και την προκριματική φάση του World League η τελική φάση του οποίου έγινε στο Πεκίνο. Έφαγε, δηλαδή, όλη τη… σκαρταδούρα, ασχέτως αν ήρθε το χάλκινο μετάλλιο της νεανικής ομάδας που, στην τελική, οδήγησε τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο να κόψει τέσσερις πολίστριες (Λιώση, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Ρουμπέση), πριν τελικά πειστεί να ξανακληθεί η «ΚουΚού», η οποία μέχρι και τον πρώτο τελικό της Α1 γνώριζε ότι δεν θα ήταν στην προετοιμασία της Εθνικής.

Η Ασημάκη έχει τρελό αθλητικό εγωισμό. Η τεχνική της, η πονηριά της και, κυρίως, η αυταπάρνησή της, την οποία κάποιος συναντά μόνο σε αθλητές παλιάς κοπής, αντιπροσωπεύουν τον Ελληνα στις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του, αλλά και σε ακραίες συνθήκες.

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, δεν πάσχει από το σύνδρομο του αθλητικού εγωκεντρισμού.

Όταν είδε και αποείδε η φουνταριστή του ΝΟ Βουλιαγμένης με τους… αναποφάσιστους, που φοβόντουσαν να πάρουν μία απόφαση μπροστά στα δύο θηρία του ελληνικού πόλο Γυναικών, μάζεψε τις συμπαίκτριές της και τους προπονητές και έκανε αυτό που αυτονόητα κάνει μία μεγάλη αθλήτρια. Είπε στις συμπαίκτριές της ότι είναι βασικό να είναι όλες ενωμένες και ότι η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα και να αποσυντονίσει την ομάδα, κάτι που δεν θα έπρεπε. Και έτσι, για να υπάρχει ηρεμία και συνοχή, παραχώρησε την αρχηγία της εθνικής ομάδας στη Ρουμπέση.

Αυτό που σου βγάζει η θέα της είδησης, είναι το πιο ταιριαστό σχόλιο για την κίνηση της Ασημάκη. Πριν από κάποιες μέρες σε τούτη την ιστοσελίδα είχε γραφτεί ένα κείμενο για το συγκεκριμένο κομμάτι. Πρέπει να είναι κατανοητό ότι εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα (και υπάρχει παράδοση στην εθνική πόλο Ανδρών) είναι σημαντικό να ψαχθεί, για να υπάρχει η γνώση για το ποια είναι η αρχηγός της εθνικής ομάδας που το Σάββατο, στις 14:30, απέναντι στις «χρυσές» ολυμπιονίκες των ΗΠΑ, ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ειδικά από τη στιγμή που συνοδεύτηκε από μία πράξη από τις πλέον αξιομνημόνευτες.

Για όποιον σκέφτεται, λοιπόν, ότι κάνει κακό στην ομάδα η επιδαψίλευση αυτού του γεγονότος, υπάρχει ο αντίποδας: ότι θα έπρεπε να λυθεί την πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας της. Τώρα ουδείς θα το θυμόταν.

Διαβάστε επίσης

Ένα μπερδεμένο βράδυ

Ένα μπερδεμένο βράδυ

Η λύπη του Θοδωρή, η χαρά της Αλεξάνδρας, η μελωδία της Ευτυχίας και η βουτιά της Αλεξίας.

Επιστημονική νίκη

Επιστημονική νίκη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της νίκησε η εθνική πόλο Ανδρών το Μαυροβούνιο, 6-4 στην πρεμιέρα για το Παγκόσμιο της Βαρκελώνης.

Στον τελικό με θρίαμβο

Στον τελικό με θρίαμβο

Οι Παίδες του Σάκη Πλατανίτη διέλυσαν τον ΝΟ Βουλιαγμένης στον δεύτερο ημιτελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, 11-5.

Αναμονή για Βλαχόπουλο

Αναμονή για Βλαχόπουλο

Με τον Αγγελο Βλαχόπουλο μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο τιμ μάνατζερ της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού, Ακης Λογοθέτης.